Ето още едно седмично меню:).

             Закуска

                        Мекици със сирене

Замесва се меко тесто от 1 кофичка кисело мляко с разтворена в нея 1 ч.л. хлебна сода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 100 гр. настъргано сирене и брашно, колкото поеме. Оставя се да втаса. От него се правят топчета, разтеглят се като мекици и се пържат в горещо олио.

                         Кашкавалки

1/2 опаковка готово многолистно тесто, 1 яйце, ким, 100 гр. настърган кашкавал.
Тестото се смесва с кашкавала и се разточва на лист, дебел 1 см. Той се нарязва на ленти с дължина 7-8 см и ширина 1 см. Получените кашкавалки се намазват с яйцето и се поръсват с ким. Подреждат се в намазнена тавичка, пекат се в умерена фурна до бледорозово.

                          Панирани филийки с мед и орехи.

Нарязва се на филийки сух бях хляб. Те се потапят в прясно мляко и разбито яйце и се пържат в силно сгорещена мазнина. Поднасят се, намазани с мед и поръсени със смлени орехи.

                            Сандвич с плодове

Вземете 1/2 пак. сирене "Крема". Прибавете към него дребни парченца плодове по избор. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Намажете я на меки филийки от бял хляб. Поднесете сандвичите, гарнирани с тънки резенчета от праскови и цели малини.

                               Блини

Размийте 5 гр. мая с 1 ч.ч. топло прясно мляко. Добавете 1/2 ч.ч. брашно. Разбийте добре сместа и я оставете за 1/2 час. След това добавете 1 жълтък, 1 л. разтопено масло и толкова брашно, за да получите тесто , малко по-гъсто от палачинково.
Разбийте отново добре тестото и го оставете да втаса повторно. Сипвайте от тестото на тънък пласт (като за палачинки) в силно нагорещен тиган, намазан с масло. Изпържете блините, поднесете ги топли и със сметана.

                      Милинки

Продукти: 20 гр. мая, 2 ч.л. захар, 3 с.л. топла вода, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна лъжичка сода за хляб, 1 1/2 пакетче масло, 1 ч.л. сол, сирене, брашно.
Размиваме маята във водата и захарта. Прибавяме малко брашно, за да се получи каша. Киселото мляко разбиваме със содата и прибавяме втасалата мая, солта и толкова брашно, че да се получи меко тесто. От него правим топчета и на всяко забождаме по парченце сирене. Нареждаме топчетата едно до друго в силно намазнена тава. Оставяме ги да втасат. Отгоре посипваме с брашно, размесено с малко сол. Разтопяваме маслото и с него заливаме милинките. Печем ги на умерена фурна.

                        Понички с пълнеж

Продукти: 1 кг. брашно, 4 яйца.
Омесваме твърдо тесто от брашното, яйцата и малко вода. Разточваме кора, дебела 1 см. и я нарязваме на квадрати. Студения пълнеж поставяме в средата на всеки квадрат, сгъваме го на триъгълник и притискаме краищата с пръсти. Така приготвените понички пускаме във вряща, подсолена вода, готови са, когато се издигнат на повърхността. Веднага ги изваждаме, потапяме ги в студена вода, посушаваме ги или ги намазваме с мазнина, за да не се слепват.
Пълнеж от картофи: Сваряваме 3 големи картофа в неподсолена вода, нарязваме ги на ситно и ги смесваме със ситно нарязана глава лук.
Пълнеж от сушени сливи: Сваряваме толкова сливи, колкото са поничките. Изваждаме костилките и овалваме сливите в кристална захар. Във всяко квадратче поставяме по една слива.
Пълнеж от сирене: Натрошаваме 250 гр. сирене и смесваме с 1 к.ч. сметана и 1 жълтък.

Супите, обяда и вечерята утре:). Искате ли и салатите да преписвам?