Рецепти с кайма

  • 50 814
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 180
Всичките които ще напиша са изпитани и то основен дегустатор е бил миличкия ми мъж, който е критикар Simple Smile.Но тези са му харесали Simple Smile

Мусака
Продукти:
Картофи
500г кайма
1 по-малка глава лук
1 морков
1 к. л. черен пипер
1 к. л. кимион
магданоз
1 к. л. чубрица
сол, олио
1 с. л. червен пипер
1 1/2 чаша вода
2/3 бирена бутилка доматен сок
Заливка:
3 яйца
1 кофичка кис. мляко
щипка сода
1-2 суп. л. брашно
щипка сол
Приготвяне:
Разбъркваме каймата с 2-3 суп. л. топла вода. Прибавяме всички продукти нарязани на ситно, освен доматения сок.След като ври около 20 мин.(докато омекнат картофите) прибавяме доматения сок. След като е почти готово добавяме заливката.


Кюфтета по чирпански
Продукти:
За кюфтетата:
300-400 гр. кайма
1 шепа ориз
черен пипер, кимион, чубрица на вкус
За соса:
2 чушки
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
2 моркова
3 средно големи домата
3 суп. л. брашно
1 суп. л. червен пипер
картофи
магданоз
Приготвяне:
Кюфтетата се омесват и след това с брашно се оформят на топчета.
Слагаме да заври вода и я подсоляваме. Слагаме кюфтетата да врат около 5-10 минути. След това слагаме картофите и морковите да врат около 15 мин. Махаме от огъня и запържваме чушките, лука и чесъна. Като омекнат добре слагаме брашното и веднага след него червения пипер. Разбъркваме и добавяме настърганите домати. Оставяме го да поври 3-5 минути. Изсипваме в тенджерата и слагаме да поври 5-10 минути. Ако е необходимо прибавяме подправки на вкус. Преди да махнем от огъня, поръсваме с магданоз.


Дано да ви харесат Simple Smile Аз се отнесох в писане на нови теми, но това е за да си наваксам, че откакто съм открила форума само плагиатствам от вашите, за което страшно много ви благодаря. След многократни опити на вашите рецепти, съм ви признала за стархотни кулинарки Simple Smile

# 1
  • София
  • Мнения: 3 328
В рецептата за кюфтетата по чирпански оризът се слага в каймата, предполагам Confused:
А белтък в каймата не слагаш ли, за да спои кюфтетата, да не се разпадат при варенето?

# 2
  • Мнения: 180
не не слагам белтък. Те не се разпадат като ги пусне6 във водата. Майка ми дори предварително ги позпържва малко, но аз не съм фен на запържването и направо ги пускам да се варят. Ориза го меся с каймата. Така повече ни харесват Simple Smile

# 3
Ето и моята рецепта за Мусака

600гр кайма смес
50гр краме масло
6с.л растително масло
100гр лук
500гр картофи
150гр домати
2с.л. брашно
100гр кашкавал
1ч.ч кисело мляко
2-3 броя яйца
сол
1ч.л червен пипер
черен пипер
магданоз

Начин на приготвяне

1. Дребно нарязаният лук се задушава в малко растително масло и вода до омекване и изпаряване на течността.
2. Прибавят се част от нарзяните или пасирани домати (аз ги настъргвам) и размесената с малко вода до гладка смес кайма
3. Поръсва се с червен и черен пипер
4. Сместа се бърка 5-8 минути (около може и повечко).. абе, докато каймата си побелее го правя
5. Прибавят се оформените на кубчета картофи и ситно нарязаният магданоз
6. Посолява се
7. Разбъркв се добре и се долива гореща вода
8. Ястието се изсипва в намазана с растително масло и покрита  кръгчета домати тава
9. Поръсва се с дребно нарязани домати и парчета кр.масло (това по избор, аз не слагам, защото каймата си пуска достатъчно мазнина)
10. Запича се във фурна с умерена температура, докато стане готово. Може да се наложи в процеса на печене да се долива вода.
11. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде
12. Приготвя се заливка, като се смесват киселото мляко, брашното размито във вода, настърганият кашкавал и разбитите на пяна яйца.
13. Мусаката се залива с направената смес и се запича 10-15 минути.
14. Готовото ястие се разрязва на порции и се сервира с кисело мляко (поне аз така го обичам) eat

# 4
  • Мнения: 1 116
Копирам рецепта на една моя измишльотина:

Пълнено зеле

Две малки зелки ги разрязох на половинки и ги издълбах, дотолкова че да останат външните 4-5 листа. Сложих ги в голяма тенджера, налях вода така че да ги покрие, сложих сол и затиснах с един по-малък, но тежък капак и сложих да поврат 5 минути, след това ги извадих и ги сложих да се оцеждат.
Нарязох на малки китчици половин глава цветно зеле, една китка броколи, около една четвърт от зелето което бях извадила, една пиперка, настъргах на едро два моркова. Задуших една голяма глава лук с около 250гр. кайма, че каймата ми беше пуешка, а тя е доста суха и изсипах нарязаните зеленчуци да се задушат и те, прибавих и малко доматено пюре. Като подправки сложих всичко което ми се мярна, черен пипер, риган, индийско орехче, накълцан пресен магданоз и копър.
Наредих зелчетата в тавата, разтопих малко масло, поръсих с него между листата им и ги напълних хубаво със сместта. Отгоре сложих малко масълце и запекох за 20 минутки. Като изключих фурната поръсих с настърган кашкавал. Получи се ефектно на външен вид, в последствие се оказа и вкусно.
Ами това е, изглежда връткаво ама не е, а и стана бързо, от началото до изключването на фурната бяха изминали час и 15 минутки.
А забравих да кажа че за недиетстващите направих сос от малко масло, една лъжица брашно, една чаша мляко и сока който си бяха пуснали зелките докато се пекоха.
Останалото зеле от вътрешността го направих на салата.

# 5
  • Мнения: 180
Хонда аз понякога като се запече заливката настъргвам кашкавал и дозапичам. Сега смятам да пробвам твоята мусака и после ще докладвам Simple Smile

# 6
  • Мнения: 180
Di5 за варенето една върху друга в тенджерата така ли?

# 7
  • Мнения: 1 116
Цитат на: Rus0koska
Di5 за варенето една върху друга в тенджерата така ли?

Застъпваха се, ама не бяха точно една върху друга, тенджерата ми беше по-широка.

# 8
  • Мнения: 180
благодаря Wink

# 9
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Rus0koska, вчера направих твоите кюфтета по чирпански, станаха страхооооотни! Любимия си сипва три пъти и аз толкова  Grinning  Успях да загоря тенджерата със соса, ама какво да правя- всеки път става така като слагам брашно...
Мерси многоооо!  Grinning

# 10
  • София
  • Мнения: 10 825
Ето я и моята мусака със сини домати:

Продукти:
2 сини домата, нарязани на филийки
2-3 картофа, нарязани на много тънки филийки
1 глава лук
1 морков
400 гр. кайма
2 пилешки бульона (или сол), чубрица, магданоз, червен пипер
2-3 лъжици доматено пюре.
за заливката:
3 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1 лъжица брашно
Филийките сини домати, се посоляват и се оставят да се отцедят, след което се изпържват.
Лука и моркова се задушават в малко мазнина + водичка. След като омекнат се добавя каймата и се размачква, прибавят се подправките.
В тавичка, на дъното се сипва доматеното пюре (или се нарежда домат нарязан на кръгчета). Отгоре се нарежда един пласт от изпържения син домат. Върху него - пласт от нарязаните картофи. Изсипва се каймата и се редят отново картофи, а върху тях сини домати. Сипва се топла вода, колкота да покрие сместа (във водата се разтваря още едно бульонче). Слага се да се пече.
Като се позапече се сипва заливката, но не наведнъж (защото  аз като я изсипя цялата наведнъж се просмуква в мусаката Embarassed )

# 11
# 12
  • Мнения: 180
Цитат на: Erica
Rus0koska, вчера направих твоите кюфтета по чирпански, станаха страхооооотни! Любимия си сипва три пъти и аз толкова  Grinning  Успях да загоря тенджерата със соса, ама какво да правя- всеки път става така като слагам брашно...
Мерси многоооо!  Grinning



Много ти благодаря. Толкова много се радвам  People Angel  Аз съм съвсем начинаеща в готвенето и в момента ти ме правиш адски щастлива и горда  Laughing

# 13
  • Мнения: 1 517
Вчера направих Салтисон с кайма (рецептата е взаимствана от форума в dir.bg), и стана хубаво, само дето прекалих със солта.  Embarassed Иначе идеята е много интересна.

Взех около 250 г кайма, замесих я като за кюфтета с яйце, галета, лук, сол, подправки, добавих моркови (сложих сурови, но е по-добре да са сварени) и кисели краставички на дребно. Може да се експериментира, да се сложат напр. зелени маслини без костилки или каквото решите, че подхожда. Всичко се омесва добре и се посипва с едно пакетче (20 г) желатин. После се изсипва в картонена кутия от прясно мляко или сок и се вари. Аз го пуснах във вряща вече вода. Вари се около 1,5 часа. После се слага в хладилника да се желира. Преди поднасяне разрязах кутията, за да извадя месото и го нарязвах на филии.

# 14
  • Мнения: 4 358
Рецептата ми е от една приятелка  Grinning

МУСАКА С МАКАРОНИ

2/3 пакет макарони
600 гр кайма
4 с.л. oлио
2 глави кромид лук
3 домата
4 скилидки чесън
червен пипер
сол
магданоз
копър
2 яйца
2 ч.ч. кисело мляко

Подсолена вода завира на силен огън, като се добавя малко сол и малко олио. Слагат се макароните и се варят, докато омекнат.
Прецеждат се и се изплакват със студена вода. Докато макароните се варят, се приготвя останалото. Добре е каймата да е смесена (телешко/свинско), за да се омазнят добре макароните. Слага се в малко студена вода на котлона и се размачква с вилица. Запържва се заедно с олиото и лука.
Последни се добавят доматите, чесъна и подправките.

В тавичка се изсипват половината от сварените макарони, върху тях се разстила изпържената смес и най-отгоре – останалите макарони. Може и всичко просто да се избърка хубаво накуп. Не се добява никаква вода в тавичката! Залива се с разбитите с кисело мляко яйца. Пече се до зачервяване. Тази манджа обича мазничкото! Става за около 20-30 минути.

# 15
  • Мнения: 1 533
Само да допълня аз как правя заливка за мусака. Понеже не обичам да слагам брашно, си измислих следното:

Разбивам кофичка и половина кисело мляко /за голяяма мусака/ с 3 яйца, една голяма шепа сухо картофено пюре Бела, 100-150гр настърган кашкавал, ръсвам малко шарена сол и чесън на прах, разбърквам добре, заливам мусаката и запичам.

Между другото, не запържвам боб с брашно, а накрая го "уплътнявам" с малко сухо карт. пюре /3-4-5 с. лъжици/ Същото правя и със супите. Така излъгах дечурлигата, те все ме обвиняваха, че много рядък ставал боба и не съм го запържвала като баба им. Така го измислих това с картофеното пюре и доживях да чуя "Най-накрая се научи и ти да го запържваш точно като баба" Wink

# 16
А така - копнах си тия рецепки на tedi_b и petty
Ей, добре че ви има момичета, че и тоя клуб Heart Eyes

# 17
  • Мнения: 4 358
Хонда, само да кажа... ние пробвахме и само сварени макарони, разбъркани със соса. Не съм слагала заливката и не съм пекла във фурната.
Правила съм и със заливка + печене.
И по двата начина става много вкусно. Чесънът прави манджата  чудесна Wink

# 18
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
много хубави рецепти Stuck Out Tongue по- късно като имам време ще ви дам моята любима мексиканска манджа -чили с месо.

# 19
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: jara
много хубави рецепти Stuck Out Tongue по- късно като имам време ще ви дам моята любима мексиканска манджа -чили с месо.


Нямам търпение!!!  Stuck Out Tongue

# 20
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
ето Erica Grinning

Чили с месо

 400 г лук се наситнява и запържва с около килограм кайма за около 10 мин.
след това се прибавя малко вода за да се задуши каймата.след около още 10 мин.се слагат по 300 г зрял сварен фасул, червен и замръзена царевица  като всичко това се задушава 15 мин. сваляме чилито от котлона ,тенджерата слагаме под наклон за да се събере излишната мазнина и вода,които се изхвърлят.
прибавят се подправки :люти чушки,черен пипер,кимион,мащерка,къри и лют червен пипер. разбърква се и слагаме обилно доматено пюре или кетчуп .

# 21
Хара, копнах си и твоята рецепта. Ама да питам. Ако сложа нелютив червен пипер и чушки ще стане ли.????! То вярно, че мексиканското е люто ама ние с мъжа ми много не си падаме Embarassed

# 22
  • Мнения: 1 533
Цитат на: Erica
Rus0koska, вчера направих твоите кюфтета по чирпански, станаха страхооооотни!


Erica, колко кюфтета долу-горе излязоха от 300-400гр кайма? Аз мисля да пробвам, но ми се струва, че за моите гладници по към едно кило кайма ще ми трябва Rolling Eyes

# 23
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: _kalina_k
Цитат на: Erica
Rus0koska, вчера направих твоите кюфтета по чирпански, станаха страхооооотни!


Erica, колко кюфтета долу-горе излязоха от 300-400гр кайма? Аз мисля да пробвам, но ми се струва, че за моите гладници по към едно кило кайма ще ми трябва Rolling Eyes


Ами десетина май  Thinking  Сложи повечко каймица за всеки случай, защото на мен сосчето ми дойде в малко повече от общоприетите стандарти Wink , но аз и без това точно така обичам.  Grinning

# 24
  • Варна
  • Мнения: 4 818
Канелони с кайма обичаме ние, но може да се пълнят с всякакви други джаджи.

А ето така изглеждат моите произведения.
Ето такива купувам, обикновено от Метро, към 2 лв кутийката. Това е вид макарон, голям размер, пълни се с лъжица или дръжката на вилицата с нещо ( в моя любим случай кайма), нареждат се в тава или тенджерка, заливат се с нещо доматено, било то сос, компот, пюре, кетчуп (аз смесвам домат пресен с домашен кетчуп) и се пече или ври под похлупак. Накрая настъргвам обилно кашкавалец и поръсвам босилек.
Но вариации съществуват многобройни. Впрочем на кутията има упътване.
Препоръчвам Ви ги, ако не се опитали!

http://www.cooks.com/rec/search/0,1-0,canelloni,FF.html
http://www.chefkoch.de/rezepte/29821007745843,81/Canelloni.html
http://www.cooking-book.ru/library/povara/vukoev3.shtml
http://bgkulinar.net/id-1705

# 25
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Цитат на: Honda
Хара, копнах си и твоята рецепта. Ама да питам. Ако сложа нелютив червен пипер и чушки ще стане ли.????! То вярно, че мексиканското е люто ама ние с мъжа ми много не си падаме Embarassed

ами да ,що да не стане?важното е да има кайма,фасул и царевица Grinning

# 26
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Пържен ориz с кайма

150 гр. ориz
0,3 л. вода
150 гр. праz
250 гр. кайма
1/2 с.л. соев сос
олио
сол, черен пипер
2  яйца
2 с.л. мляко
чили на прах

Ориzът се слага в тенджера и се полива с вода, колкото да го покрие. Прибавя се сол и се вари на слаб огън около 15 мин. Праzът се реже на колелцета.
Каймата се смесва с соевия сос.
 Arrow Олиото се zагява във Wok или при лисва на такъв в тиган и се zапържва каймата, подправя се с черния пипер и солта и каймата се сваля от печката.
 Arrow Във тигана се прибавя се 1 с.л. олио и се слага и праzът да се поиzбържи леко. След това той също се вади и се поставя към каймата.
 Arrow Слага се отново 1 с.л. олио и се прибавят раzбърканите с млякото яйца на ниска температура, след това се иzваждат и се прибавят към сместа.
 Arrow Пак се zатопля лъжица олио и на висока температура се zапържва ориzът.
След това към него се прибавят каймата, праzа и яйцата и се zатоплят отново. Подправя се с черния пипер, солта, евент. соев сос и чили на прах.

Общи условия

Активация на акаунт