Машина за хляб - 68 тема

  • 25 503
  • 483
  •   1
Отговори
# 15
  • Добрич
  • Мнения: 5 453
Здравейте.Има следната хлебопекарна -Gorenje BM900WII https://www.pazaruvaj.com/hlebopekarni-c4110/gorenje/bm-900-wii- … 95368-p268121231/

Не бях я използвала близо година.Тази седмица я пусках 2 пъти -за хляб 700гр. и хляб 900гр.,като и двата пъти става много ронлив. Едната рецептата/тази за 900грама/,е със 150мл вода,150лв.мляко,100мл. олио,500грама брашно,1 с.л.захар,1 с.л. сол и 2 ч.л. мая. Продуктите сложих в този ред:първо млякото,водата и олиото;след това брашното,след което захарта,солта и маята. В бързината съм сложила захарта и солта над брашното.Възможно ли е,от това да е станал ронлив хляба?Благодаря.

Според мен рецептата не е с удачни пропорции.
Слагам захарта и солта в купа върху брашното и после го изсипвам в течността. Не мисля, че от това ти се рони хлябът. Оцетът намалява роненето.

# 16
  • Sofia
  • Мнения: 2 368
Пробвах новата хлебопекарна със 100% лимец и рецепта с 2 яйца и мляко, на програма за пълнозърнест хляб, но се получи прекалено плътен и с твърда кора. Като цяло труден за ядене, а съм виждал 100% лимец хляб на Мио, който е сравнително пухкав и е доста, доста приятен за хапване.

Някой да може да сподели работеща рецепта със 100% брашно от лимец, без да се получи с тежка консистенция, т.е. да е по-лек?

# 17
  • Мнения: 2 259
Сикрет, и на мен ми се струват не както трябва пропорциите.
На 440 мл вода/айрян аз слагам 685 гр брашно, при теб е 500. Ако слагам олио то е 30 мл, 100 ми се струват твърде много.

# 18
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Благодаря за отговорите . Simple Smile 

# 19
  • Варна
  • Мнения: 164
Здравейте! От няколко месеца и аз ползвам хлебопекарна и все още си правя експерименти с рецептите за хляб. От няколко седмици съм се спряла на такава с около 100 мл. олио. Затова се включвам. Тази рецепта с повече олио се казва Памук хляб, като Памук пита. В къщи ни харесва ползвам я и само сменям пропорциите на видовете брашно, като започнах с 120гр. лимец и 240 гр. бяло брашно (рецептата е за общо 360 гр. брашно - хляб 0.5 кг).

# 20
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 089
От няколко седмици съм се спряла на такава с около 100 мл. олио. Затова се включвам. Тази рецепта с повече олио се казва Памук хляб
Ако коментарът е по повод поста на сикрет за ронливия хляб със 100г олио, то има доста разлика в рецепите, при памука май имаше яйца и въобще по-голямо количество течност. А и времето за печене е от значение.

# 21
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Да ви кажа ,преди малко пуснах хлебопекарната ,като съставки и количество ,всичко си спазих от книжката .И какво стана-започна да бърка и нещо ме "човъркна" да видя-ами имаше останало тесто по дъното!!! Гледам след 5 минути-пак така,не го меси... И след още 5 минути -тока спря Grinning Grinning. Казах си -днес не е ден за хляб в хлебопекарна.Изкарах тестото,обрах каквото имаше от дъното и в една тава.Сега си втасва,после ще оформя една питка .
Показвам ви и рецептата от книжката.Кажете ми ,на мен ли ми се струва или нещо количествата са грешни? Пак казвам,всичко си спазих.
Скрит текст:
 

  arogans - Да,използвах рецепта за "Питка памук",само че направена за хлебопекарна.Но не сложих яйце-дали заради това се рони? По тази рецепта,още на 5тата минута ,си става хубава топка тесто,само където се рони.Simple Smile

# 22
  • Варна
  • Мнения: 164

  arogans - Да,използвах рецепта за "Питка памук",само че направена за хлебопекарна.Но не сложих яйце-дали заради това се рони? По тази рецепта,още на 5тата минута ,си става хубава топка тесто,само където се рони.Simple Smile

Рецептата, която аз ползвам няма яйца --- 120 мл. вода и120 мл. мляко (топли), 100 мл.олио (по рецепта е 120 мл), 2с.л захар, 1/2 с.л сол (аз слагам по-малко захар, че ни сладни повечко), 120 гр. брашно лимец и 240 гр. бяло брашно (тук също експериментирам, като слагам от което колкото имам, последния път сложих 90% пълнозърнесто и до 360 гр. слагам бяло брашно), суха мая 3.5 гр (половин пакетче). Тези дози са за 500 гр. хляб, пека на програма за пълнозърнест.

# 23
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Благодаря.Рецептата която и аз използвам,също няма яйце.За 900гр.хляб,ппо рецептата "Питка Памук" ,съм написала 150мл вода и 150мл мляко-и двете да са топли,100мл олио,500грама брашно,1 с.л.захар,1 с.л. сол и 2 ч.л. мая

# 24
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 205
за мен мерните ти единици са проблем.
за 500 гр. брашно ще са ти нужни около 3 гр. суха мая най-много. моята ч.л. събира почти цяло пакетче (7 гр.) мая.
а ти слагаш по 2 ч.л. ??? - това са 12-14 гр. мая  на 500 гр. брашно !?!?
вярно, твоите ч.л. може и да са с друга вместимост, но ...

# 25
  • Мнения: 12 773
С какви лъжици си пиете чая у вас? Grinning
Шегата настрани, 7 грама суха мая ще напълнят супена лъжица сигурно.
Но пак нещо ми е странно това съотношение на сухи и мокри съставки, поне на око ми се виждат много течностите. Или по-скоро малко е брашното за толкова течности и мая.

# 26
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Чаената ми лъжичка-използвам тази,която е към хлебопекарната,не може да поеме цялото пакетче/7гр.пакетче/. Simple Smile По рецептата,която е за Питка памук излиза-500гр.брашно,300мл вода +мляко и 100мл Олио.Качвам снимка на лъжичката.

Скрит текст:
 

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 16:01 от сикрет

# 27
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 205
С какви лъжици си пиете чая у вас? Grinning
Шегата настрани, 7 грама суха мая ще напълнят супена лъжица сигурно.
Но пак нещо ми е странно това съотношение на сухи и мокри съставки, поне на око ми се виждат много течностите. Или по-скоро малко е брашното за толкова течности и мая.
ами кафените лъжички (които ги използвам) са по-малки от чаените (които не ги използвам).
супените са най-големите ми. но имам супени от едно време и сегашни. и в тях има разлика.
не подценявам никой от съфорумците, но м/у една пълна ч.л.  и една изравнена ч.л. има разлика и то не малка.

# 28
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Така..намерих рецептата в Интернет,тази за "  Памук хляб в хлебопекарна"
http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/2014/10/blog-post_2.html

# 29
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 089
В тая рецета пише мерителни лъжички за маята, предполагам че става дума за такива равностойни на половин ч.л. и на практика са 7г мая на 500г хляб. В блога няма и показан разрез на хляба, предполагам че е станал плътен заради многото олио, но можем само да гадаем какво е излязло всъщност. На пръв поглед има и недостатъчно течност, което също ще направи хляба по-плътен, на теория. Това че го е нарекла Памук не значи че се получава като онова пухкавото дето ние си представяме под това заглавие. А и без яйце просто няма начин да се докара. Ако ползваш рецепти така от интернета най-добре си провери няколко.

Общи условия

Активация на акаунт