Крем карамел без шупли

  • 1 048
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7
Здравейте! Защо крем карамела винаги е на шупли?Моля за съвет!

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 12:02 от Не се сърди, човече

# 1
  • Мнения: X
Печеш го на твърде висока температура. Сложи го на водна баня на ниска температура и няма да е на шупли.

# 2
  • Мнения: 1 585
https://m.bg-mamma.com/?topic=1307736

Успех! И моят все още е руска рулетка барабар всичките съвети.

# 3
  • Мнения: 585
Печеш го на твърде висока температура. Сложи го на водна баня на ниска температура и няма да е на шупли.
Точно така - тайната е в ниската температура на печене, водната баня и в никакъв случай водата да не започва да ври.

# 4
  • Мнения: 173
Здравейте! Защо крем карамела винаги е на шупли?Моля за съвет!

Гответе го на 150°С на водна баня, като от време на време трябва да наливате студена вода в съда в който Ви служи за водна баня (тава).

# 5
  • София
  • Мнения: 38 561
А има ли някакъв трик при разбиване на яйцата и млякото?

# 6
  • София
  • Мнения: 1 366
Ако ги разбиваш бързо, млякото ще се разпени и по-бързо ще се оформи коричка при печенето, преди отвътре да е станал готов. Аз разбивам на бавни обороти.

# 7
  • Мнения: 1 020
Моят май винаги се получава добре.
1. Разбивам на ръка, за да не влезе много въздух с миксер.
2. Изчаквам карамела по дъното на купичките да изстине и тогава наливам.
3. Преди да излея сместа от мляко, яйца и захар я минавам през ситен гевгир.
4. Водна баня и ниска температура около 150. Отварям и доливам студена вода.
5. Хубаво е да има разстояние между купичките - аз ги слагам в тавата на фурната.

Аз правя малка доза 4 яйца, 500мл мляко, 125гр захар и ванилия. Отделно захар за карамела на око, аз директно я разтапям в купичките.

# 8
  • София
  • Мнения: 19 253
Зависи и от млякото. С натурално, неразредено мляко е по-лесно.
А в МВ правили ли сте? Аз съм опитвала, обаче винаги има шупли. Но наскоро прочетох - на ниските ватове за размразяване и може да опитам, с 1 яйце и 125 г мляко

# 9
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 4 447
Здравейте! Защо крем карамела винаги е на шупли?Моля за съвет!
Ioanna Georgieva, крем карамел правя в МК Зефир от около 7 - 8 години.
Ако проявявате интерес ще напиша рецептата, а сега само снимки.
Наскоро правих и във фраера също много бързо и сполучливо.

Скрит текст:
това е купата, в която го правя и я поставям в купата на куки



а това е след охлаждане и вече пресипан в иенската тенджера


А в МВ правили ли сте? Аз съм опитвала, обаче винаги има шупли. Но наскоро прочетох - на ниските ватове за размразяване и може да опитам, с 1 яйце и 125 г мляко
Cuckoo, да, правила съм
Скрит текст:
В 500 мл.прясно мляко разтварям 8 с.л.захар, после добавям 4 яйца разбити. На дъното на малка иенска тенджерка сложих 5 с.л.захар и 5 с.л.вода за карамел за 5 мин и 23 сек.на 900 вата. След като карамелът почти се охлади изсипах сместа и поставих в МВ при мен на С 2 - 30 % мощност на микровълни и 70 % грил за 23 минути, след това на G 1 - 7 минути, само грил с мощност 1020 вата. Оставих в МВ да постои 5 мин и тогава извадих да се охлади. Съжалявам, но не мога да си намеря снимката, за да покажа, че е без шупли.


Ето линк от където гледах рецептата и я адаптирах за моята МВ / микровълни и грил/

https://cookingtwntyfourseven.blogspot.com/2016/03/4.html

# 10
  • Мнения: 6 311
Аз правя крем карамела направо в тавата. Пека на 140 градуса. Накрая заливам отгоре с карамелизирана захар. Никога не ми е ставал на шупли.
Като охладя в хладилника, режа и сервирам на парчета.

ПП : Правила съм и с какао в сместта, заради мъжо, че иначе му лъхал много на яйца. Добре се получи и в такъв вариант.

# 11
  • Мнения: 585
И аз го правя в тава, но карамелът си е класически на дъното на тавата и пека на 130 градуса в по-голяма тава на водна баня. Забелязала съм, че в тавата карамелът се разтопява по-добре, от колкото в кофичките. Тях отдавна съм изпратила в мазето. Домочадието обича крем карамела с много карамелен сос и в тава става хем по-лесно, хем и всички са доволни.

Общи условия

Активация на акаунт