гръцка мусака?

  • 8 487
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 639
 Знаете ли как се прави гръцка мусака?Знам само че внесто картофи се слагат макарони,но на татък... и как... newsm78

# 1
  • София
  • Мнения: 2 019
Странно newsm78 не съм чувала гръцка мусака с макарони. Моята рецепта е с картофи, кайма и патладжани.

# 2
  • Русе, у дома
  • Мнения: 740
По принцип гръцката мусака е като нашата мусака, но има и пържени патладжани в нея. А това с макароните е подобно на мусаката, но гърците го наричат "Пастичо". То се прави с онези дебелите спагети, които са с дупка по средата. Пак се слага кайма, лук, моркови, домати, спагетите се сваряват и се реди като мусаката. Горе заливката е с яйца, кашкавал и мляко.
В къщи сме големи фенове на пастата, и "пастичото" много ни харесва. Понякога каймата е мазна и става доста мазничко, но е вкусно.
Да ви е сладко...  chef

# 3
  • Мнения: 2 211
Яла съм в Гърция. Мисля, че трябва да е това:
Нарязани на филии тиквички, патладжани, домати, картофи се запържват. Запържва се и кайма с подправки, мисля че имаше чесън и щипка канела. Редят се в тава на пластове, заливат се с бешамелов сос и се запичат във фурна.

# 4
  • Мнения: 639
По принцип гръцката мусака е като нашата мусака, но има и пържени патладжани в нея. А това с макароните е подобно на мусаката, но гърците го наричат "Пастичо". То се прави с онези дебелите спагети, които са с дупка по средата. Пак се слага кайма, лук, моркови, домати, спагетите се сваряват и се реди като мусаката. Горе заливката е с яйца, кашкавал и мляко.
В къщи сме големи фенове на пастата, и "пастичото" много ни харесва. Понякога каймата е мазна и става доста мазничко, но е вкусно.
Да ви е сладко...  chef
точно така Пастицио се казва

# 5
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
....... То се прави с онези дебелите спагети, които са с дупка по средата.....
Какви са тези спагети, кой номер са?

# 6
  • Мнения: 246
Ей сега погледнах, имам такива на Стела, но нямат номер. На тях пише Трумпетина, т.е. приличат на тромпети. Ето това представляват:
http://www.dnes.bg/article.php?id=22117

# 7
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
irida, благодаря, аз тези ги знам, но barfly е написала спагети - та затова мисля, че е нещо друго, а?  newsm78

# 8
  • Русе, у дома
  • Мнения: 740
Спагети е това, което се слага на Пастичото. Мъчих се да немеря снимка из нета, но не можах. В къщи нямаме, изяли сме ги... и не мога да им видя номера.
Иначе аз такива спагети с дупка съм вземала от Метро и от ЦБА.
Забравих да кажа и за канелата. Слага се щипка канела в каймата. Но аз я предпочитам в класическата мусака, а за пастичото само босилек.

# 9
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Гръцката мусака се прави без макарони (картофи, тиквички, патладжани и кайма).
Яденето с макарони се казва "пастицио". Прави се както казва barfly, само че заливката е сос бешамел (пр.мляко, яйца,брашно и масло).
Спагетите се казват Bucatini и обикновено са 9 или 10 номер, дебели и кръгли.

# 10
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Тeopr, благодаря!   bouquet

# 11
  • Мнения: 246
Явно нещата варират. Моите роднини и познати в Гърция правят пастицио с макароните, които съм показала  Grinning Иначе наистина се слага канела в плънката и заливката е от сос бешамел.

# 12
  • Мнения: 639
как точно се прави бешамела,колко яйца,колко пр.мляко и ...?

# 13
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
1л.пр.мляко
1-2жълтъка
50-60гр масло или олио
60-70гр брашно
сол, черен пипер, индийско орехче

Мазнината се сгорещява в нея слагаме брашното. Разбърква се хубаво, след това постепенно добавяме млякото при непрекъснато бъркане. Накрая се добавят жълтъците.
Аз го предпочитам по-гъст, правя го с консистенцията на кексово тесто. За това обикновено количеството продукти са ми на око Wink.

# 14
  • Мнения: 639
Мерси Teopr  bouquet  тези дни ще го направя,та ще видим

# 15
  • Мнения: 639
Сега слагам да варя макароните Crazy казвайте как точно да продължа на татък newsm78 иначе ще трябва да експериментирам Blush

# 16
  • Bristol
  • Мнения: 9 363
Тази тема май по-добре да я кръстим "пастицио"  Laughing След посещението ми в Гърция и аз се впечатлих от тази "мусака", но бях забравила името й. Търпеливо рових в нета, докато намеря рецепта за нея. Направих я така:
Запържих една глава лук докато омекне, добавих 400 грама телешко месо и продължих с пърженето докато леко покафенее. След това добавих 200 грама домати от консерва, 2 скилидки чесън, 1 и половина чаени лъжички канела, сол и черен пипер на вкус. Оставих го на котлона докато се сгъсти.
Отделно се сваряват макароните показани от Тeopr, аз не знаех какви се ползват и го направих с паста пене, но тя е доста едричка Confused
В тавичка намазана с мазнина се слагат половината от макароните, след това се изсипва месната смеска, поръсва се с настърган кашкавал и се покрива с другата половина от макароните. Всичко това се залива със соса бешамел. Пече се при 160 градуса около 30 мин, след това се поръсва допълнително с още кашкавал от горе и се пече още около 15 мин.

# 17
  • под тепетата
  • Мнения: 9 292
Гръцката мусака е с патладжани, както сте писали вече.
 За пастициото ползвам на "Миско" -и си пише на гръцки пастицио,номер 2,има и картинка на готовия продукт. Има и рецепта,но трябва да си хвана гадже грък да ми я преведе  Mr. Green

# 18
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Запържва се глава лук, добавя се кайма /аз правя Пастициото със смесена кайма/, добавят се и домат нарязан на дребно, слагам гъби и малки пушено сирене, ронена чубрица, сол, черен пипер. Половината от сварените макарони се изсипват в тавичка, отгоре се слага сместа, останалата част от макароните. Заливката е запържено брашно прясно мляко и шепа настърган кашкавал.

# 19
  • Мнения: 639
Вече го правих,стана много вкусно eat

Общи условия

Активация на акаунт