Как се прави боза в къщи?

  • 29 112
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 5 468
От темата "Боза" в Клюкарника и от това, че на моето отроче му се очертава като една от любимите напитки, реших да попитам тук за рецепта и ако е възможно да си направя такава чиста в къщи, отколкото всеки ден почти, да купувам химизирана от магазина Simple Smile.
Правил ли е някой боза? Хубава ли става като от магазина и ...може ли рецептата? Mr. Green

# 1
  • Мнения: 9 108
АЗ съм правила. Когато в началото на демокрацията нямаше много боза по магазините. Или където имаше - беше кисела, защото прясната си я продаваха отдолу на познати. Така майка взе рецепта от "бозаджиите" в село и започнах да си правя.
Ето рецептата ми за боза

# 2
  • София
  • Мнения: 3 909
Като кликна на линка, ми дава ето това:

"Unknown column 'b.permission_mode' in 'field list'"

pep-4o,
моля дай рецептата, че и аз съм любител на бозата, а подсладена не ми се купува.

# 3
  • под тепетата
  • Мнения: 9 296
Боже, не съм била само аз значи ,която съм правила боза в ония години( аз и кашкавал)!Не ми се отваря рецептата на Пепчо и не мога да я сравня с моята, затова предварително се извинявам ,ако е същата.Количеството е доста голямо, ако я правиш първо пробвай с половината и ако ти харесва...знаеш  Peace(в краен случай викаш мен -или да я изпия или да ям  #2gunfire)
          Едно бурканче от кисело мляко с бяло брашно; същото количество захар;1,5л студена вода за разбиване на печеното брашно;3,5л вряла вода за варене на сместта; едно шише от 0,5л с купена боза за мая.
       Брашното се изпича слаб огън докато придобие кремав цвят. Бърка се често с дървена лъжица, за да не прегори. Изпеченото брашно се сипва в съд и се разбърква с 1,5л студена вода. Прецежда се и получената смес се долива с 3,5л гореща вода.Вари се до 20мин на умерена температура, като постоянно се бърка.По време на варенето се слага захарта.Отмества се от огъня и се оставя да изстине при захлупен съд. След което се налива боята за мая и се разбърква добре. Ако е необходимо се прецежда пак.    Ех, споменииии  Mr. Green 

Последна редакция: нд, 07 яну 2007, 14:27 от bilqna_69

# 4
  • под тепетата
  • Мнения: 9 296
       newsm12 Айде ,Пепчо,че съм любопитна за твоята рецепта!

# 5
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
5 л вода
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
 Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
  Имам огромно желание да опитам тази рецепта, но няма от къде да намеря чаша боза тук Sad

# 6
  • Мнения: 9 108
Момичета, във www.gotvetesmen.com  сменят сървъра и затова не може да се ползва форума.
Шефката  Laughing Laughing обещава до 2-3ч. - т.е. до 18ч  всичко да е ок. Пробвайте по-късно.

Били,   Моята оригинална рецепта беше с такава закваска и майка с такава я правеше. Но тук ми беше по-лесно с готовата боза за мая.
А тази закваска беше просто от брашно, вода и малко мая - бърка се на каша, оставя се да втасва - като се пребърква 2-3-4 дни, докато започне леко да киселее/ферментация някаква. След това го изсипва в тава на тънък пласт и изсушава. Начупва на дребно - на трохи и от тях поставяше в бозата.
Сравнена с нейната - всичко друго беше едно и също, моя резултат повече ни харесваше - онази вкисваше повече, а ние я харесваме "блага".

bilqna_69 а домашен кашкавал ми правеха до миналата година. И специално за хапки и паниран - все още е ненадминат.

# 7
  • ES
  • Мнения: 2 172
Ами тук няма откъде да си набавя боза за мая. pep-4o кажи точните пропорции за маята за боза, пък току виж може и да се опитам да я направя.

# 8
  • Мнения: 5 183
И аз искам.

# 9
  • Мнения: 5 475
Ами тук няма откъде да си набавя боза за мая. pep-4o кажи точните пропорции за маята за боза, пък току виж може и да се опитам да я направя.

И мен ме интересува същото! Peace

# 10
  • Мнения: 9 108
за маята ще се наложи да почакате (докато си ида при мама да взема рецептата за закваската) - ако почна по телефона да я питам, ще се наложи мъж ми да ползва пожарогасителя като Любо БТК-то  Laughing Laughing . Като взема рецептата ще върна темата обратно нагоре.

# 11
  • София
  • Мнения: 3 909
Чакаме.

И мерси на всички включили се.

# 12
  • Мнения: 5 468
5 л вода
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 чаена чаша боза
Ще направя тази Peace. То бозата струва 40 стотинки, ама мерак ми е да се пробвам.
БлагодаримSimple Smile.

# 13
  • Мнения: 7 091
за маята ще се наложи да почакате (докато си ида при мама да взема рецептата за закваската) - ако почна по телефона да я питам, ще се наложи мъж ми да ползва пожарогасителя като Любо БТК-то  Laughing Laughing . Като взема рецептата ще върна темата обратно нагоре.

Пепчо и аз се включвам в списъка на желаещи Simple Smile От толкова време боза не сме кусвали, че нямам търпение да я опитам Simple Smile

# 14
  • ES
  • Мнения: 2 172
Абе тук има един магазин, в които продават български храни и боза продават, но тя е с голям срок на траиност. Преди години в България си спомням бе6е 4асове траиността и, а тук е месец. От друга страна съм сигурна, 4е я правят с захарин или някакъв изкуствен подсладител. Ама те маи ве4е и в България я правят така, за да излиза по-траина и евтина. Та въпросът ми е, може ли една такава "модернизирана" боза да стана за мая на по-голямо коли4ество.

# 15
  • Мнения: 9 108
Абе тук има един магазин, в които продават български храни и боза продават, но тя е с голям срок на траиност. Преди години в България си спомням бе6е 4асове траиността и, а тук е месец. От друга страна съм сигурна, 4е я правят с захарин или някакъв изкуствен подсладител. Ама те маи ве4е и в България я правят така, за да излиза по-траина и евтина. Та въпросът ми е, може ли една такава "модернизирана" боза да стана за мая на по-голямо коли4ество.

най-вероятно ще стане.  Пробвай с 1 малка доза ако искаш.

# 16
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Леле, pep-4o , нападнахме те!Сигурно пишман стана от нас, но като развием в чужбина бизнес с боза ще ти дадем процент от печалбата Wink Heart Eyes

# 17
  • Мнения: 5 468
Ааа... и аз искам процент, защото пуснах темата Crazy и така ви подсетих за бизнеса Twisted Evil.

# 18
  • Мнения: 9 108
Леле, pep-4o , нападнахме те!Сигурно пишман стана от нас, но като развием в чужбина бизнес с боза ще ти дадем процент от печалбата Wink Heart Eyes

да пиша тогава рецепта и за ракия и  кисело зеле  Laughing Laughing  в бидонче
 newsm78 newsm78 Или да ви пратя за по-бързо боза за закваска в колет Rolling Eyes Rolling Eyes Щом ракия до САЩ-а пращах, що да не пусна и боза  Heart Eyes

Ню, ако ще търсиш процент - пускай темите, аз ще пиша

# 19
  • Мнения: 7 091
да пиша тогава рецепта и за ракия и  кисело зеле  Laughing Laughing  в бидонче
 newsm78 newsm78 Или да ви пратя за по-бързо боза за закваска в колет Rolling Eyes Rolling Eyes Щом ракия до САЩ-а пращах, що да не пусна и боза  Heart Eyes

Ню, ако ще търсиш процент - пускай темите, аз ще пиша

Аз кисело зеле и консерви правя, като бяхме в ПА имахме приятел, който носеше закваска от Чикаго ( там се продава боза) и правихме, ама сега ни е много далече и няма как  Cry

# 20
  • Мнения: 63
pep-4o, пита ли майка ти за рецептата за закваската?

# 21
  • Мнения: 1 065
И аз чакам за рецептата за закваска за боза,че като гледах по ТВ как я правят в разни долнопробни цехчета ми се отщя да пия купена от магазин

# 22
  • Мнения: 1 101
ММММ и аз искам рецепта за маята....така ми се препи бози4ка...
ина4е ракийка има и то дома6на тук..туршийка си правя..

# 23
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                 Квас:

пропорциите са на око, но приблизително 40гр. мая, 2 пълни чаени лъжици сол, 1 ч л захар, 2 с л оцет и вода- топла и брашно, са на око, за да се получи рядко тесто. Оставя се да втаса на 3-4 пъти и пак се обърква. След 3-4 "втасване" се прибавя още брашно за да се получи тесто за точене.  Пак се оставя да втасва 3-4 пъти, като се премесва след всяко втасване (ама това втасване да става на много топло място) След последното се разточва на тънка кора и се изсушава мелко - или на топло място, или на слаба фурна. Когато може вече - се начупва на малки късчета - съвсем ситно  и продължава да се изсуши.  Когато е достатъчно сухо се прибира на сухо - трябва да стане като на големи трохи.
От тази квас се поставя по 1-2 с л на 1-2л боза, като първо се поставя в малко количество и се разтваря, после се добавя към другата боза. Държи се всичката боза на топло място и се бърка 3-4 пъти през деня (поне). Приблизително за 3-4 дни става.
На следващо правене на кваса е добре, ако се сложи малко "за мая" от предния квас.

    Момичета, това е обещаната рецепта за квас на pep-4o !Тя няма възможност да се включи и за това я публикувам с нейно разрешение!Препоръчва първата доза да е малка за проба.
 Аз нямах възможност да я направя. Но, ако някой ме изпревари, моля да каже резултата Heart Eyes

# 24
  • Мнения: 63
pep-4o и Биляна, много благодаря за рецептата!   bouquet
Малко сложно (за моите възможности) ми се струва приготвянето на закваската, но ще се пробвам и веднага ще докладвам  Simple Smile

# 25
  • Мнения: 1 494
Някой прави ли боза по тази рецепта? А квас?
Каква трайност има?

# 26
  • Мнения: 3 810
Да потвърдя само, че специално питах там където правят боза в града, дали е с подсладител- ДА. А ако не знаете- подсладителя е вреден.
Благодаря за рецептата!  bouquet Не знам как, но трябва да минаваме на домашна боза... Tired

# 27
  • Мнения: 1 494
Да, и аз чух, че слагат вътре освен вредни подсладители и стари сухи пасти, бонбони с изтекъл срок и др. подобни... Sick

# 28
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
За желаещите да експериментират ето още една рецепта - не съм я пробвала все още а от толкова време се каня ...
http://www.omda.bg/BULG/COOK/boza.htm

# 29
  • Мнения: 63
За желаещите да експериментират ето още една рецепта - не съм я пробвала все още а от толкова време се каня ...
http://www.omda.bg/BULG/COOK/boza.htm
Пробвах тази рецепта 2 пъти, но препеченото брашно и захарта така и никога не шупнаха.

# 30
  • Мнения: 249
Подновявам тази тема, тъй като не ми се искаше да пускам нова тема със същия въпрос. Та въпроса ми е към вече пробвалите. Какво брашно ползвате? Аз я правих вече два пъти и ползвах брашно от просо.... Казват, че е най-хубаво и добро, но за съжаление не се получава вкуса на боза... Confused Закваската сама я направих и се получи, получава се и "боза", но вкуса не е същият. Освен това част от водата се отделя отгоре. Та много ще съм ви благодарна ако някой пробвал да каже брашно с което се е получила добра боза. Благодаря предварително.

Аз я правих по тази рецепта:
http://www.omda.bg/bulg/cook/boza.htm
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3689.html

Общи условия

Активация на акаунт