Как се прави боза в къщи?

  • 29 119
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 9 109
Абе тук има един магазин, в които продават български храни и боза продават, но тя е с голям срок на траиност. Преди години в България си спомням бе6е 4асове траиността и, а тук е месец. От друга страна съм сигурна, 4е я правят с захарин или някакъв изкуствен подсладител. Ама те маи ве4е и в България я правят така, за да излиза по-траина и евтина. Та въпросът ми е, може ли една такава "модернизирана" боза да стана за мая на по-голямо коли4ество.

най-вероятно ще стане.  Пробвай с 1 малка доза ако искаш.

# 16
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Леле, pep-4o , нападнахме те!Сигурно пишман стана от нас, но като развием в чужбина бизнес с боза ще ти дадем процент от печалбата Wink Heart Eyes

# 17
  • Мнения: 5 468
Ааа... и аз искам процент, защото пуснах темата Crazy и така ви подсетих за бизнеса Twisted Evil.

# 18
  • Мнения: 9 109
Леле, pep-4o , нападнахме те!Сигурно пишман стана от нас, но като развием в чужбина бизнес с боза ще ти дадем процент от печалбата Wink Heart Eyes

да пиша тогава рецепта и за ракия и  кисело зеле  Laughing Laughing  в бидонче
 newsm78 newsm78 Или да ви пратя за по-бързо боза за закваска в колет Rolling Eyes Rolling Eyes Щом ракия до САЩ-а пращах, що да не пусна и боза  Heart Eyes

Ню, ако ще търсиш процент - пускай темите, аз ще пиша

# 19
  • Мнения: 7 091
да пиша тогава рецепта и за ракия и  кисело зеле  Laughing Laughing  в бидонче
 newsm78 newsm78 Или да ви пратя за по-бързо боза за закваска в колет Rolling Eyes Rolling Eyes Щом ракия до САЩ-а пращах, що да не пусна и боза  Heart Eyes

Ню, ако ще търсиш процент - пускай темите, аз ще пиша

Аз кисело зеле и консерви правя, като бяхме в ПА имахме приятел, който носеше закваска от Чикаго ( там се продава боза) и правихме, ама сега ни е много далече и няма как  Cry

# 20
  • Мнения: 63
pep-4o, пита ли майка ти за рецептата за закваската?

# 21
  • Мнения: 1 065
И аз чакам за рецептата за закваска за боза,че като гледах по ТВ как я правят в разни долнопробни цехчета ми се отщя да пия купена от магазин

# 22
  • Мнения: 1 101
ММММ и аз искам рецепта за маята....така ми се препи бози4ка...
ина4е ракийка има и то дома6на тук..туршийка си правя..

# 23
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                 Квас:

пропорциите са на око, но приблизително 40гр. мая, 2 пълни чаени лъжици сол, 1 ч л захар, 2 с л оцет и вода- топла и брашно, са на око, за да се получи рядко тесто. Оставя се да втаса на 3-4 пъти и пак се обърква. След 3-4 "втасване" се прибавя още брашно за да се получи тесто за точене.  Пак се оставя да втасва 3-4 пъти, като се премесва след всяко втасване (ама това втасване да става на много топло място) След последното се разточва на тънка кора и се изсушава мелко - или на топло място, или на слаба фурна. Когато може вече - се начупва на малки късчета - съвсем ситно  и продължава да се изсуши.  Когато е достатъчно сухо се прибира на сухо - трябва да стане като на големи трохи.
От тази квас се поставя по 1-2 с л на 1-2л боза, като първо се поставя в малко количество и се разтваря, после се добавя към другата боза. Държи се всичката боза на топло място и се бърка 3-4 пъти през деня (поне). Приблизително за 3-4 дни става.
На следващо правене на кваса е добре, ако се сложи малко "за мая" от предния квас.

    Момичета, това е обещаната рецепта за квас на pep-4o !Тя няма възможност да се включи и за това я публикувам с нейно разрешение!Препоръчва първата доза да е малка за проба.
 Аз нямах възможност да я направя. Но, ако някой ме изпревари, моля да каже резултата Heart Eyes

# 24
  • Мнения: 63
pep-4o и Биляна, много благодаря за рецептата!   bouquet
Малко сложно (за моите възможности) ми се струва приготвянето на закваската, но ще се пробвам и веднага ще докладвам  Simple Smile

# 25
  • Мнения: 1 494
Някой прави ли боза по тази рецепта? А квас?
Каква трайност има?

# 26
  • Мнения: 3 810
Да потвърдя само, че специално питах там където правят боза в града, дали е с подсладител- ДА. А ако не знаете- подсладителя е вреден.
Благодаря за рецептата!  bouquet Не знам как, но трябва да минаваме на домашна боза... Tired

# 27
  • Мнения: 1 494
Да, и аз чух, че слагат вътре освен вредни подсладители и стари сухи пасти, бонбони с изтекъл срок и др. подобни... Sick

# 28
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
За желаещите да експериментират ето още една рецепта - не съм я пробвала все още а от толкова време се каня ...
http://www.omda.bg/BULG/COOK/boza.htm

# 29
  • Мнения: 63
За желаещите да експериментират ето още една рецепта - не съм я пробвала все още а от толкова време се каня ...
http://www.omda.bg/BULG/COOK/boza.htm
Пробвах тази рецепта 2 пъти, но препеченото брашно и захарта така и никога не шупнаха.

Общи условия

Активация на акаунт