Продажба на храна, произведена в домашни условия

  • 3 422
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 330
Там са обикновено регистрирани земеделски производители и за да ги допуснат си има определени условия. Правят се и проверки за качество, условия и т.н. за да членуваш в кооператива , както и имаш определени задължения.

# 16
  • София
  • Мнения: 35 276
Към легалната фермерска продукция си има изисквания, които хората спазват.
Купувам от такива и винаги имам етикеция, обратна връзка, константно качество.
Въпросът е, че те не са като тези в Богров и разни знайни и незнайни из ФБ групите.
Да ме прощават, ама един продаваше луканки опнати по покрива на краварник ведно с кравите, торта и мухите. Отдолу беше леле мале, ама не с превес на трезвомислещите.

# 17
  • Мнения: 4 756
Авторке, откажи се навреме, освен ако не искаш да си направиш легална фирма. Това, което го мислиш, е абсолютно незаконно и опасно. Нямаш представа какви тежки последици може да се получат от едно-единствено натравяне с ботулинов токсин, а най-малкото можеш да предизвикаш стомашни проблеми на клиентите.

На фермерските пазари продават производители, които са регистрирани. По никаква наредба не можеш да продаваш, ако нямаш официално регистрация за производител. И имай предвид, че мед например може да се продава от регистрирани пчелари, зеленчуци също, но изикванията за консервирани храни са много по-високи, трябва да имаш помещения, да спазваш хигиена, да има проследяемост на суровината, на веригата за производство, здравни книжки и т.н. И буркани по куриер с наложен платеж е таралеж в гащите - първо, куриерите официално нямат право така да пренасят разваляща се храна, макар да си затварят очите. При една проверка какво ще обясняваш? Еконт и Спиди товарят всичко в общи бусове,  откъде знаеш как ще ти го съхранят? И имат отчитане в НАП, при най-малко съмнение НАП започват проверки, санкциите са сериозни и бъди сигурна, че ако се стигне до такава проверка, ще подадат сигнал и до БАБХ.

Много от тези, които продават по пазарите, имат някаква регистрация и покрай нея продават и друго. Хич не си мисли, че не ги глобяват и гонят. Ако толкова имаш желание, хванете се с нещо, за което има по-леки изисквания, направете си легална фирма, не е толкова трудна и скъпа една регистрация. Работила съм за организации, които се занимават с подкрепа на малки производители, виждала съм на живо много такива легални и нелегални и никога не си купувам храна от неизвестни сергии тук и там, още по-малко от ФБ групи.

# 18
  • Мнения: 6 790
Звъните в агенция по храните и ще се запознаете с всички изисквания. След като става въпрос за консервирана храна, ще трябва да се съобразите и с изискванията за етикет като съдържание, алергени, срок на годност и т. Н. Чисто търговската част не е толкова сложна. Дори без фирма, като физическо лице имсте право да извършвате търговия като си декларирате доходите пред НАП с декларация по чл. 50 за доходите на физическите лица. Сложността идва от това, че ще продавате храна.

# 19
  • Мнения: 8 977
Има и специални изисквания за транспортиране на храна.

Общи условия

Активация на акаунт