За маята и втасването

  • 21 606
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Аз за машината си ползвам суха, но имах предвид за питките; голяма съм патица ooooh!, изобщо не съобразих, че може би месиш тестото в машината. Аз още не съм пробвала, но може би е време и то със суха мая Peace; въпреки че обичам да меся, всякакви тестени без питката, меси машината. Все си мислех, че за питката е важно да го усещам "тестото", но още следващия път ще опитам Simple Smile

# 16
  • Sofia
  • Мнения: 4 726
От нея знам за загряването на фурната и за "биенето" на тестото, което пък няма нищо общо с твърдостта, както казва Еделвайс. Само че вече не помня каква беше целта, защото си "бия" по дефолт Crazy Довечера нашите ще идват за вечеря и ще питам майка защо се биеше тестото, но категорично мога да кажа, че не е защото е прекалено твърдо.
В моята книга пише, че "биенето" на тестото "помага на глутена да се свърже".  Thinking

# 17
  • София
  • Мнения: 9 859
Голди,аз вече всичко меся в машинката.Последно вчера правих вкусните питки на Карина там,станаха божествени.Така че не е проблем според мен щом имаш машина,тя да меси и питата.Е,няма да я усещаш с ръцете питата,а направо със стомаха Wink.

# 18
  • Мнения: 9 108
... Много съм далеч още от питките на майка ми, въпреки че нямам провали, нейните винаги са по-  от моите Rolling Eyes /Тя е правила питките за годежи, балове, сватби и кръщенета на половин Бургас/.От нея знам за загряването на фурната и за "биенето" на тестото, което пък няма нищо общо с твърдостта, както казва Еделвайс. Само че вече не помня каква беше целта, защото си "бия" по дефолт Crazy Довечера нашите ще идват за вечеря и ще питам майка защо се биеше тестото, но категорично мога да кажа, че не е защото е прекалено твърдо.

Голди, пошегувах се бе  Grinning ама забравих да сложа маймунка такава  Embarassed Вярно, че тази фраза - "много е важно" не звучи добре  newsm78. Все едно да ми кажат на мен колко е  важно да се пресее брашното. Еми- не го правя, ако ще да е жизненоважно. И провали си имам, ама те нямат нищо общо с пресяването, ами със застояването пред монитора  EmbarassedЗа биенето  в масата знам, че където трябва мнооого месене на ръка, за по-лесно се бие на масата и  
..., че "биенето" на тестото "помага на глутена да се свърже".  Thinking

# 19
  • Мнения: 222
Извинявам се че не е точно по темата но не исках да отварям нова.
Защо в някой рецепти във фурната се слага чаша с вода?

# 20
  • Мнения: 9 108
ха - това го знам  Laughing

Ами новите фурни - конвекторни -  си имат дюзи за впръскване на вода - (май конвектомати се казват) - където хляба се пече и с пара. Така  влажността е еднаква и ставал по-хубав хляба. Такива се фурните в била и др. големи вериги.  А на нормалните печки - препоръчват чаша или купа с вода - за овлажняване.

Последна редакция: нд, 14 яну 2007, 18:06 от pep-4o

# 21
  • Мнения: 222
pep-4o благодаря ти за бързия отговор.
ха - това го знам  Laughing

Ами новите фурни - конвекторни -  си имат дюзи за впръскване на вода - (май конвектомати се казват) - където водата се пече и с пара.
тов да пека вода не съм го пробвала още ама може да е вкусно Laughing/надявам се да не те обидя/

# 22
  • Мнения: 9 108
старост-нерадост  hahaha hahaha

оправих се де  Laughing

# 23
  • Мнения: 382
Снежи е написала ,че 1 кубче прясна мая е равно на 2 пакетчета суха,но това е вярно ако сухата мая е на д-р Йоткер.Има суха турска и унгарска мая,които са за 1 кг брашно.Но както някой беше писал по-горе,винаги поглеждайте какво пише на опаковките на маята.
 И малко от моя опит- откакто се влюбих в мъфините,правя всички тестени неща по тяхната технология,разделям в две купи сухите и мокрите продукти,като маята не я разтварям ,а я поръсвам или сея със сито над купата със сухите продукти.Кексовете стават супер,направо се топят и вече не ми се случва да имам фалове(а преди това я стане ,я не стане).Питите също стават много сполучливи,и милинки съм правила така.

# 24
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Цитат
В моята книга пише, че "биенето" на тестото "помага на глутена да се свърже". 
- точно така каза и майка, както и че дрождите се активирали или нещо подобно Joy и въздухът в тестото се разпределял по- равномерно.  Това за въздуха /за дрождите ме съмнява Thinking/ го знаела от някаква много стара баба, която правела хляб едно време в селската фурна. Майка ми бие тестото 100 пъти /бабата едва ли го е била толкова много Wink/ и мъжът ми веднага заключи, че моите питки не ставали чак толкова безупречни като нейните, щото аз го бия 50 Crossing Arms Joy

# 25
  • Мнения: 57
Здравейте момичета!
Сърдечно благодаря за отговорите!  bouquet
Знаех аз, че тук е мястото за искане на акъл  chef!Много сте изчерпатлни.Някои отговори са дошли след като бях готова, но не се изложих.Другия път по добре, но като за първи път стана супер.Избрах си тази рецепта
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=15579.0
Мисля, че се получи.Можеше да се понадуе още, но след като я наредих я чаках 20 мин, а май трябваше повече.Иначе използвах мая на кубче, оставих я да втасва до парното завита.Много се надигна.Изобщо - дадохте ми кураж.
Още веднъж благодаря!
Ето го резултата:
Нищо не остана.А моята щерка ще става фармацевт! Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 яну 2007, 10:56 от mira c

Общи условия

Активация на акаунт