Нашите любими торти - покрития, глазури и фигурки за тях - тема 141

  • 10 143
  • 158
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 521
И аз се включвам с въпрос- трябва да направя торта за рожден ден, единственото изискване е да с бял шоколад. Мисля да направя пандишпанови блатове и крем с маскарпоне, сметана и крема сирене. Въпросът ми е- дали би било подходящо да сложа между блатовете слой мармалад и след това крема или просто да направя крема и примерно да разбия на крем шоколадов ганаш?

# 31
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Както ви е вкусно, кмалик22, може и конфитюр да сложиш (цветово ти препоръчвам да е червен), може и ганаш, но според мен с ганаша ще стане по-тежко, понеже кремът не е съвсем лек, а и отгоре искаш да е с шоколад.

# 32
  • Мнения: 521
Благодаря, Криси! Hug

# 33
  • Мнения: 3 302

Фонданът ще се свлече върху масло.
Съвсем не.
Стандартният крем за измазване под фондан е именно маслен такъв.

Вече дали е подходящо, зависи от концепцията за украса на тортата. Ако ще прави торта Майнкрафт, примерно, няма как да направи фигури, цветовете и мотивите на играта от нещо различно от фондан, марципан или друго подобно захарно тесто и бои.
Честно да си кажа, чак не повярвах, че аз съм написала горната глупост Simple Smile
Разбира се, че е така, ама като работиш и едновременно пишеш, излизат ето такива бисери. Да ме прощават момичетата Yellow Heart А си мислех за млечен крем, когато писах.

# 34
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
О, да, за млечен си напълно права. То и аз между задачите не се сетих, че това си имала предвид. Като начинаещ сладкар си мислех, че са глупости това и след една нощ в хладилника, долната част на фондана буквално си се разтичаше. 😃 Ма то човек от акъла си пати.

# 35
  • Мнения: 3 302
О, да, за млечен си напълно права. То и аз между задачите не се сетих, че това си имала предвид. Като начинаещ сладкар си мислех, че са глупости това и след една нощ в хладилника, долната част на фондана буквално си се разтичаше. 😃 Ма то човек от акъла си пати.
Ми как да се сетиш, като съм писала маслен?! То аз не съм се сетила какво съм писала, че друг Simple Smile
На, и сега се пъна да работя, но се изморих и току поглеждам тук. Ще се въздържа от писане по същество обаче, че може и друг бисер да пусна Simple Smile

# 36
  • Мнения: 2 496
Здравейте! Аз само се отбивам да кажа, че ОЩЕ не знам коя торта точно ще правя, а рожденият ден е утре... Има  доста задачки за днес. Ще ходя да купувам рокля за рожденичката, щото реших, че тази, която бях намислила не ми допада. Но всичко е точно като за човек, който буквало седмица преди термин не знаеше къде ще ражда. И двата пъти!!! Unamused Това, разбира се, е доста по-пренебрежимо от това да нямаш набелязана рецепта ден преди празника. Ето затова всеки път правя шоколадовите блатове на Ирина Купенска, защото продуктите са супер достъпни, почти не ми се налага да пазарувам нещо специално, и почти  винаги имам маскарпоне, сметана и кувертюр вкъщи Sob Ще се гръмна, сега излизам по задачи Wink Хубав ден Flowers Hibiscus

# 37
  • Мнения: 3 302
Здравейте! Аз само се отбивам да кажа, че ОЩЕ не знам коя торта точно ще правя, а рожденият ден е утре... Има  доста задачки за днес. Ще ходя да купувам рокля за рожденичката, щото реших, че тази, която бях намислила не ми допада. Но всичко е точно като за човек, който буквало седмица преди термин не знаеше къде ще ражда. И двата пъти!!! Unamused Това, разбира се, е доста по-пренебрежимо от това да нямаш набелязана рецепта ден преди празника. Ето затова всеки път правя шоколадовите блатове на Ирина Купенска, защото продуктите са супер достъпни, почти не ми се налага да пазарувам нещо специално, и почти  винаги имам маскарпоне, сметана и кувертюр вкъщи Sob Ще се гръмна, сега излизам по задачи Wink Хубав ден Flowers Hibiscus
Импровизациите с вдъхновение винаги излизат най-вкусни, не се тревожи.
Обаче първо направи тортата, пък после, ако ще се гърмиш...Simple Smile

# 38
  • Мнения: 743
Благодаря ви за съветите. Всъщност мисля да направя Френска Селска торта с крем (заквасена сметана, маскарпоне и захар) и сладко от ягоди.А отгоре шоколадов ганаш, но искам да може да се ''разтече'' по тортата. Как да направя ганажа?

# 39
  • Мнения: 3 302
Благодаря ви за съветите. Всъщност мисля да направя Френска Селска торта с крем (заквасена сметана, маскарпоне и захар) и сладко от ягоди.А отгоре шоколадов ганаш, но искам да може да се ''разтече'' по тортата. Как да направя ганажа?
Ако искам да се разтече, дебна му консистенцията да е подходяща и просто изливам така, че да се спуска неравномерно по стените, но без да достига подложката или поне не много Simple Smile. Когато основата е студена, трябва да отчетеш и това - ще стяга по-бързо.

# 40
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Да, и аз на око правя... Прави се с течна животинска сметана, поне 30% масленост и шоколад - на парченца разчупен или нарязан или пък на капки. Според % какао в шоколада се решава и количеството сметана, по-черният поема повече. За торта около 26см. в диаметър, препоръчвам около 150г шоколад, към това ще отидат 80-100 мл сметана. Това е обаче много ориентировъчно, обикновено аз смесвам поравно шоколад със 70% какао и млечен. Та тази приблизителна пропорция е за горе-долу такъв тип съдържание на какао.

Ако е по-течен, може леко да се изчака след махане от котлона, докато почне да сгъстява леко.

Глазурата/ганашът се сипва винаги в средата, не се върти съдът около тортата. Може някои щрихи да се направят после локално, но според мен правилото би следвало да е такова, поне за начинаещи.

# 41
  • Мнения: 3 302
Аз смесвам 100 гр тъмен шоколад, 50-70 гр млечен /че не обичам горчива глазура/ и на това количество 120-130 /към на око/ мл животинска сметана. Пропуснах да отбележа за сметаната, да, но мислех, че всички правим с животинска. Другото не е сметана.
Когато ще изливам в център, слагам тортата на временна подложка точно с нейния диаметър върху стабилен висок съд и отдолу слагам тава. Шоколадът си тече обилно и после някой /не знам кой/ обира с лъжицата тавата. Последната практика не е препоръчителна, когато се прави повече от една торта Simple Smile 
Ако заливам само в краищата, просто покривам средата с кръг пекарска хартия с по-малък от самата торта диаметър и оставям открита само частта, която ще глазирам. Границата после декорирам допълнително или подреждам плодове, ядки - каквото е подходящо за тортата.

# 42
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Аз на тази френска селска, предвид продуктите на плънката, бих и направила глазура (ганаш) от бял или руби шоколад. Мисля, че ще ѝ подхождат повече...особено розовия, както си има естествен аромат на малини и червени плодове ще се стане супер.

# 43
  • Мнения: 3 302
Аз на тази френска селска, предвид продуктите на плънката, бих и направила глазура (ганаш) от бял или руби шоколад. Мисля, че ще ѝ подхождат повече...особено розовия, както си има естествен аромат на малини и червени плодове ще се стане супер.
Добра идея, ако обичат бял или розов шоколад.
Тогава няма да е лошо да намали захарта в тортата, че и двата са много сладки. Друг вариант е  глазурата да не покрива цялата торта, а само на 2-3 см напр. от ръба на блата и частично страните.

# 44
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Да, да, не цялата, отгоре и леко да падат капки надолу си мислех и аз.

Общи условия

Активация на акаунт