Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 9 276
  • 142
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 23
Смятам да направя чийзкейк , тъй като всички много го обичат. Ще ни трябват:
200 гр. бисквити
4бр. яйца
600гр. крема сирене
125 гр. краве масло
1/2ч.ч. заквасена сметана
1ч.ч. захар
2 лъжици лимонов сок
1 лимон
2 бр. ванилии
Нужно е продуктите да са извадени предварително от хладилника поне 30 мин. преди приготвяне. Използвам тава с падащо дъно. Първо смилам бисквитите и ги смесвам с омекналото масло. Меся с ръце до получаване на гладка смес и силно притискам към дъното за да се разпредели равномерно.
В купа изсипвам крема сиренето и разбивам за няколко секунди с миксер на висока степен. След това добавям захарта и отново разбиваме на висока степен. След това едно по едно добавяме и яйцата. Накрая добавяме заквасената сметана , лимоновия сок, лимоновата кора и ванилията , като разбиваме непрекъснато. Изсипвам готовия крем върху блата от бисквити и заравняваме ако е нужно.
Идва момента за печенето. Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна на водна баня за около 1 час и 30 мин. След изпичане не бързам да го вадя от фурната, а открехвам леко вратичката и оставям да се охлади за около час. Важно е по време на печене да не отваряме фурната,за да не се напука. След като мине 1 час оставяме във хладилника да се изстуди за още 1 час, и след това мажем със сладко по избор, като аз мажа с боровинково сладко.

# 121
  • Мнения: 309
Любимият крем карамел с кроасани. В кръгла тава се прави традиционен крем карамел , като нарязваме в него 4 кроасана и печем на водна баня. Вкусна, сочна и лесна торта се получава.

# 122
  • Мнения: 154
Харесвам десерти тип плодова салата. Рецептата търпи промени според вкуса и сезона Simple Smile
Плодове - ягоди, малини, боровинки, киви, банан (и каквото харесвате или имате налично)
Захар
Сметана за разбиване
Сладолед - ванилия (може да го смените с друг какъвто харесвате)

Плодовете се нарязват, сметаната се разбива със захарта. В чаша нареждате плодове-сладолед-плодове-сметана-плодове
Бързо, лесно, вкусно!

# 123
  • Мнения: 1 333
За Коледа приготвям много сладки, които после раздаваме на близки и колеги, но в топ 3 си остават фунийките от стария тефтер на мама.
За фунийките
2 яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.кис.мляко
1ч.л сода
1/2ч.ч.олио
Около 600гр.брашно
 
За крема
1л.прясно мляко
1ч.ч.захар
3 яйца
3с.л.брашно
1-2 ванилия
75гр.масло

От продуктите за фунийките се омесва меко тесто, което разточвам  на тънка кора.Нарязвам на ленти и навивам на формичките.Печат се на 180°C за около 15мин.Още горещи ги изваждам от формите.
След като фунийките са готови, приготвям крема и още топъл пълня фунийките.Може да разнообразите като ги топнете в смлени орехи или захарни пръчици.

# 124
  • Мнения: 345
Най-лесният сладкиш с ябълки!  Това ще бъде на нашата трапеза, тъй като на мен хич не ми се отдава приготвянето на десерти 😅

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
• Брашно- 1 чаена чаша
• Захар- 1/2 чаена чаша
• Яйца- 2 броя
• Ванилии- 2 броя
• Краве масло- 120 грама
• Канела- 1/2 чаена лъжица
• Сол- 1/2 кафена лъжица
• Бакпулвер- 1 чаена лъжица
• Ябълки- 3 броя

# 125
  • Мнения: 10 212
Вкъщи се харесва сладкиш с грис и круши.

# 126
  • София
  • Мнения: 487
За пръв път от много години няма да съм на работа по празниците и за пръв път ще се впусна да приготвя коледен обяд заедно с майка ми. Ще и предложа да приготвим сладки с канела и джинджифил. Дано ни се получат.

# 127
  • Мнения: 68
Последните няколко години приготвям най-вкусните домашни меденки.
Скрит текст:

Рецептата е следната:
2 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1 ч.л канела
2 с.л мед
1 ч.л сода
Брашно, да стане меко тесто.
Разточва се и се изрязват формички или пък се правят на топчета и след изпичане се слепват с домашно сладко.
Пекат се на около 180 градуса, докато станат леко златисти.  CookieSparkling Heart

# 128
  • София
  • Мнения: 837
Масово около мен всички правят меденки, а аз ще се насоча към коледен чийз кейк Simple Smile Коледата идва от украсата.
За основа - чаени бисквитки, натрошени и разбъркани с масло,
за крема - крема сирене, разбъркано със заквасена сметана
сладко (от боровинки)
и отгоре редим шоколадови бомбони, бисквитки и канелени пръчици

# 129
  • Мнения: 6 048
На Коледа винаги правя любимият ми, ароматен и уникално вкусен:

ЯБЪЛКОВ ПАЙ

Продукти

За пълнежа:
6 ябълки (около 1 кг) – обелени и нарязани на луни (или кубчета), всяко парченце се подсушава със салфетка или кърпа
140 г пудра захар
1-2 ч.л. канела
3 с.л. брашно
малко натрошени орехчета
може също и ½ ч.л. микс от подправки (канела, кориандър, джинджифил, индийско орехче, копър и карамфил)

Ябълките и останалите продукти за пълнежа се омесват в купа и се оставят настрана.

За тестото:

225 г омекнало масло (на стайна температура)
50 г пудра захар
2 яйца (едното се използва цялото, а от второто се ползва жълтъкът, белтъкът се оставя настрана)
350 г брашно
може да се добавят и малко смлени орехи
щипка канела

Рецепта

Продуктите за тестото, от които само един белтък не се ползва, се месят с ръце. Трябва да стане еластично, хубаво топче.
Разделя се на 2/3 и 1/3. 2/3 от тестото се ползват за основата на сладкиша, а 1/3 за украсата.
В намазнена тава за пай или подобна, се разстеля 2/3 от тестото.
Вътре се сипва ябълковата смес.
Отгоре се прави украса – аз разточих останалата 1/3 от тестото и отрязах от него звезди, които подредих хаотично. Но има много варианти как да се декорира, ето тук.
След като е подреден сладкишът, отгоре се намазва с останалия белтък.
Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за 40-45 минути.
Сервира се топъл с топка сладолед.

# 130
  • Мнения: 1 932
За Коледа винаги залагам на рецепти с канела. Ето една от любимите ми:

Пандишпаново руло с ябълки

СЪСТАВКИ
4 бр ябълки
4 яйца
120 гр захар
120 гр брашно
5 гр бакпулвер
100 гр смлени орехи
1 с.л. канела
2 с.л. пудра захар за поръсване

Яйцата се разбиват заедно със захарта до получаване на светъл крем. Постепенно се добавя брашното смесено с бакпулвера.
В друг съд ябълките се настъргват, смесват се с половината от орехите и канелата.

Квадратна тава от фурната се покрива с хартия за печене. Намазва се леко с олио, след което се разстила равномерно ябълковата смес.
Отгоре се излива яйчената смес, след което се поръсва с останалите орехи.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 мин. до суха клечка.
Топлото печиво се покрива с кухненска кърпа и се обръща.
Още топло се навива на руло.
Рулото от ябълки се оставя да се охлади и се поръсва с пудра захар.

# 131
  • Мнения: 2 130
За Коледа винаги приготвям от любимите ни на всички Маслени бисквитки.
                   Бисквитки

Необходими продукти:
200гр.масло( на стайна температура)
200гр.захар
2 яйца
300гр.брашно
2ч.л. бакпулвер
шоколадови капки
Приготвяне:
С миксер разбиваме маслото със захарта и яйцата.
След това добавяме брашното с бакпулвера и отново разбъркваме до получаване на хубава хомогенна смес. Изсипваме и шоколадовите капки и разбъркваме хубаво с шпатула.
В тавичка слагаме хартия за печене и с лъжица си правим топчета, които подреждаме в тавата като оставяме разстояние между тях.
Печем на 180° около 20мин. до получаване на златистокафяв загар.
Да ви е сладко!🍪🍪🍪

# 132
  • Мнения: 85
Планирам да приготвя нещо по-лесно.

Шоколадови меденки с глазура:
1 жълтък, 100 мл прясно мляко, 1с.л. краве масло, 2 с.л. течен мед, 1 ч.л. ароматни подправки, 175 г брашно, 1 ч.л. сода, 100 г захар, 10 г какао; 1 белтък и 150 г пудра захар и 1 ч.л. лимонов сок.
Загряваме млякото, меда, маслото и подправките, прибавяме 50 г брашно и захарта и разбъркваме. След като се охлади, прибавяме жълтъка.
Сипваме 125 г брашно, какаото, солта и содата и събираме лепкаво тесто на топка.
Разточваме тестото върху набрашнения плот на кора, изрязваме красиви меденки с формички за сладки и ги печем на 180°C за 10 минути.
За глазурата смесваме белтъка, пудрата захар и лимоновия сок и покриваме меденките.

# 133
  • Мнения: 105
Тази торта е много лесна и я приготвям за специални поводи, включително и Коледа:

Торта с портокали и маскарпоне:

За блатовете:
5 бр. яйца
140 г захар
1 бр. ванилия
130 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
30 мл портокалов сок
25 мл олио
   
За крема:
500 г маскарпоне
200 г сирене крема(с по-малко сол)
120 г подсладено кондензирано мляко
200 г млечна сметана(студена)

За захарния сироп(за напояване на блатовете)
100 мл вода
60 г   захар
   
Орехи, портокали и черен шоколад за украсата.

Разбиваме яйцата със захарта с миксер до пухкав крем(около 7-8 мин). Прибавяме портокаловия сок, ванилията и олиото. Накрая прибавяме брашното като разбъркваме с шпатула. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 мин. Изпеченият блат изваждаме от формата и оставяме да изстине. Разрязваме го на две части. За крема първо разбиваме студената сметана на крем. Маскарпонето, крема сиренето и кондензираното мляко разбъркваме с миксер и след това към тях прибавяме разбитата сметана.  Сглобяваме тортата като редуваме блат, сиропиране, крем(може да се поръси с орехи) и отново блат и т.н. Оставяме и малко от крема за измазване на тортата отвън. Аз украсявам тортата с натрушени орехи отстрани, резени портокал и черен шоколад.

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 23:16 от Ramona

# 134
  • Мнения: 614
Тази година имам доста идеи
С моята 4-ри годишна дъщеря поръчала съм една специална форма тя е под формата на елфа и идва със специална рецепта, тъй че тази няма как да я споделя
Другите идеи са ми за напукани сладки,класически джинджифилови бисквити,меденки и със сигурност още неща но мсе още не съм измислила

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА НАПУКАНИ СЛАДКИ
какао 1 чаена чаша
захар 1 чаена чаша
брашно 1 2/3 чаени чаши
ванилии 1 брой
яйца 3 броя
олио 1/2 чаена чаша
бакпулвер 2 чаени лъжици
сол 1/2 чаена лъжица
пудра захар 1/2 чаена чаша
Първата стъпка от рецептата за напукани какаови сладки е подготовката на продуктите. Пресявате брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавяте солта и ванилията.
Разбийте яйцата със захарта, като  най-добре да направите това с миксер или тел за разбиване, след което добавете олиото и отново разбъркайте. След това малко по малко добавете сместа от брашното и какаото, като разбърквате с вилица, а когато стане много гъста и с ръце. Доомесете сместа добре с ръце, за да се получи гладко тесто.Сложете тестото в хладилника за минимум един час.
След като тестото за напуканите какаови сладки е постояло в хладилника го изваждате и оформяте топки с желаната от вас големина, които овалвате в пудра захар и нареждате в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. Печете напуканите шоколадови сладки за 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че ако печете сладките по-дълго време ще станат твърде сухи.

МЕДЕНКИ
Рецептата за тестото е:
1ч.ч захар, 1ч.ч олио, 1/2ч.ч. мед, 2 яйца, 2с.л. канела, 1ч.л. сода, 4ч.ч брашно. Омесва се тесто, оставя се да престои в хладилник поне един час. Късам и правя на топчета, подреждам върху хартия за печене в тава, леко притискам отгоре с формичка за сладки, в средата поставям орехова ядка и изпичам на 170 градуса за около 10-15 минути.

ДЖИНДЖИФИЛОВИ СЛАДКИ

Продукти:
200гр брашно + 50гр за разточване
150гр меко масло
100гр кафява захар
1 с.л. мед
1 яйце
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.к. смляно индийски орехче
1/4 ч.л. карамфил
1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. джинджифил смлян
Щипка сол

Приготвяне:
* Разбийте мекото масло със захарта до получаване на пухкава смес (около 3-4мин)
* Добавете яйцето и меда и продължете разбиването.
* Изсипете брашното и подправките и разбъркайте, докато се комбинират. Поставете в хладилник за около час.
* Загрейте фурната на 170С
* Върху набрашнена повърхност разточете тестото. Ако е прекалено лепкава добавете брашно, за да се разточи по-лесно.
* Печете около 8-10мин , докато покафенеят, но имайте предвид, че бързо прегарят.
Могат да се украсят с фондан

З

Общи условия

Активация на акаунт