Кулинарните празници започват с нежния вкус на масло Président

  • 9 832
  • 352
  •   1
Отговори
# 315
  • SF
  • Мнения: 21 418
Всички получихме много хубави подаръци! Страхотни!
Всеки се беше постарал да зарадва другия с нещо, за което е писал до Дядо Коледа. Много ни беше красива елхата, отрупана с подаръци!!!

# 316
  • Велико Търново
  • Мнения: 400
От 1 декември имаме елха. Украсата е малко скромна, не съм вадила всички играчки, защото имаме малко дете и подрежда елхата по няколко пъти на ден Blush

# 317
  • Елхово
  • Мнения: 1 411
Имаме украсена елха и лампички на прозореца и на тересата, коледна покривка! Чакаме с нетърпение празниците!

# 318
  • Мнения: 2 673
За всички от семейството са купени подаръците, вече са под елхата.Домът ни е украсен, по прозорците лампичките греят. Все още не сме пазарували основно за Бъдни вечер. Но основните неща ги имаме

# 319
  • Мнения: 32
Котешки езичета

125 г белтъци
125 г масло
125 г пудра захар
125 г брашно
ванилия
щипка сол

1. Разбийте с миксер маслото и захарта на пухкав крем.
2. Прибавете разбитите на сняг белтъци, солта и ванилията.
3. Разбъркайте с шпатула и прибавете брашното до получаване на хомогенна смес.
4. Сложете сместа в пош с накрайник Wilton No.2A и оставете в хладилника за около 25 минути.
5. Шприцовайте ивици с дължина 6-7 сантиметра в тава върху хартия за печене. Оставяйте достатъчно разстояние между тях.
6. Печете в предварително загрята фурна на 190°C до получаване на златист цвят по краищата.

# 320
  • Елхово
  • Мнения: 1 411


Бабината домашна торта

ЗА БЛАТА
яйца - 7 бр.
брашно - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
бакпулвер - 1 пакетче
1 лъжица какао

ЗА КРЕМА
яйца - 4 бр.
брашно - 8 с.л.
прясно мляко - 1 л
захар - 2 ч.ч.
масло - 1 пакетче 125 грама

за украсата смлени орехи

Разбивам  яйцата и  смесвам  с пресятото брашно и останалите продукти за блата. Всичко разбърквам, като целта е да се получи тесто за кекс. Сместа  изсипвам в намазнена форма за торта и  печа на 200 градуса до готовност.

След това вадя и се оставям да изстине. През това време  приготвям кремът. Яйцата  разбивам с маслото. Смесвам с брашното и захарта. Получената смес добавям към прясното мляко и всичко бъркам на слаб огън, докато се получи крем.

Изстиналият блат режа на три части. Първата  мажа с крем, след това върху нея  поставям втората и крем и след това третата, която покривам с останалото количество от сместа. Поръсвам обилно със смлени орехи и в хладилника да се охради!

# 321
  • Мнения: 365



Свинска плешка с уиски- уникално вкусна
Около 1 кг свинско месо ( плешка)
1 сока на лимон
2 с.л масло
олио
сол

За Уиски соса:
1/2 ч.ч. уиски
1/2 ч.ч. сладко от кайсии
1/2 ч.ч. бульон от месо
1/3 ч.ч. кафява захар
2-3 с.л. соев сос
1.чл. лют сос
подправки: сол, черен пипер, чесън на прах, червен пипер,


Месото се запечатва до червено. ПОсле се натрива с масло и се овкусява с лимон.
Соса с уиски се оставя да заври и малко да поври. ПОсле се маже месото и се слага в тавичка с малко вода. Завива се с фолио и на слаба фурна около 3 часа. Накаря се маха фолиото и се пече ди зачервяване. Да Ви е сладко

# 322
  • Мнения: 2 180
Традициите се спазват, подаръците са вече на път и ги чакаме утре. С украсата подходих малко мързеливо, но за другата година ще се поправя.Grin

# 323
  • Мнения: 32
Суфле палачинки

3 яйца
3 с.л. прясно мляко
5 с.л. брашно
3 с.л. захар

1. Разделете белтъците от жълтъците. Към жълтъците прибавете прясното мляко и разбъркайте. Добавете пресятото брашно и продължете да бъркате до хомогенизиране.
2. Разбийте белтъците на сняг като добавите към тях и захарта. Смесете белтъците с жълтъците като бъркате внимателно.
3. Загрейте тенджера на слаб огън. Леко намазнете и с лъжица сложете от сместа. Излейте между палачинките 1 с.л. вода и покрийте с капак. Обърнете ги при готовност и запечете и от другата страна.

# 324
  • Мнения: 4 047
Бърза следколедна питка

4 яйца
1 купичка кисело мляко с 1 л. сода за хляб
1 купичка фини овесени ядки, накиснати за съвсем кратко във вода или прясно мляко.
250 грама натрошено сирене
150 гр. масло
Брашно по избор, аз смесих спелта и бяло.

Разбиват се яйцата с киселото мляко и маслото, след това се добавят овесените ядки, натрошеното сирене и брашно колкото поеме, като не е много гъста сместа.
Пече се върху хартия за печене.

Консумира се топла, със семейство и приятели.

# 325
  • Мнения: 32
Торта „Естерхази“
 
Блатовете:
8 белтъка
200 г смлени белени бадеми
170 г захар
ванилия

Крема:
8 жълтъка
150 г захар
250 мл прясно мляко
50 г брашно
250 г краве масло
ванилия
кората на 1 лимон

Декорация:
50 г мармалад от кайсии
150 г бял шоколад
40-50 г млечен шоколад
30 мл прясно мляко или сладкарска сметана
50 г. смлени белени бадеми

     Блатове: Разбийте белтъците (на стайна температура) със захарта на плътен сняг (стандартно се прибавят към белтъците в началото сол и оцет, след което захарта). Към тях добавете бадемите и ванилията, и разбъркайте с шпатула. Върху хартия за печене очертайте 7 кръга с диаметър 21 сантиметра. От обратната страна леко намаслете и разстелете на всеки кръг по 1/5 от сместа. Печете на 175◦C до леко порозовяване. Отделете от хартията, докато са леко топли.
     Крем: Загрейте на котлона до завиране 150 г прясно мляко с половината захар. Разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване. Разтворете брашното в отделеното 100 мл прясно мляко. Прибавете го към жълтъците и разбъркайте добре. Отдръпнете от котлона горещото мляко и при непрекъснато бъркане добавете жълтъчната смес. Върнете сместа на котлона и варете до сгъстяване като продължавате да бъркате. Добавете ванилията и настърганата лимонова кора.
     Прехвърлете крема в купа, покрийте плътно с фолио за свежо съхранение и оставете да изстине. След това го разбийте с миксер до пухкавост и прибавете на порции маслото (на стайна температура). Трябва да получите гладък крем.
     Оформяне на тортата: Сглобете блатовете с крема в подходящ поднос (може да използвате ринг с ацетатна хартия). Намажете с крема и борда. Загрейте на котлона сладкото от кайсии и като го прецеждате залейте тортата. Поръсете борда и 1 см от горния ръб с бадемите. Оставете в хладилника да стегне сладкото.
     Разтопете на водна баня черен шоколад и го добавете в пош с тънък накрайник. Разтопете и бял шоколад. Добавете млякото/сметаната и бъркайте до гладък, течен шоколад. Залейте тортата с белия шоколад и докато е топъл направете спирала с черния шоколад. С помощта на клечка редувайте резки навън и навътре, за да направите декорацията. Оставете за една нощ в хладилника.

# 326
  • Мнения: 151
Здравейте,
Аз ще ви споделя една рецепта за питка, както баба ми я правеше навремето по празниците.
Надипляна питка
Необходими продукти:
· мая – 20 г прясна
· прясно мляко - 200 мл
· олио – 2 с.л.
· яйца - 1 бр.
· сол - 1 щипка сол
· захар - 1 с.л.
· брашно – около 500 гр.
· масло - за намазване 50 гр
· сирене – 100-150 гр.

Начин на приготвяне:
В 200 мл топло прясно мляко се натрошава маята със 1 с.л. захар и се оставя да шупне. Пресява се брашното в купа, сипва се бухналата мая, олиото, захарта, солта и яйцето. Замесва се тесто на топка. Покрива с фолио, за да втаса за около 20 минути, на топло. Готовото тесто се разтила на правоъгълник и намазва с мекото масло. Поръсва със сирене. Нарязва се на квадрати и се поставя в тавичка, като всяко парченце покрива другото наполовина. Отгоре са намазва с прясно мляко и се оставя да втаса наново.
Слагаме и паричка за късмет и изпичаме във фурна за около 30 минути на 200 гр.

Весели празници, здраве и късмет на всички.

# 327
  • Мнения: 32
Орехчета

Черупките:
75 г пудра захар
1 яйце
125 г масло
100 г кисело мляко
420 г брашно
щипка сол
ванилия

Пълнежа:
220 мл прясно мляко
50 г захар
10 г брашно
125 г масло
100 г пудра захар
ванилия

1. Разбийте яйцето с пудрата захар. Добавете последователно като бъркате разтопеното масло, киселото мляко, солта, ванилията и брашното. Омесете на меко тесто.
2. От тестото направете малки топчета, които поставяйте в пресата за печене на сладките и печете от двете страни до златисто.
3. За крема в половината мляко разтворете брашното. Другата половина загрейте със захарта и при непрекъснато бъркане добавете брашняната каша до получаване на гъст крем.
4. Разбийте с помощна на миксер маслото (на стайна температура) с пудрата захар и ванилия. Когато млечният крем изстине, на части и при бъркане го смесете с масления.
5. Напълнете черупките с крема и ги слепете. Оставете орехчетата да омекнат за една нощ.

# 328
  • Мнения: 1 062
И нашата елха е слагаме на първи декември,но ако зависеше от дъщеря ми щеше да я слагаме на първи юни 😂.Много много са вълшебни тези празнични дни.Няма нищо по-хубаво от това да си със семейството си 🥰.

# 329
  • Мнения: 32
Баница с дърпани кори с квас

Необходими продукти:
500 г брашно
375 мл вода (75%  хидратация)
100 г квас
10 г сол
3 с.л. лешниково масло
50 г масло
350 г краве сирене

Начин на приготвяне:   
Смесете брашното с водата и оставете за около час като покриете купата с фолио за свежо съхранение. Добавете кваса и оставете за 30 минути. Прибавете солта и омесете тесто. Добавете и лешниковото масло като месите още 5 минути. Оставете го за около 3-5 часа (при тестото с квас се правят най-често и 3 разтягания през 30 минути). Разделете го на 3 питчици. Намажете плота с олио и дърпайки тестото го оформете на тънка кора. Намажете с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене. Навийте на руло, като внимавате да не стягате, а само замятате. Увийте като “охлюв” и поставете в намазнена тава. По същия начин процедирайте и с другите две питчици. Сложете малки кубчета масло и отгоре на баницата.
Печете в предварително загрята на 180◦C фурна по възможност в сач.

Общи условия

Активация на акаунт