За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 436
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 6 714
Варената застройка я правя на слаб котлон. Когато е на силен, няма време да се разбърка и става на бучки.

# 46
  • Русе
  • Мнения: 5 207
Скрит текст:
Здравейте. Когато правя варена застройка за супа, винаги се получават бучки. Яйце, кис.мляко и брашно, смесвам ги в тенджерка. Като заври наливам от бульона по малко, докато стане 2-3 пъти повече като количество. После сипвам в супата. Да, ама все се получават бучки като заври. После се занимавам да оправям сместа, за да не я изсипя в този вид в супата. Къде бъркам?

Трябва да сложиш застройката накрая, когато супата е готова. Разбиваш с телена бъркалка яйцето, киселото мляко и брашното. При постоянно бъркане на тънка струйка прибавяш бульон от супата. После махаш супата от огъня, не трябва да ври течността в тенджерата когато наливаш  застройката. Връщаш на умерен огън само да кипне и готово.

# 47
  • Мнения: 354
Авокадо държа отвън докато омекне - от 3 до 5 дни някъде. После прибирам в хладилник, че там няма узряване иначе.
На застройка не знаех, че се слага и брашно. От дете съм гледала и бабите и винаги е било само яйце/жълтък и кисело мляко. Съответно няма и бучки.

# 48
  • Мнения: 12 772
Различни видове застройки са просто. Има с яйце, мляко и брашно, има само с яйце и кисело мляко/заквасена сметана, а има и без киселото мляко даже. Майка ми никога не слага, застройва само с яйца разбити с малко оцет. С яйца и лимон също става.
Съответно има малко разлика в това как се работи с всяка от тях. И леко различно се държат при евентуално последващо притопляне на супата.
Във всяко домакинство си има предпочитания, поне опции има да си избира човек Grinning

# 49
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Здравейте. Когато правя варена застройка за супа, винаги се получават бучки. Яйце, кис.мляко и брашно, смесвам ги в тенджерка. Като заври наливам от бульона по малко, докато стане 2-3 пъти повече като количество. После сипвам в супата. Да, ама все се получават бучки като заври. После се занимавам да оправям сместа, за да не я изсипя в този вид в супата. Къде бъркам?
Сложи нишесте, вместо брашно и я сложи накрая застройката, както вече са ти казали. Няма да стане на бучки. Аз я правя без брашно/нишесте, но ако слагам е 1 ч.л. колкото да не се пресече яйцето.

# 50
  • Мнения: 3 301
В моето семейство (и в двете по-точно) не са слагали брашно в застройката - някои супи с кисело мляко и яйце, други - с яйце и оцет или лимонтозу, в зависимост от супата. Така ги правя и аз. Брашно в супата ми попада, само когато правя супа топчета, че ги овалвам в брашно, преди да ги пусна в бульона, но си остава хомогенна. Ще взема да пробвам и с брашно.

# 51
  • Мнения: 6 714
Кубратова, пробвай. Аз от няколко години правя варена застройка, рецептата е от форума.
2 яйца, 2 супа. лъж. брашно, 1/2 кофичка кисело мляко. Смесвам в този ред в малка тенджерка и слагам на котлона на средна степен. Бъркам с телена бъркалка. Постепенно слагам от горещата супа и бъркам енергично. Като се сгъсти изсипвам в супата. Харесвам тази застройка, първо защото яйцата се сготвят и второ при претопляне не се пресича. Супата става засищаща, идеална за вечеря.

# 52
  • Мнения: 3 301
Благодаря, Фортуна! Ние не сме много по супите (аз проядох чак вече омъжена, преди това съм яла инцидентно), та като дойде ред за супа, ще пробвам.
Впрочем, замислям се сега за шкембе чорбата, че в нея има брашно и се слага в началото - аз го запържвам, след това слагам червен пипер и наливам мляко и много малко вода, никога не е ставало на бучки. 

# 53
  • Мнения: 12 772
С нишесте наистина се сгъстява всичко лесно и бързо, само се държи по-различно отколкото с брашно ако ще се притопля после. Ако ще се изяде веднага, не бих се замислила и аз, права е Мики че по-лесно се работи.
Аз самата не слагам брашно и не варя застройки, въпреки че винаги остава и притоплям по-късно, но съм си свикнала и повечето пъти не я прецаквам.

# 54
  • Мнения: 3 301
С нишесте наистина се сгъстява всичко лесно и бързо, само се държи по-различно отколкото с брашно ако ще се притопля после. Ако ще се изяде веднага, не бих се замислила и аз, права е Мики че по-лесно се работи.
Аз самата не слагам брашно и не варя застройки, въпреки че винаги остава и притоплям по-късно, но съм си свикнала и повечето пъти не я прецаквам.
Да, при претопляне трябва да се дебне с черпака до тенджерата без отклонение Simple Smile
Аз напоследък правя следния номер - включвам котлона на buust за секунди и разбърквам, после намалявам и топля не повече от минута, дори няма време да се пресече. Зависи от количеството, де, времето за манипулацията е различно, но и аз не претоплям цялата супа, а сипвам в по-малък съд.
П.П. Не ползвам микровълнова и не смятам да ползвам, затова и така затоплям - на котлон.

# 55
  • Мнения: 12 772
А, то в микровълновата също е много лесно да оцъклиш застройката, трябва да се внимава и там Grinning

# 56
  • София
  • Мнения: 8 564
Откакто ме научихте да правя застройка (не варена), нямам ни една пресечена при готвенето или притоплянето (а някои супи ги топля по два пъти, докато успея да ги изям). Но аз не слагам белтък, миже би заради това. Притоплям на котлон, обикновено цялата супа.

# 57
  • Мнения: 9 108
Когато стане на топчета от брашното, пускайте пасатора. Както и за фрикасе.

# 58
  • Мнения: 12 772
Откакто ме научихте да правя застройка (не варена), нямам ни една пресечена при готвенето или притоплянето (а някои супи ги топля по два пъти, докато успея да ги изям). Но аз не слагам белтък, миже би заради това. Притоплям на котлон, обикновено цялата супа.
Тя е и по-вкусна само с жълтъци, ами рядко ми се занимава да мисля с белтъците какво да правя ако ги отделя Grinning А да ги хвърля... не съм такава.
Виж ако правя супа топчета, тогава лесно - един белтък в каймата за да не ми се и разпадат лесно, та застройката е с по-малко заради това Grinning За всякаква друга бих ги отделила само ако по някакво съвпадение ми трябват за нещо друго.

# 59
  • Мнения: 3 301
Откакто ме научихте да правя застройка (не варена), нямам ни една пресечена при готвенето или притоплянето (а някои супи ги топля по два пъти, докато успея да ги изям). Но аз не слагам белтък, миже би заради това. Притоплям на котлон, обикновено цялата супа.
Тя е и по-вкусна само с жълтъци, ами рядко ми се занимава да мисля с белтъците какво да правя ако ги отделя Grinning А да ги хвърля... не съм такава.
Виж ако правя супа топчета, тогава лесно - един белтък в каймата за да не ми се и разпадат лесно, та застройката е с по-малко заради това Grinning За всякаква друга бих ги отделила само ако по някакво съвпадение ми трябват за нещо друго.
Аз съм замразявала белтъци, но гледам да не е за дълго (слагам на кутията етикет с дата и брой или тегло). То трябва да слагам на всичко, ама не слагам винаги, според зависи Simple Smile
Ако ще ги ползвам до 3-4 дни, не ги замразявам. За френските макарони и без това трябва да "узреят" 2-3 дни. Може да станат и целувки, Павлова...

Общи условия

Активация на акаунт