За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 877
  • 747
  •   1
Отговори
# 705
  • Русе
  • Мнения: 5 221
Скрит текст:
Кекса 7 чаши се получи много вкусен, аз го направих пикантен, но...при мен винаги има едно "обаче"..не знам от печката ли е или къде бъркам. Пекох го един час и пак вътре остана влажен, а отвън вече много потъмня. Този проблем го имам с всички кексове, солени и сладки. Пекох на долен и горен реотан на 170°, по едно време го свалих на по-долно ниво. Идеи защо така се получава? Беше се надигнал много хубаво, на 40-та минута го извадих да го проверя, изглеждаше страхотно и вече златист, но суров още. Спадна след това естествено. Малко ме е яд.

Виж тук за технологията на печене.

# 706
  • In transit
  • Мнения: 11 901
Ами точно заради този проблем който имам, да не потъмнее още по-бързо на 180° отвън, а отвътре още суров.

Слагай го на 1-во ниво във фурната, не по-високо, ако смяташ, че не ти пече равномерно фурната. Долния реотан е по-слаб по принцип от горния. Или първо печи за 20-тина минути само на долен реотан, след което пускаш на долен и горен.
Печенето зависи донякъде от съда, в който печеш. Това сме го коментирали много пъти, особено за кексовете има значение.
Иначе структурата на кекса 7 чаши е леко по-влажна и сочна, но все пак изпечена. Simple Smile

# 707
  • Sofia
  • Мнения: 21 694
Ами точно заради този проблем който имам, да не потъмнее още по-бързо на 180° отвън, а отвътре още суров.
Нали пишеш, че на 170 си пекла и имаш проблем.
Аз бих пекла на 180, ако ми остава суров, бих допичала на по ниска температура, с проверка през 5мин.

# 708
  • под тепетата
  • Мнения: 9 361
Аз слагам отгоре хартия и допичам в такива случаи.

# 709
  • Мнения: 468
Пак ще се пробвам със сигурност, много ми хареса. Аз се чудех дали да него пробвам на вентилатор, но ще направя така както сте писали, първо на долно ниво и реотан. Формата ми беше овална и стъклена, но и при правоъгълна го имам този проблем. Или да пробвам в кръглата която е метална със закопчалка?

# 710
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 438
Аз слагам отгоре хартия и допичам в такива случаи.

И аз. Като видя, че хваща загара, а отвътре му трябва още, мятам лист хартия и си се опича идеално всичко, без отгоре да изгаря.

# 711
  • In transit
  • Мнения: 11 901
Пак ще се пробвам със сигурност, много ми хареса. Аз се чудех дали да него пробвам на вентилатор, но ще направя така както сте писали, първо на долно ниво и реотан. Формата ми беше овална и стъклена, но и при правоъгълна го имам този проблем. Или да пробвам в кръглата която е метална със закопчалка?
Да, пробвай в металната със закопчалка. Аз в такава го пекох.

# 712
  • Sofia
  • Мнения: 21 694
Аз слагам отгоре хартия и допичам в такива случаи.
При мен намаляването на градусите върши работа и не се налага да покривам печивото.

# 713
  • Г. О.
  • Мнения: 1 731
Здравейте. Моля ви да ми дадете идея за домашно приготвена почерпка за приятели, с които ще се събираме другата седмица. Всеки ще направи по нещо и ще занесе на събирането ни. Имаме повод. Не става дума за основно ядене, хапки, картофи, пържоли и т.н., а по-скоро разновидности на сладка и солена почерпка. Ще има домашни сладки, солен кекс, сладкиш с шоколад и орехи, кашкавални пръчици. Чудя се какво бих могла да приготвя аз. Имате ли идеи, нещо интересно, представително, вкусно, но и да не отнема 3 часа.

# 714
  • Мнения: 9 695
Бих направила чийз кейк, бисквитена торта или шоколадов тарт. За солено - баница. Това за мен са най-бързите и лесни неща, които не са основно или хапки. Интересни не са чак толкова, но са много вкусни. Оплаквания не съм имала. Обичам да правя и всякакви малки кюфтенца на фурна - от киноа, боб, броколи, но не знам за случая дали са подходящи, защото са нещо тип хапки.

# 715
  • Мнения: 364
Аз бих се замислила за нещо за пиене - домашна лимонада, пунш, нектар направен от компоти, примерно. Недостатъкът е количеството, но в големите туби за вода би трябвало да стане. Не знам колко човека сте.
Повечето българи обичат лютеница и тя върви на всичко Grinning Ако имате готова домашна е най-лесно.
И последно като вариант - мезета. Колбаси, сирена, каквото ви харесва. Продават се и готови плата с всичко нарязано и подредено. Преди време аз съм взимала от Cicione (дано не бъркам изписването)

# 716
  • Мнения: 77
Може да направите салата, винаги е добър избор според мен да има нещо свежо, а може и салата на клечка -чери домат, мини моцарела и краставица примерно; или някоя разядка - примерно хумус с морковени пръчици или краставици. Бисквитената торта на пеп-4о е жестока и също подходяща, щом вече има шоколадов сладкиш. Палачинкова солена торта може - но тя може да отнеме малко повече време заради палачинките. Плодовите “шишчета” също са бързи и свежи, само се режат плодовете и набучват на пръчици. Плато със сирена и колбаси, както вече е споменато по-горе, също е добра идея и добре върви с плодовите шишчета.

# 717
  • Мнения: 39 493
Виж рецепта за рулото с тиквички, крема сирене и шунка.

# 718
  • под тепетата
  • Мнения: 9 361
Брускети, мини пайчета, пици от бутер тесто, баклавичките на Йоли.

# 719
  • Бургас
  • Мнения: 16 309
Крекери,соленки

Общи условия

Активация на акаунт