Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 6 035
  • 112
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 2 849
Морена, разкош! Heart Eyes

# 76
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Благодаря, Сис!  Simple Smile

# 77
  • Мнения: 2 849
Добро утро!
И честита Баба Марта!

Току-що опечени Relieved:



Големият хляб е от бяло пшеничено брашно, млено на камък с 85% хидратация. Малкото грозниче е за мен. RelievedТо е от натурално, пълнозърнесто пшенично брашно, млено на камък с 90% хидратация и отлежало в хладилника четири дни. Grinning По мързеливата процедура.
Правих ги за опит. Да си поиграя и с друг вид брашно освен моето. Ароматът е невероятен и са много мекички с фина кора.
Скрит текст:

Като пружинки са. Като го натисна, се връща обратно и заема първоначалната си форма без следа от натиска. Grinning

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 10:01 от Sysly

# 78
  • Мнения: 1 215
Моя квас е в хладилника от две седмици. Аз в болница. Надявям се да успея да го активирам отново в края на седмицата.

# 79
  • Мнения: 3 377
Моя след хладилника се беше спихнал, но когато го храних сложих малко ръж и пак полудя.

# 80
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Нашето хлебче е 50% пълнозърнесто пшенично с 13 часова Автолиза на 7-9 градуса и 1 яйце участващо в хидратцията.  И тази нощ ще оставя автолиза също. Simple Smile










И Сарми с бял сос с остатъчен квас.  Simple Smile





morskibriz, ти да се оправяш, пък Квасът ще оцелее, спокойно. Simple Smile  Изобщо не е толкова лесно да се умори един Квас.

# 81
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Шипково хлебче. Simple Smile
С 5% шипково брашно, 20% овесено и останалото Капуто Класик и 79-80%  хидратация.  И печено свободно, с тънка, мека и хрупкава коричка.



# 82
  • Мнения: 1 698
По никое време и официално откривам сезона за козунаците Smile




Така ароматно миришеха, че вече половината от единия замина Yum

# 83
  • Мнения: 1 144
Търся рецепта за козунак с квас, по-малко калории, ако може.
Благодаря!

# 84
  • Мнения: 1 698
Аз вчера правих по тази рецепта   Козунак не е много сладък.

# 85
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Търся рецепта за козунак с квас, по-малко калории, ако може.
Благодаря!
Ето моята, макар разликите между многото рецепти  да са несъществени  - https://morrennaa.blogspot.com/2023/04/blog-post_16.html.   Такава с по-малко калории не знам и ако има,  не е точно Козунак.  Захарта ако искаш си намали.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 22:56 от Morena

# 86
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Любимите ни бриош питки с квас. Simple Smile



# 87
  • Мнения: 77
Аз да се включа с един успешен експеримент, поради нямане на време. За малко хлебче смесих брашно, малко семолина и вода, оставих 30 мин за автолиза, след това добавих кваса и солта с още малко вода, омесих и след това го забравих… но да кажем след около час и малко го разтегнах веднъж няколко пъти и това беше… Оставих да втасва на стайна температура. След това оформих малкото хлебче (лепкаво беше и мислех, че ще е пълен провал), оставих в хладилника за около 16 часа и изпекох. След това даже и почти топъл го разрязах и вътре си е супер… Снимки нямам, защото се изяде, но реших да споделя, че и с минимална обработка пак стана хубав - няма огромни дупки, не е глетав, пухкав и въздушен е. Ще пробвам дали ще стане така и направо с ферментолиза и само едно такова разтягане и ще докладвам живи и здрави пак.

# 88
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Става всякак, Lemoncupcakes.  
Дори като маяния хляб, само че с квас вместо маята - просто замесване и измесване, втасване, оформяне и пак втасване и печене или пък с хладилно втасване след оформянето.  Това е хляб без сгъвания.
Както и обратния вариант  - хляб без месене, но със сгъванията.   Все едното трябва да има, за да се развие глутена и да има обем хлябът.
С измесване и сгъванията е най-добре разбира се. Simple Smile   А вида и броя  ратягания или сгъвания зависи от хидратацията на тестото.  
Може с автолиза - с къса, средна или дълга, може и без. Може с ферментолиза и после сол, а може  и всичко накуп да се замеси.  
Може с повече или по-малко Квас.
С повече или по малко вода.
С нископротеиново или високопротеиново брашно.
Последните три влият на ферментацията и могат да я забързват или забавят.
Гъвкав е квасът,  на кой както му е удобно и му харесва. Simple Smile

# 89
  • Мнения: 77
Става всякак, Lemoncupcakes.  
Дори като маяния хляб, само че с квас вместо маята - просто замесване и измесване, втасване, оформяне и пак втасване и печене или пък с хладилно втасване след оформянето.  Това е хляб без сгъвания.
Както и обратния вариант  - хляб без месене, но със сгъванията.   Все едното трябва да има, за да се развие глутена и да има обем хлябът.
С измесване и сгъванията е най-добре разбира се. Simple Smile   А вида и броя  ратягания или сгъвания зависи от хидратацията на тестото.  
Може с автолиза - с къса, средна или дълга, може и без. Може с ферментолиза и после сол, а може  и всичко накуп да се замеси.  
Може с повече или по-малко Квас.
С повече или по малко вода.
С нископротеиново или високопротеиново брашно.
Последните три влият на ферментацията и могат да я забързват или забавят.
Гъвкав е квасът,  на кой както му е удобно и му харесва. Simple Smile
Това е много окуражаващо и съм сигурна, че ще е от полза за много начинаещи и не само, особено за тези, които мислят, че трябва да му се “бае” постоянно на квасеното тесто. Явно, че не. Не съм пробвала да ползвам квас вместо мая и да измесвам, но ето още нещо в списъка за експерименти. Благодаря, Morena!:hugs:

Общи условия

Активация на акаунт