За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 571
  • 601
  •   2
Отговори
# 60
  • под тепетата
  • Мнения: 9 356
Аз съм ползвала тази от Зоя и тази
https://aromashouse.com/?product=%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5% … d1%80%d0%b0%d0%bb
И от двете съм доволна. Но аз обичам много мента.

# 61
  • София
  • Мнения: 11 728
Аз съм ползвала тази от Зоя и тази
https://aromashouse.com/?product=%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5% … d1%80%d0%b0%d0%bb
И от двете съм доволна. Но аз обичам много мента.
Точно тази ползвам, купих я от АРОМА ХАУС - много е силна и слагам само по капка

# 62
  • Мнения: 3 421
Много благодаря на всички! Имам път към Аромас хаус, така че взема нея или ще направя първо паста от прясна мента и ще пробвам, но да имам под ръка и есенция.
Беше ми важно да е пробвана и препоръчана, да не попадна на някой боклук - иначе, както писах, намерила съм, но не знам доколко е добра и не мирише на парфюм.


Биляна69, малко ти е дошъл облакът значи, имам едни спомени от студентските години...Grinning
Ма вие сте млади, може да не сте пили облак Stuck Out Tongue Winking Eye

# 63
  • In transit
  • Мнения: 11 895
Кубратова, показаните линкове от момичетата и Пейч преди мен са за ментово масло, не есенция. То е много силно и наистина трябва капка.
Според мен, за да се получи ефектно крема направи концентрирана инфузия от мента и евентуално капка масло. Загрей сметаната с 1-2 с.л. захар и листата на 1 връзка мента (10-тина грама). Кипни и остави за час да си пуснат аромата листата. След това пасирай и продължи с ганаша.
За бадемовия крокан, бих  го пропуснала. Не ми се връзва с ментата, но това си е мое мнение. Ментата ми върви с някой свеж червен плод във вид на конфитюр. Ще се получи и добър контраст.

# 64
  • Мнения: 3 421
Кубратова, показаните линкове от момичетата и Пейч преди мен са за ментово масло, не есенция. То е много силно и наистина трябва капка.
Според мен, за да се получи ефектно крема направи концентрирана инфузия от мента и евентуално капка масло. Загрей сметаната с 1-2 с.л. захар и листата на 1 връзка мента (10-тина грама). Кипни и остави за час да си пуснат аромата листата. След това пасирай и продължи с ганаша.
За бадемовия крокан, бих  го пропуснала. Не ми се връзва с ментата, но това си е мое мнение. Ментата ми върви с някой свеж червен плод във вид на конфитюр. Ще се получи и добър контраст.

Благодаря, Мики! Лошото в моя случай е, че и да опитвам, няма да разбера добре ли е или не Simple Smile
Затова първоначално мислех да накисна листа мента в горещата сметана и после да я прецедя, без да ползвам допълнителен аромат, но не знам дали ще е достатъчен за който обича мента и реших да се снабдя и с есенция.
Дамата иска и бадеми, иначе безспорно контрастът ще е точно по Итен - имам бол червени конфитюри Simple Smile
Ще ги мисля още, естествено и ще се отчета с резултата.

# 65
  • под тепетата
  • Мнения: 9 356
Кубратова, по моите студентски години пийвахме Виски, пък видно от ника съм над половин век Laughing
Лятото правих ментов сладолед и точно варих ментата в сметана. Добре стана. Но аз съм менто и лавандуломаняк.

# 66
  • Мнения: 3 421
Кубратова, по моите студентски години пийвахме Виски, пък видно от ника съм над половин век Laughing
Лятото правих ментов сладолед и точно варих ментата в сметана. Добре стана. Но аз съм менто и лавандуломаняк.
Е, кой да осмисли ника ти Simple Smile
Значи, и без моите години да са в ника, видимо съм по-стара, щом не съм се замислила Simple Smile
 Сигурно си била в друг факултет, в историческия облакът много вървеше, особено на разкопки. Оттогава сигурно ми е дошла много ментата.
И до днес не понасям виски, само сос правя с него. Обаче пък как си стресирах сина един ден - пратих му снимка преди обед с текст "мама готви" - на снимката касерола с нещо си и бутилка уиски. Щях после да му пиша рецептата за соса.
Той ми връща отговор светкавично: "Не е ли рано за готвене?!" Simple Smile

# 67
  • Мнения: 4 351
Въпреки, че сте на пета страница, да благодаря за новата тема! Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus
Хубаво е да има къде да си споделяме рецепти. Е, по-скоро, от моя страна да питам за изпробвани рецепти Relaxed

Така имам един смешен въпрос и един нормален Simple Smile

Смешния - какво мога да направя с около 150 грама сушен червен калмар? Разбира се беше около 300 грама, но съм лакомница и остана толкова... За това и казвам, че е смешен предвид количеството Sad

Втори въпрос, който е далеч по-нормален - има ли лесен и бърз десерт с кокосово мляко? Кокосовото мляко е с мазнини до 20% и го дават за супи главно... Но такава супа ще се яде само от мен и не е опция. Под лесен десерт визирам такъв който не трябва да седи в хладилник, а може веднага да се поднесе...

# 68
  • Мнения: 13 036
Скоро не бях питала странни работи, време беше Grinning
Издирвам/събирам рецепти за домашни наденички. Не говоря за суджуци за сушене, ами си купих един силиконов молд който оформя много сладки малки наденички, но сега се търси точната рецепта за целта.
Говорим за такива подобни примерно на английските breakfast sausage и от сорта - сместа се слага в молда и се сваряват на пара или в микровълнова, а може и във фурната. После вече готови и охладени могат да се минат през тиган за цвят малко.
Намерих някакви рецепти из нета но то са едни нишестета, то мляко в някои, то яйце... абе аз наденици ли ще правя или пасти?? Grinning
Изпробвах една рецепта вече колкото да видя върши ли работа това нещо, но определено овкусяването не беше моето. Те станаха с вкус на кюфтета направо. Идея си нямам обаче по принцип какви подправки са в надениците, та явно ще е с пробване на различни рецепти. Приемам предложения.

# 69
  • София
  • Мнения: 19 262
Издирвам/събирам рецепти за домашни наденички. Не говоря за суджуци за сушене, ами си купих един силиконов молд който оформя много сладки малки наденички, но сега се търси точната рецепта за целта.
Говорим за такива подобни примерно на английските breakfast sausage и от сорта - сместа се слага в молда и се сваряват на пара или в микровълнова, а може и във фурната. После вече готови и охладени могат да се минат през тиган за цвят малко.
Намерих някакви рецепти из нета но то са едни нишестета, то мляко в някои, то яйце... абе аз наденици ли ще правя или пасти?? Grinning
https://batimiti.blogspot.com/ не знам дали ще са по вкуса ти, но има избор.
Нишестето и млякото вероятно не са голямо количество и имат своята роля за вкуса,а нишестето и за формата.
Погледнах кое е брекфаст сосидж и....ако това не е кюфте, кое е? Само че подправките са: мащерка, фенел индийски орех,

Радвам се, че не само аз съм шашавата, която яде супа или пържола за закуска. Обаче пържени кюфтаци май не съм.

Последна редакция: чт, 14 мар 2024, 17:40 от Cuckoo

# 70
  • Мнения: 13 036
Точно от неговите пробвах една рецепта, но подправките бяха по-традиционни и ми бяха с вкус на кюфтета, ще гледам и другите.
А това кюфте на снимката е същото, само че не е напълнено в чревца, то за тях все е sausage Grinning

# 71
  • Мнения: 3 421
Издирвам/събирам рецепти за домашни наденички. Не говоря за суджуци за сушене, ами си купих един силиконов молд който оформя много сладки малки наденички, но сега се търси точната рецепта за целта.
Говорим за такива подобни примерно на английските breakfast sausage и от сорта - сместа се слага в молда и се сваряват на пара или в микровълнова, а може и във фурната. После вече готови и охладени могат да се минат през тиган за цвят малко.
Намерих някакви рецепти из нета но то са едни нишестета, то мляко в някои, то яйце... абе аз наденици ли ще правя или пасти?? Grinning
https://batimiti.blogspot.com/ не знам дали ще са по вкуса ти, но има избор.
Нишестето и млякото вероятно не са голямо количество и имат своята роля за вкуса.
Погледнах кое е брекфаст сосидж и....ако това не е кюфте, кое е? Само че подправките са: мащерка, фенел индийски орех,

Ей, огладнях от тая снимка Simple Smile
Но се закачих за орехчето и си спомних, че мама и татко правеха невероятни наденички и суджук (можеше да се пече или да се суши), но за мой срам не съм записала рецептата. Ще дам по спомени - слагаха чубрица, индийско орехче, черен пипер и сол, не съм виждала сякаш друга подправка, пък се въртях около тях (не да помагам, комай повече пречех).

# 72
  • София
  • Мнения: 19 262
Точно от неговите пробвах една рецепта, но подправките бяха по-традиционни и ми бяха с вкус на кюфтета, ще гледам и другите.
А това кюфте на снимката е същото, само че не е напълнено в чревца, то за тях все е sausage Grinning
Ама това е home made sausage според авторката. https://damndelicious.net/2021/01/15/homemade-breakfast-sausage/

Измислих вариация на прочутата реплика: "Аз може да не съм права, но кюфтетата без кленов сироп не ги одобрявам".

# 73
  • Русе
  • Мнения: 5 220
Скрит текст:
Скоро не бях питала странни работи, време беше Grinning
Издирвам/събирам рецепти за домашни наденички. Не говоря за суджуци за сушене, ами си купих един силиконов молд който оформя много сладки малки наденички, но сега се търси точната рецепта за целта.
Говорим за такива подобни примерно на английските breakfast sausage и от сорта - сместа се слага в молда и се сваряват на пара или в микровълнова, а може и във фурната. После вече готови и охладени могат да се минат през тиган за цвят малко.
Намерих някакви рецепти из нета но то са едни нишестета, то мляко в някои, то яйце... абе аз наденици ли ще правя или пасти?? Grinning
Изпробвах една рецепта вече колкото да видя върши ли работа това нещо, но определено овкусяването не беше моето. Те станаха с вкус на кюфтета направо. Идея си нямам обаче по принцип какви подправки са в надениците, та явно ще е с пробване на различни рецепти. Приемам предложения.

   

# 74
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Втори въпрос, който е далеч по-нормален - има ли лесен и бърз десерт с кокосово мляко? Кокосовото мляко е с мазнини до 20% и го дават за супи главно... Но такава супа ще се яде само от мен и не е опция. Под лесен десерт визирам такъв който не трябва да седи в хладилник, а може веднага да се поднесе...
Повече за кърита се ползва, ама предпогам, че е все тая..
За толкова бърз десерт, освен да нарежеш плодове в чаша/купичка и да залееш с косковото мляко, както и с кондензирано мляко,  лайм кора,  някаква хрупкава поръска и готово. С престой в хладилника е мляко (кокосово рабира се)  с ориз или арабски кус кус и пак добавки и поръски.

Общи условия

Активация на акаунт