Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 541
  • 302
  •   1
Отговори
# 255
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Ориз с броколи и ткивички/инеса/

Запържих 1 скилида чесън заедно с ориза, после добавих нарязана тиквичка и броколи, вода 2:1 и малко чер пипер. Лесно, бързо и вкусно

Варено прясно зеле с ориз

Продукти:
1 средноголяма зелка
150г ориз
1 морков
100мл олио
100мл домати от консерва
200мл вода
1ч.л. сол
1/3 връзка магданоз
1ч.л. червен пипер

Приготвяне:
Зелето се почиства от външните листа, измива се добре и се срязва на четири. На всяка четвъртина се махат кочаните, след което се нарязва на много фини ленти. Подготвеното зеле се слага в тава. Ориза се слага в купичка с вода един пръст над нивото на ориза. В тавата се добавят доматите от консерва. Моркова се остъргва, настъргва се на ренде и се добавя в тавата. Зелето заедно с останалите продукти и указаното количество сол се разбърква добре, след което се слага в дълбока тенджера за готвене. Манджата се готви първоначално на степен 4 на котлон. След 15 минути се добавя ориза добре отцеден от водата. Гозбата се разбърква с дървена лъжица. Добавя се 200мл вода и 100мл олио. Котлона се намалява на степен две. Яхнията се похлупва и се оставя да се вари още 40 минути. Накрая се добавя червения пипер и магданоза нарязан на ситно. Гозбата се разбърква и се оставя да къкри на изключен котлон.

Ориз с гъби

Продукти:
300г ориз
2 глави зрял лук
200г гъби
1ч.л. сол
100мл олио
600мл вода
1ч.л. суха мащерка

Приготвяне:
Ориза се слага в купа, налива се вода един пръст над нивото и се оставя настрани. Лука се обелва, отрязват се корените, измива се добре и се нарязва на ситно с остър нож. Гъбите се измиват една по една на течаща вода, след което шапките се отделят от пънчетата. Шапките се нарязват на дъгички Взема се тава за печене. Най- отдолу се слага ориза, добре оцеден от водата. Отгоре се разпределя лука и гъбите. Продуктите се разбъркват, слага се сол, вода и олио. Ястието се пече на 200 градуса около 40 минути. По време на печене се проверява да не се изпари водата и да се пресуши ориза. При необходимост се долива вода. Пет минути преди да се изключи, ястието се поръсва със суха мащерка. Сервира се в чиния, топло, гарнирано с клонче магданоз.

# 256
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

ЛЕК ЛЕТЕН СПЕЦИАЛИТЕТ

3 патладжана /от тумбестите/
350 гр. лук
250 гр. домати
1 тиквичка
75 гр. зехтин
2 скилидки чесън /и с 8 става/
сол
риган
бял/черен прясно смлян пипер
олио

Срязвате патладжаните на 2 по дължина, посолявате ги и оставате да се отцеди горчивият сок. През това време нарязвате лука на шайби и го слагате в зехтина да се задуши. Когато лукът е вече полуомекнал, прибавяте нарязаните на кубчета домати и тиквичка и овкусявате с ригана, солта, пипера и двете скилидки чесън прекарани през преса /другите 6 цели/. Задушавате още малко.
Патладжаните.издълбавате и пържите в силно сгорещено олио само откъм кората. Издълбаното изпържвате, за да няма загуби. След като ги изпържите ги нареждате в тавичка, а в тях слагате задушената вече плънка. Пече се 15 до 20 мин на 180 С

# 257
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Запеканка с лозови листа

Продукти:
150г лозови листа
250г ориз
1 тиквичка
1 връзка зелен лук
1ч.л. сол
500мл вода
1 морков
100мл олио
1/3 връзка копър
щипка индийско орехче

Приготвяне:
Ориза се слага в купа, налива се вода един пръст над нивото на ориза и се оставя за накисване. Пресните лозови листа се измиват всяко поотделно много добре и се нарязват на ленти като се подреждат няколоко броя листи, завиват се на свитък и после се режат. Лука се почиства от външни пера и от корените и се нарязва се на колелца. Моркова се почиства от двете страни и се настъргва на ренде на едро. Тиквичката се почиства от двата края, обелва се и се нарязва на колелца. Взема се тавичка за печене, на дъното се разпределя половината от ориза. Отгоре се подреждат половината от нарязаните лозови ленти. Върху тях се разпределят колецата тиквичка и се поръсва с настъргания морков. Зарежда се другата половина ориз,  върху него се разпределя нарязания на колелца лук, отгоре се завършва с останалата половина лозови листи. Поръсва се равномерно сол и индийско орехче. Налива се вода и олио. Ястието се покрива с алуминиево фолио за печене. Пече се на 180 градуса 60 минути. След това се маха фолиото, поръсва се равномерно с нарязан на ситно копър и се оставя за печене още 15 минути (при необходимост се налива още вода). Порцията от запеканката се сервира като с помощта на шпатула се оформя квадратно парче.

# 258
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Друсани картофи

Продукти:
500г млади дребни картофи
3 главички млад лук
щипка сол
150 мл олио
100мл вода
1/3 връзка пресен магданоз

Приготвяне:
Картофите се накисват за половин час в дълбока купа с вода. През това време се нарязват младите главички лук на филийки. След 30 минути водата се излива и картофите се измиват обилно на течаща вода. Кожичката на младите картофи е тънка и на места ще падне, затова не е необходимо да се белят. Включва се котлон. Взема се дълбок тиган с дръжка и похлупак. Налива се указаното количесто олио. Поръсва се сол и се слага на включения котлон. Измитите картофи се слагат за подсушаване върху памучна кърпа, след което внимателно се слагат за пържене в тигана. Похлупват се за да се задушат и да се пържат. След като хванат леко златиста коричка от всички страни, тигана се оттегля настрана. Налива се водата и се разпределят равномерно нарязаните филийки лук. Ястието се похлупва и се връща отново на загретия котлон. След 10 минути се хваща дръжката на тигана и капака. Картофите се одрусват и са готови за консумация. Сервират се в дълбока чиния. Поръсват се нарязан на много ситно магданоз.


Картофи с лук и сметана

Продукти:
700г пресни картофи
1 глава пресен зрял лук
1 голяма кофичка сметана
1ч.л. сол
щипка индийско орехче
200 мл олио
30г краве масло

Приготвяне:
Картофите се обелват внимателно, измиват се и се слагат за варене в подсолна вода. Лука се почиства от люспие, маха му се брадата, измива се добре и се нарязва на филийки. Взема се тиган, слага се 50мл олио и се включва котлона за загряване. В тигана се изсипванарязания лук, добавя се 3с.л. вода и се салага на котлона да се задуши за 10 минути. Картофите се проверяват с вилица, не трябва да са съвсем разварени като за пюре (обикновено 20- 30 минути са достатъчни). Оттеглят се от котлона, излива се водата и се оставят настрани за да изстинат. След като лука е вече готов се взема една тавичка за печене с размери 30см*15см*5см. Дъното на тавичката и оклния ръб се намазват с олио. Вземат се картофите един по един, нарязват се на колела с дебелина половин сантиметър. На дъното на тавичката се зареждат картофи, след което върху тях се посипва половината от задушения лук. Огоре се поръсва сол и индиско орехче. След това се подрежда втори ред картофи. Върху него се разпределя останалия лук и отновосе поръсва сол и ндийско орехче. Завършва се с ред картофи. Отгоре се полива с разбитата с вода сметана. Най отгоре се слагат тук- там парченца краве масло. Пече се на 200 градуса, около 20 минути. Поднася се нарязано на квадратни парчета.

# 259
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Постно прясно зеле

Продукти:
1 голяма зелка
1 морков
2 настъргани домата
1/3 връзка пресен магданоз
1ч.л. сол
1ч.л. червен пипер
150мл олио
1ч.ч. вода
1 малко люто чушле

Приготвяне:
Зелето се почиства от външните листа и се срязва на четири. Отстраняват се кочаните, след което четвъртинките се нарязват на много фини ленти. Готовото нарязано зеле се слага в голяма тава. Настъргва се отгоре морков. Доматите се измиват, махат се капачетата им и те се настъргват върху зелето. Накрая се поръсва сол и суровите зеленчуци се объркват добре. Взема се пръстен гювеч с похлупак. Претритото зеле се слага вътре. Добавя се червения пипер и ситно нарязания магданиоз. Полива се олио и вода. Отстрани се забожда лютото чушле. Гозбата се похлупва и се слага за печене във фурна на 200 градуса. Готвенето трае около 40- 50 минути.

# 260
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Тиквички на фурна по родопски /Lindita/

Тиквички
Брашно
Растителна мазнина
Червен пипер, сол, копър
4-5 скилидки чесън

Тиквичките се нарязват на колелца, посоляват се и се овалват в брашно. Нареждат се в тава /обилно намазана с мазнина/, така че всяко колелце да се застъпва от следващото. Поръсва се с червен пипер и копър. С тънка струйка олио се поръсват всички тиквички. Пекат се в силна фурна. След 10 мин. се намалява.Поднасят се със счукан чесън и сол.

# 261
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Шаpена манджа/lea/

Пpодукти:3 глави лук /стаp/
4 зелени чушки
1 голяма тиквичка
2 сpедно големи домата
магданоз
чеpвен пипеp
сол

Пpиготовление: В студена мазнина с пpибавка на малко вода се задушава лукът, наpязан на филийки. След като омекне се пpибавят наpязаните на лентички чушки. След като и те поомекнат се добавя наpязаната на кубчета тиквичка, добавя се чеpвен пипеp, сол, водичка и се ваpи до готовност. Накpая се наpязват на дpебно доматите и ястието се ваpи още 5 мин. Пpеди сеpвиpане се поpъсва с магданоз.

# 262
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Зелен фасул на фурна/Lindita/

1 кг зелен фасул
настърган кашкавал
сол, черен и червен пипер, копър, чубрица
2-3 скилидки чесън
1 с. л. оцет
1 с. л. соев сос
3-4 с. л. растителна мазнина

Фасулът се сварява. Смесва се с останалите продукти и подправки /без кашкавала/. Изсипва се в иенски съд и се поръсва с настърган кашкавал. Пече се до зачервяване.

# 263
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Пилешки късчета със зеленчуци на сач

Продукти:
500г пилешко филе
3 зелени чушки
3 глави лук
3 моркова
1-2 домата
сол, мазнина
вода за задушаван

Приготвяне:
Сача се загрява предварително на котлон или жарава. Месото се нарязва на кубчета. Чушките се изтърбушват и се нарязват на колелца. Морковите се почистват добре и се нарязват на дълги пръчици (жюлиенчета). Главите лук се обелват и се нарязват на филийки. Доматите се обелват и се нарязват на ладии. Дъното на сача се покрива с тънък слой мазнина. Слагат се пилешките късчета и се изпържват леко от двете страни, слага се сол, едно по едно се слагат останалите продукти. Ястието може да се поръси с 1-2 с.л. вода за да се задуши леко. Когато месото е готово сача се оттегля настрани. Сервира се на масата и всеки си взема от ястието.

# 264
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Задушено бяло пилешко месо

Продукти:
700- 800г обезкостено бяло пилешко месо
200г моркови
1 зелена чушка
200г гъби
1 настърган домат
1/3 стрък праз
щипка тарос
1ч.л. сол
100мл мазнина
200мл вода

Приготвяне:
Месото се размразява, всяко филенце се разрязва на две половини и се зарежда в пръстен гювеч. Отгоре върху месенцата се подреждат морковите, нарязани на колелца, гъбките добре измити, чушката нарязана на кръгчета и настъргания домат. Слага се сол, сушен тарос и се долива вода колкото да покрие продуктите. Накрая се слага мазнината. Гювеча се похлупва и се пече в умерено загрята фурна, отдолу и отгоре на 200 градуса около един час. Сервира се в индивидуална чиния като се слага порция от бялото месо и задушени зеленчуци. Отгоре се полива с лека струйка от готвения сос

# 265
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Крем супа от броколи с праз

Продукти за 4 порции:
•   300 гр. пресни броколи
•   300 гр. картофи
•   1 стрък праз
•   1 зелена чушка
•   магданоз
•   сол
•   пипер
•   30 гр. олио или масло

Начин на приготвяне:
Почистените зеленчуци поставяме в тенджера и варим до готовност. При добро желание можем предварително да запечем праза и чушката с цел подобряване аромата на комбинацията.
При готовност пасираме зеленчуци и гарнираме по желание

# 266
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Пилешка супа с пасирани зеленчуци

Продукти:

•   гърди от 1 пиле
•   1 глава лук
•   1 скилидка чесън
•   500 г червени чушки
•   200 мл пилешки бульон 
•   сол
•   черен пипер

Начин на приготвяне:
Лукът чесънът и чушките се запържват, заливат се с бульона и се варят 20 мин. Супата се пасира. Пилешките гърди се нарязват на кубчета, изпържват се и се посоляват.
Супата се разлива в супени чинии и към всяка порция се добавят пилешки гърди

Последна редакция: пн, 07 юли 2008, 16:17 от Ками

# 267
  • София
  • Мнения: 3 787
Риба:

Яхния рулца от раци с праз

Продукти за 2 порции:
•   125 гр. рулца от раци
•   1 стрък праз лук
•   4 с.л. доматено пюре
•   3 ч.ч. вода
•   1 ч.л. джиндифил на прах
•   1 с.л. соев сос
•   1 с.л. накълцан на дребно джоджен
•   магданоз
•   3-4 с.л. олио
•   сол

Начин на приготвяне:
Празът се почиства и се нарязва на пръстени с дебелина около 2 см след което пръстените се разрязват диагонално на четири. Рулцата също се нарязват на пръстени с дебелина около 2 см и се изпържват в олиото до златисто, изваждат се и се отцеждат.
Празът се запържва в олиото, след което се добавят рулцата, доматеното пюре, водата, джинджифила, джоджена и соевия сос. Всичко се обърква много добре и се оставя да ври 5-10 мин. на бавен огън.
Преди сервиране ястието се поръсва с накълцан на дребно магданоз.

# 268
  • София
  • Мнения: 3 787
Риба:

Рибени шишчета с гъби

Продукти за шишчетата:
•   800 гр. филе от скумрия
•   100 гр. дребни цели гъби
•   1 нарязана на едри кубчета пиперка
•   1 малка тиквичка

За маринатата:
•   1 глава лук
•   сока на 1 лимон
•   3 с.л. ситно нарязан магданоз
•   2 с.л. светъл соев сос
•   1 с.л. зехтин или олио
•   черен пипер
•   сол

Начин на приготвяне:
Нарязаната на кубчета риба се маринова за около час в марината приготвена от сол, черен пипер, ситно нарязан лук, ситно нарязан магданоз, лимонов сок, соев сос и зехтин.
Кубчетата се нанизват на шишчета като се редува: резен риба, гъба, пиперка, тиквичка и т.н.
Готовите шишчета се намазват с малко олио и се пекат на скара до готовност

# 269
  • София
  • Мнения: 3 787
Риба:

Печена риба тон с домати

Необходими продукти:
•   800 гр. прясна риба тон
•   4 средно големи домата
•   оцет
•   лимон
•   сушен риган
•   зехтин
•   сол и пипер

Начин на приготвяне:
Измийте рибата, подсушете я, поръсете я с лимоновия сок и я посолете с малко сол и пипер. Оставете я да предстои 1 час. Изчистете и обелете рибата и я нарежете на котлети.
Пасирайте доматите, подправете ги с малко оцет, сол, пипер, зехтин и риган. Сложете котлетите да се печат на скарата след което ги потапяйте в доматения сос и сервирайте.

Общи условия

Активация на акаунт