Ориз с броколи и ткивички/инеса/
Запържих 1 скилида чесън заедно с ориза, после добавих нарязана тиквичка и броколи, вода 2:1 и малко чер пипер. Лесно, бързо и вкусно
Варено прясно зеле с ориз
Продукти:
1 средноголяма зелка
150г ориз
1 морков
100мл олио
100мл домати от консерва
200мл вода
1ч.л. сол
1/3 връзка магданоз
1ч.л. червен пипер
Приготвяне:
Зелето се почиства от външните листа, измива се добре и се срязва на четири. На всяка четвъртина се махат кочаните, след което се нарязва на много фини ленти. Подготвеното зеле се слага в тава. Ориза се слага в купичка с вода един пръст над нивото на ориза. В тавата се добавят доматите от консерва. Моркова се остъргва, настъргва се на ренде и се добавя в тавата. Зелето заедно с останалите продукти и указаното количество сол се разбърква добре, след което се слага в дълбока тенджера за готвене. Манджата се готви първоначално на степен 4 на котлон. След 15 минути се добавя ориза добре отцеден от водата. Гозбата се разбърква с дървена лъжица. Добавя се 200мл вода и 100мл олио. Котлона се намалява на степен две. Яхнията се похлупва и се оставя да се вари още 40 минути. Накрая се добавя червения пипер и магданоза нарязан на ситно. Гозбата се разбърква и се оставя да къкри на изключен котлон.
Ориз с гъби
Продукти:
300г ориз
2 глави зрял лук
200г гъби
1ч.л. сол
100мл олио
600мл вода
1ч.л. суха мащерка
Приготвяне:
Ориза се слага в купа, налива се вода един пръст над нивото и се оставя настрани. Лука се обелва, отрязват се корените, измива се добре и се нарязва на ситно с остър нож. Гъбите се измиват една по една на течаща вода, след което шапките се отделят от пънчетата. Шапките се нарязват на дъгички Взема се тава за печене. Най- отдолу се слага ориза, добре оцеден от водата. Отгоре се разпределя лука и гъбите. Продуктите се разбъркват, слага се сол, вода и олио. Ястието се пече на 200 градуса около 40 минути. По време на печене се проверява да не се изпари водата и да се пресуши ориза. При необходимост се долива вода. Пет минути преди да се изключи, ястието се поръсва със суха мащерка. Сервира се в чиния, топло, гарнирано с клонче магданоз.