Номинации за най-голяма муня (тема 9)

  • 52 230
  • 681
  •   2
Отговори
# 285
  • Мнения: 13 646
А, то си звучи вкусно, просто аз не харесвам сладко и ако няма захар в киселото мляко ще е повече по мой вкус, само това е което не ми звучи привлекателно на мен. Сладостта от козунака и от стафидите би ми била повече от достатъчна, ако изобщо тръгна да търся десерт което при мен е рядкост. Но за който обича сладко със сигурност ще е хубава торта.
А и няма какво да му объркаш на това, че все пак виж в коя тема сме, има си значение Grinning

# 286
  • Street of Dreams
  • Мнения: 13 558
Козунаци не ям изобщо, но обожавам торти със заквасена сметана. Най-добрата торта, която съм яла и правила е точно със заквасена сметана и - дръжте се - черен хляб. Никога не бих я вкусила доброволно, ако знаех какво има вътре, но сестра ми я беше направила преди много години - видяла я от свекърва си, която пък я видяла по телевизията. Правих я по едно време много често и всички без изключения се влюбваха в нея, но рядко казвах основната съставка. Хлябът не е в блата - в крема е. Ако се сетя за рецептата, довечера ще си я направя, че ми потекоха лигите.

# 287
  • Мнения: 3 574
Козунаци не ям изобщо, но обожавам торти със заквасена сметана. Най-добрата торта, която съм яла и правила е точно със заквасена сметана и - дръжте се - черен хляб. Никога не бих я вкусила доброволно, ако знаех какво има вътре, но сестра ми я беше направила преди много години - видяла я от свекърва си, която пък я видяла по телевизията. Правих я по едно време много често и всички без изключения се влюбваха в нея, но рядко казвах основната съставка. Хлябът не е в блата - в крема е. Ако се сетя за рецептата, довечера ще си я направя, че ми потекоха лигите.
Какво е заквасена сметана? Това, което наричаме sour cream на английски ли е?

# 288
  • Мнения: 1 165
abadjieva80, мисля, че да.
Иначе да ни върна на мунска тема - днес пътувах с рокля за по-удобно и чак на средата на пътя видях, че деколтето се е скъсало и "всичко на тезгяха". Така си минах през един драйв за храна и бензиностанция. Добре, че имах дънково яке да замажа.

# 289
  • Мнения: 13 646
Скрит текст:
Козунаци не ям изобщо, но обожавам торти със заквасена сметана. Най-добрата торта, която съм яла и правила е точно със заквасена сметана и - дръжте се - черен хляб. Никога не бих я вкусила доброволно, ако знаех какво има вътре, но сестра ми я беше направила преди много години - видяла я от свекърва си, която пък я видяла по телевизията. Правих я по едно време много често и всички без изключения се влюбваха в нея, но рядко казвах основната съставка. Хлябът не е в блата - в крема е. Ако се сетя за рецептата, довечера ще си я направя, че ми потекоха лигите.
Какво е заквасена сметана? Това, което наричаме sour cream на английски ли е?
Същото е, да. По-високата масленост можеш и като crème fraîche да я срещнеш, особено там при вас както обичат и на френски да надписват освен английския.

# 290
  • Street of Dreams
  • Мнения: 13 558
Козунаци не ям изобщо, но обожавам торти със заквасена сметана. Най-добрата торта, която съм яла и правила е точно със заквасена сметана и - дръжте се - черен хляб. Никога не бих я вкусила доброволно, ако знаех какво има вътре, но сестра ми я беше направила преди много години - видяла я от свекърва си, която пък я видяла по телевизията. Правих я по едно време много често и всички без изключения се влюбваха в нея, но рядко казвах основната съставка. Хлябът не е в блата - в крема е. Ако се сетя за рецептата, довечера ще си я направя, че ми потекоха лигите.
Какво е заквасена сметана? Това, което наричаме sour cream на английски ли е?

Не - заквасената сметана има консистенция на цедено кисело мляко, има масленост около 10% и е съставка за готвене. Sour cream поне по нашите ширини е готов продукт - по-скоро дип или нещо за мазане, има масленост 20-30% и друг вкус и е кремообразен.

# 291
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 499
Schmand и Sauer Sahne са близки и приличат на българската заквасена сметана, продават ги и с 10% масленост, но обичайно са 20-24%. Крем фреш е към 30% масленост.

# 292
  • Street of Dreams
  • Мнения: 13 558
Скрит текст:
Скрит текст:
Козунаци не ям изобщо, но обожавам торти със заквасена сметана. Най-добрата торта, която съм яла и правила е точно със заквасена сметана и - дръжте се - черен хляб. Никога не бих я вкусила доброволно, ако знаех какво има вътре, но сестра ми я беше направила преди много години - видяла я от свекърва си, която пък я видяла по телевизията. Правих я по едно време много често и всички без изключения се влюбваха в нея, но рядко казвах основната съставка. Хлябът не е в блата - в крема е. Ако се сетя за рецептата, довечера ще си я направя, че ми потекоха лигите.
Какво е заквасена сметана? Това, което наричаме sour cream на английски ли е?
Същото е, да. По-високата масленост можеш и като crème fraîche да я срещнеш, особено там при вас както обичат и на френски да надписват освен английския.

Освен това Crème double и Crème légère. Ама много знам за муня, която си боядисва яйцата сурови, бе Grinning

Последна редакция: пн, 06 май 2024, 19:43 от OnDiNe_

# 293
  • Мнения: 1 165
OnDiNe_, твоите суровобоядисани яйца и един пост от Страшките днес са ни били забавление по пътя Simple Smile

# 294
  • софия
  • Мнения: 25 911
Какво е заквасена сметана? Това, което наричаме sour cream на английски ли е?
Не - заквасената сметана има консистенция на цедено кисело мляко, има масленост около 10% и е съставка за готвене. Sour cream поне по нашите ширини е готов продукт - по-скоро дип или нещо за мазане, има масленост 20-30% и друг вкус и е кремообразен.
По българските ширини заквасената сметана е с масленост 30% и консистенцията ѝ не е като цедено мляко, а като по-гъсто такова/майонеза. При по-дълго разбиване увеличава обема си и се получава пухкав крем. Ако се прекали с разбиването, може и да се пресече. Има леко кисела нишка във вкуса.

Виждала съм и по-нискомаслена, но никога не съм купувала и не знам с какво като вкус и консистенция се различава от тази, която е 30%.

Последна редакция: пн, 06 май 2024, 20:16 от zvаnchе

# 295
  • Sofia
  • Мнения: 26 650
Аз сметана с над 20% масленост никога не съм купувала.
Не съм виждала с по-висока.

# 296
  • софия
  • Мнения: 25 911
Ами снимала съм. Това е сметаната, която купувам и ползвам. На Лазарова също е с подобна масленост.
Сметана с 20% масленост никога не съм купувала и дори не знаех, че има с такава. Виждала съм някаква с под 20%.

# 297
  • Street of Dreams
  • Мнения: 13 558
Ясно, може би са взели познато на публиката име - в Бг няма толкова многобройни имена, както в Германия, където всъщност съм се учила да готвя. Там са разделени по масленост, като при  по-ниската продуктът е по-кисел, а с маслеността става от кремест към тежък и съответно по-гъст.
Saure Sahne (заквасена сметана)
Sauerrahm
Schmand
Crème Légère
Crème Fraîche
Crème Dauble (40%).
В долната част често се използват направо върху филията, или като дип за пикантни картофки примерно.

# 298
  • Мнения: 13 646
В България и 12% съм виждала, и 30% и все се нарича заквасена сметана. На английски мисля че е sour cream за по-ниските проценти и евентуално за високите към 30 или нагоре може и crème fraiche да го пишат, второто действително няма кой знае какъв кисел вкус а по-сметанов.
Не съм им се чудила чак толкова, за мен си е логично да е с едно и също име. Те и киселите млека са с различен процент масленост но все са кисело мляко. Само това ми липсваше, да си усложнявам живота с амнайсет имена за сметани, ще ги объркам със сигурност Joy

# 299
  • София
  • Мнения: 2 650
Вчера със свекърва ми ( на гости ни е)  готвим и гледаме, че солта свършила. Ами сега? Оправихме се някак с останала едра сол.
Днес мъжът ми пътува с колата на далеч път. Сърцето ми е свито, докато не стигне, с малки деца сме и всякакви филми си мисля. Обикновено през час се чуваме, пращаме снимки, да знам че си е наред. Днес обаче повече от три часа телефонът му беше изключен, обикновено винаги ме предупреждава, да не се тревожа. Всякакви филми с обърнати по таван коли ми минаха през главата. Чудех се как да се разсейвам. По едно време най-сетне получих съобщение в уатсап - няма покритие, добре съм. Още след Ихтиман нещо станало и загубил покритие, а се движи по магистралата и трябва да е окей. Олекна ми. И в този момент се обръщам и виждам, че имаме половин пакет сол в картонена кутийка, на рафта си стои. Вътре съм прибрала и отворен пакет червен пипер. Тръгвам да вадя солта, червения пипер почва да се сипе. Толкова ми беше притеснено покрай драмата с телефона, а като полепна тоз пипер по гърлото и носа ми, че като почнах да кихам. Хем кихам, хем рева, хем се смея от облекчение.
*****
Онзи ден си сложих обици с винт. Ама двата винта на едната, а другата беше без.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт