от акво се прави сиренето дунавия

  • 20 606
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 108
Не слагат мас разбира се, тя технологията не позволява. А пък дори и да има какво от това майките и бабите ви като са ядяли мас на филийка да не са умрели, даже са били много по-здрави от нас на нашите години. То много се изфренчихме и ние ама нейсе!

# 16
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 448
Аз го обичам много това сирене Peace

# 17
  • Мнения: 382
ами сиренето "Фета" от какво е?Понякога ,зависи на коя фирма е , направо си докарва на Дунавия.

# 18
  • Мнения: 25 646
Майка ми правеше преди години домашна Дунавия. Съставките бяха същите, както при обикновеното сирене, само технологията беше по-различна и много трудоемка. Затова се отказа - не можела цял ден да се върти около едно сирене.  newsm78
Продуктите бяха стандартните - домашно мляко и мая за сирене. Едва ли е слагала нещо допълнително.
Не вярвам да слагат мас в сиренето, но пък българският производствен гений на какво ли не е способен?  Sick Единственото логично обяснение е, че по този начин може да се вдигне маслеността на млякото. Всички знаем какво мляко пристига в млекопреработвателните предприятия - разредено, тъпкано с антибиотици и други гадости. Като се почне от млекопроизводителите, та стигнем до млекопреработвателите - съвест и почтеност всяка забравете!

ПП По-добре мас в млякото, отколкото урина! А точно това слагат селяните в него, за да вдигнат маслеността. Не ме питайте как кравешката пикня се отразява на маслеността, не знам, знам само, че го правят!  #Cussing out

# 19
  • Мнения: 966
обичам го и аз ...чувала съм че било от пресована извара newsm78На детето не давам

# 20
  • София
  • Мнения: 974
E Как`Сийкe ти направо изби рибата Joy
Ако не е проблем, ще дадеш ли технологията, че ми е мерак да пробвам....чакам да ми донесат домашно мляко, без екстри надявам се Joy

# 21
  • Мнения: 3 647
Преди време една позната работеше в сердика и казваше, че се прави от най масленото мляко/но това беше преди 10години/, сега едва ли ще е така. Но да се прави от мас е абсурд.
И как  мислите, че ще се подсири ако наистина има мас????????

# 22
  • Русе
  • Мнения: 1 155
Как`Сийке, направо ме разби с тая урина  Sick
По този повод да споделя нещо, малко оф топик:
Комшията на майка ми и баща ми гледа крави. Всеки ден ходи да продава на разни баби млякото. Не че много разбирам ама според мен е невъзможно да имаш 6 крави и всеки ден да пълниш над 200 литра мляко.  Rolling Eyes Не преувеличавам... всяка сутрин товари на колата си повече от 20 туби от по 10 литра... Понякога съм го виждала да разрежда с вода, но понякога чинно си носи голееееееми разфасовки сухо мляко и джурка ли джурка  Mr. Green  И после що не искам да пия от млякото, което свекърва ми купува от някакъв подобен "производител". Само като си представя, че комшито си мие тубите на външната чешма, после ги окачва където намери, по дърветата, по чешмата, да съхнат. 4 кучета обикалят около тях цяла нощ, после слага вътре някакво подобие на мляко и ходи да го продава на бабите... Не, мерси...  Sick

# 23
  • София
  • Мнения: 18 679
, но понякога чинно си носи голееееееми разфасовки сухо мляко и джурка ли джурка  Mr. Green 
Добре де, ама каква му е файдата, като изкупната цена на млякото е по-ниска от тази на сухото мляко newsm78

# 24
  • Мнения: 3 251
Добре де, ама каква му е файдата, като изкупната цена на млякото е по-ниска от тази на сухото мляко newsm78
belinda, той най-вероятно от количеството сухо за 1 л. прясно, приготвя 5л, щом разрежда и прясното от кравите.
И как  мислите, че ще се подсири ако наистина има мас????????
ANGYA, действително маста няма да попречи на млякото да се подсири, стига да е усвоена добре, млякото да се подгрее на достатъчна Т* и тя да се смеси с него. В такъв случай ако е високомаслено млякото, значи ли, че не може да се подсирва-нали маслото се отделя най-отгоре пак във формата на мазни топки и бучки?!

# 25
  • Мнения: 3 647
Добре де, ама каква му е файдата, като изкупната цена на млякото е по-ниска от тази на сухото мляко newsm78
belinda, той най-вероятно от количеството сухо за 1 л. прясно, приготвя 5л, щом разрежда и прясното от кравите.
И как  мислите, че ще се подсири ако наистина има мас????????
ANGYA, действително маста няма да попречи на млякото да се подсири, стига да е усвоена добре, млякото да се подгрее на достатъчна Т* и тя да се смеси с него. В такъв случай ако е високомаслено млякото, значи ли, че не може да се подсирва-нали маслото се отделя най-отгоре пак във формата на мазни топки и бучки?!
малко е сумнеишун тази работа
аз съм вегетарианец усещам отр километри кога в нещо има животинска мазнина
ама си хапвам доста доволно дунавия

# 26
  • Мнения: 3 647
след дебат с дими стигнахме до консенсус
че е изключено да сеслага мас
1. да смесиш   мляко и мас е все едно да смесиш вода с мас
2. като се подсири мазта ще стегне и ще се отдели в горната  страна на съда където се прави
3. след известно време ще започне да гранясва
4. надали които и да е производител ще се главоболи чак толкова  след като  цената му не е повече от +0.60 над другите сирена

# 27
  • Мнения: 258
Абсурд е това за маста!Но се използват много подобрители,сухи млека,на комшията млякото от мръсните туби също отива в камионите на мандрите и т.н.В това урината да повишава маслеността също няма никаква логика/вет.лекар съм/.

# 28
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Това с урината не се ли прави, за да се вдигне белтъчното съдържание?
И аз съм го чувала това за маста, но не е вярно.
Официално сиренето Дунавия се води "сирене от хомогенизирано краве мляко". Какво точно значи това, трябва да ни обясни технолог по млекопроизводство, ама май нямаме такъв във форума.

# 29
  • Мнения: 139
Това с маста е абсурдно Naughty.
Турците също правят и ядат абсолютно същото сирене като нашето Дунавия, а всички знаем, че те свински продукти не консумират.

Не е така. В учебник по стокознание от университета ми пише и трябваше да научим от какво и по какъв начин се произвеждат стоки като стъкло, пшеница и ... сирене Дунавия. Там доцента беше описал как точно това сирене съдържа голямо количество мас.
А относно турците - маста не е само свинска, има и гъша и други видове доколкото знам....

Общи условия

Активация на акаунт