Mucha fiesta , poco trabajo...ИСПАНИЯ

  • 21 987
  • 283
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 176
Аз пък не мога да разбера на някои хора толкова ли им е трудно да не обиждат.Асто, ми честно казано момичето(Алест)ми се струва мнооого по на ниво от твоита ЕнтЕлЕгентна същност, поне нито веднъж не те е обидила директно, нещо което правят само глупавите хора, на които не им стига ума да измислят културен начин да засегнат опонента си(ако ме разбираш).
На теб май постоянно ти трябва да се дракаш с някой-Марица я няма и сега Алест е наред май.
Както казва Цеко Сифоня-"Леко баце, леко"  Mr. Green
Айде сега се ограничи в оплюванията по мой адрес, че вече изглежда смешно наистина.



А сега да ми кажете рецепта за козунаци, ама за любители като мен, и по възможност с подробен инструктаж, че вчера правих един, ама  стана на камък направо.
Ще ми се да се понауча до Великден  Rolling Eyes

# 226
  • E-CLM & CH-VD
  • Мнения: 3 045
Rali_80, имаше една темичка в готварския точно за козунаци, може да надзърнеш там. Интересното беше, че дори имаше рецепта за козунак, който се пече в ... как се казва на български, забравих.. newsm78... а бе пече се хляб в него  hahaha, и изглеждаше много добре. Аз също тази година ще се пробвам за първи път да направя козунак, да видим какво ще излезе  Mr. Green  chef

# 227
  • Мнения: 1 818
Rali_80,утре имаш от мен една страхотна рецепта за козунак-от свекърва ми я зная,а тя е страшен майстор на пити,баници и козунаци yes

# 228
  • ES
  • Мнения: 2 172
Да се включа и аз за козунака. Брашното от Лидл е най-хубаво и майката му на козунака е много месене, топло помещение и едно денонощие работа. Ами бременните мами ще местите ли с тумбите бе, пазете се.

# 229
  • Мнения: 1 818
Всички спят...почвам да ви пиша реcептата и инструкциите за правене на козунак.
Козуначено тесто:За да се приготви хубав козунак,трябва да се знае как да се манипулира с маята.Благодарение на маята козунакут нараства и получава приятен специфичен дух и вкус.Козуначната мая представлява купчинки от квасни губички.Нарастването на маята е външен израз на размножаването на губичките,от степентта на което зависи нарастването на тестото.За да се получи шупване тябва да се осигурят условия при които да се размножават ферментите,а именно подходяща температута,влага и озахареност.При висока температура процесът на размножаване спира или намалява.В такъв случай се казва,че маята се е попарила.Ето защо най-подходящата температура е до 30?.При тази температура губичките превръщат една част от нишестето в захар.След това тази захар се разпада на алкохол и въглена киселина,която се проявява във вид на мехури и се стреми да излезе на повърхността,но тестото не и позвлява.Под натиска на киселината тестото започва да нараства,шупва,т.е.започва да втасва.Голямото кличество киселина не е полезно,ето защо тестото трябва да се меси добре,да се удря..В замяна на това през това време киселината излиза,а  в тестото влиза кислород,който при месенето надига тестото.За това помага и алкохола,който се изпарява и образува мехури.Важни моменти са:затопляне на продуктите ,както каза Гери_то(свекърва ми затопляше и помещението),амесването на маята,начинът на месенето,същоъснието на фуната и сухрааняването на козунаците.Ето и самата рецепта
                                              Козунак
продукти:1 кг.брашно(Geri_to,наистина брашното в Lidl е хубаво,но на мен лично по-ми  харесва това в DIA)
300 гр.захар,25 гр.мая,250 гр.масло,250 гр.мляко прясно,6 яйца,50 гр.стафиди,лимонова кора(ако тестото се прави със свинска мас),бадеми
техника на приготвяне:Замесената с малко брашно,мляко,щипка so и захар мая се оставя да шупне.Премесва се наново с брашно и затоплено мляко и когато шупне,се замесват козунаците.В затоплен съд се слага пресятото брашно,а яйцата,захарта и млякото се разбиват отделно.Замесва се тесто и се прибавя шупналата мая.През цялото време на месенето ръцете се мажат с мазнина.Меси се докато тестото се изглади и се оставя да втаса на топличко,след което се размесва с намаслени руе.Слагат се подправките и стафидите,които редварително се овалват в брашно заа не потънат.Така приготвения козунак се слага във форми,,намазани с мазнина,като тестото трябва да заеме половината от височината на формата.След като втасат повторно и понапълнят формите козунаците се мажат с яйце и се налепя бадемите(аз ползвам готови нарязани от Mercadona).Пекат се в умерена фурна и се изваждат от формите след като позасъхнат.Съхраняват се покритис капак.
Аз в новата квартира съм с газова фурна и не знам...някой да има опит

# 230
  • Мнения: 1 128
А маята то4но каква е?Къде я купуваш?Мерсаж за рецептата

# 231
  • ES
  • Мнения: 2 172

продукти:1 кг.брашно(Geri_to,наистина брашното в Lidl е хубаво,но на мен лично по-ми  харесва това в DIA)


Може, не съм пробвала с него, ама на коя DIA - DIA % или DIA-DIA.

За газовата фурна да ти кажа какво съм чувала, защото не съм ползвала. Пече само или отдолу, или отгоре и тестени изделия хич не стават в нея. Тук една позната, българка, има налко ресторантче, беше направила в промишлени количества и продаваше миналата година(7 euro на козунак, около килограм). Та тя ги беше изпекла в голяма фурна, в някоя панадерия предполагам. Можеш да попиташ в вашето градче дали извършват такива услуги. В голяма фурна стават супер.

Маята купувам от Меркадона - levadura fresca, 42g

# 232
  • Мнения: 1 818
geri_to,DIA%,а за DIA-DIA не съм чувала тук при нас да има
friki,и аз като geri_to купувам маята от Mercadona,им я и в Consum

# 233
  • Мнения: 176
Мерси мнооого за рецептата  bouquet Ще се тренирам през почивните дни, та белким до Великден да стане нещо Mr. Green. А маята не е ли малко  newsm78 навсякъде гледам за около килограм брашно пише цяло кубче(40 гр).
И да питам това за маята не го разбрах 
Премесва се наново с брашно и затоплено мляко и когато шупне,се замесват козунаците.В затоплен съд се слага пресятото брашно,а яйцата,захарта и млякото се разбиват отделно.Замесва се тесто и се прибавя шупналата мая.
С колко брашно и колко мляко се замесва маята  Embarassed
А иначе за брашното и аз като че ли от ДИА-та съм най доволна. Купувах и някакво специално за репострериа от Карефур, абе не е лошо, ама не ми допадна особено.
Габи за фурната дори и да пече само от горе или само отдолу няма проблеми и моята е такава, но е на ток. Направи един-два кекса за проба, за да и хванеш цаката и давай смело. Аз правя така: загрявам фурната отдолу до необходимата температура, слагам кекса или там каквото ще правя, тавата я слагам върху обърнатата наобратно тава на фурната, за да не загори отдолу и след 10 мин. пускам да се пече отгоре, като се понадигне и порозовее, покривам с фолио, за да не се препече. Абе сложно звучи, но не е като му свикнеш.

# 234
  • Мнения: 1 818
А маята не е ли малко  newsm78 навсякъде гледам за около килограм брашно пише цяло кубче(40 гр).
И да питам това за маята не го разбрах 
Премесва се наново с брашно и затоплено мляко и когато шупне,се замесват козунаците.В затоплен съд се слага пресятото брашно,а яйцата,захарта и млякото се разбиват отделно.Замесва се тесто и се прибавя шупналата мая.
С колко брашно и колко мляко се замесва маята  Embarassed
Rali,за маiата си права-на 1кг брашно-1 пакетче,ама колко грама беше то,не помнiа newsm78
А за пурвоначалното шупване на маiата-в една купичка разбуркваш хубаво маiата с малко млiако и малко сол и захар и правиш нещо като кашичка с брашно.Аз по принцип нарусвам тази кашичка с брашно...и когато се образуват браздички,значи е готова  chef
Ох,преводача ми нещо се скапа Sad

# 235
  • Мнения: 1 246
Здравейте,
гледам за козунаци си говорите,миналата година и аз правих ,пекох ги в газова фурна-станаха,както писа Рали,трябва да й свикнеш.За първи път месих козунаци,наистина отнема време,но си заслужава.Ползвах от сухата мая в пакет4ета,та и с нея става.Ще потърся снимки...да видите как се получиха.

# 236
  • Мнения: 345
здравейте,отдавна не съм се вписвала,как сте?   newsm51

гледам завъртяли са се пак интриги тук... Crazy


гледам вече дойде дума за козунаците,миналата година аз не успях с тази моя работа да направя нищо,но тази година имам 3 дена почивка ще гледам да се vключа после с коментари   Whistling


много   Hug от мен

# 237
  • Мнения: 201
Rali_80 циала тема писах за адвокати като тебе, ама ми е иасно 4е слепите тук преодолиават.  ми 4есно да ти кажа пък аз, какво ти се струва на тебе слабо ме интересъва. това дали ти се струва Ентелегентна Алестова ме валнува исклиу4ително малко тъи като на мен не са ми нужни адвокати и не ми е нужно ниакои да ме заститава тъи като сама винаги се справиам.
за твое оведомение, марица или другата се са ми едни и състи и 2те, земи се информираи пове4ко булке от стаааарите теми и сте си даде6 сметка 4е не бе6е нужно марица да ис4езне временно 4е да имам дразги с другата или обратното, и тъи тъи сте се рови6 в старите теми, стото те виждам с желание и с голиам интерес да си застити6 дружката даже и да не си се вникнала в самиа спор, погледни състо 4е тиа мнооооого отдавна ме е обиждала директно, и много преди аз да запо4на да го правиа, да не говорим пък за истритите теми от админите. именно за такива неинформирани като теб писах циал пост, да не се ровиат дето не им е работа и 4е тук от адвокати и от ONGта ниамаме нужда, единственото което прави6 в момента е да си губи6 времето и да ме кара6 да ти обиасниавам специално на тебе несто дето ве4е писах, но нали се аутодоминира6 ентелигентна........
и тва дали сте адресирам несто по твои адрес, кат си го знае6 каде 4овърка6 тогава?????? стои си там, и си праи козунаци, и не се бъркаи дет не са те викали, ако не иска6 да полу4ава6 на твои адрес отговори, ограни4исе ти, не аз  Wink Wink

gery_to незнам засто но имам далбокото 4увство 4е ти сте удари6 наи вкусниа козунак, дълбоко 4увство имам..... newsm78 newsm78
пък аз ина4е и с тумбак и без тумбак се съм си както казва фрики, инвалид в кухниата, наи ве4е със сладките работи, и месениа и подобни.
аз сте ви заснема на мама козунака дето споменах за него стото за правене ни пута идеа си ниамам.
ади до

# 238
  • Мнения: 354
Привет мацки Hug айде и аз да кажа за тези козунаци хич ме няма два пъти съм се пробвала ама нещо не ми се получават Tired а пък много ги обичам пустите козунаци Laughing
gaby s тази година ще пробвам твоята рецепта дано да се получи Peace
и на мен преди ми харесваше брашното от lidl, ама сега нещо май не е като преди друга партида ли какво ли незнам newsm78.Сега купувам от plusа не е лошо.
bari тази сухата мая от къде я купуваш Thinking

Хайде лека  bouquet

gaby_s важи ли още предложението за помощ за компа. Blush

# 239
  • Мнения: 201
по принцип levadura fresca маиками купува в коиато и да е panaderia, даже мислиа 4е е по хубава до колкото съм 4ъвала от тази по суперите, стото е професионална за панадерии, и мама казва 4е е наи добрата, така 4е предполагам иа продават в коиато и да е панадериа, в на мама дето иа купува ти иа продават на грамаж, показва ти пакета и те пита до каде да реже.
сиа за семана санта като утидем да купуваме продуктите за козунака сте погледна или сте питам панадерата каква марка е.
поздрави

Общи условия

Активация на акаунт