Мурсалски чай

  • 190 521
  • 226
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 1
- Рецептата е много проста - 20 стръка чай се варят в четири килограма вода пет минути, остава се да истине и се пие като студен чай без захар, без мед. А иначе едно стръкче може да се сложи да ври 5 минути в 250 гр. вода. Този чай е хубав и за малките деца. Аз съм го давал на моите деца – аз имам 5 деца и внуци имам вече. Още щом спре майка им да ги кърми към една годинка, започваха да пият чай и не са се разболявали от нищо – направо няма разболяване. Чудя се защо хората гледат тютюн, а не гледат мурсалски чай. Ходят сега по планината, скубят го зелен, не го изчакват да узрее, направо е грехота........http://zonazdrave.com/content/view/1019/26/..... Любен Ушев е най-добрия на тази тема!

# 211
  • Мнения: 1 231
А в мед директно стръкче ли се слага или се прави нещо преди това?

# 212
  • Мнения: 91
А в мед директно стръкче ли се слага или се прави нещо преди това?

Може би първо трябва да се свари, за да се извлекат веществата. Иначе, медът е хубав за всяка билкова отвара и е много вкусен. Grinning

# 213
  • Мнения: 1 231
Виждала съм буркани мед със стръкче вътре. Дали трябва да се прави нещо стръкчето?

# 214
  • Мнения: 91
Виждала съм буркани мед със стръкче вътре. Дали трябва да се прави нещо стръкчето?

Това е много интересно и необичайно - обикновено се прави чай, тъй като топлата вода екстратира веществата. Медът добавя още полезни свойства. Не мисля, че трябва да се прави нещо със стръкчето при тази идея, която споделяш.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2014, 20:08 от Аmelie

# 215
  • София
  • Мнения: 23 098
Е да, но когато се сложи медът в горещия чай, изфирясват неговите полезни вещества.

# 216
  • Мнения: 91
Е да, но когато се сложи медът в горещия чай, изфирясват неговите полезни вещества.

Така е, затова Димков казва да се изчака чая да изстине и тогава да се слага мед.

# 217
  • Мнения: 10 700
Записвам се да следя темата  Hug
От близо седмица пием вкъщи точно от този чай:



Аз не съм човек, поддаващ се лесно на самовнушения, но за краткото време, което го пия, мога да кажа, че се чувствам много добре, много по-бодра  Simple Smile
За дълголетието ще се изкажа след някоя и друга десетилетка  tooth thumbsup

# 218
  • Мнения: 91
Записвам се да следя темата  Hug
От близо седмица пием вкъщи точно от този чай:



Аз не съм човек, поддаващ се лесно на самовнушения, но за краткото време, което го пия, мога да кажа, че се чувствам много добре, много по-бодра  Simple Smile
За дълголетието ще се изкажа след някоя и друга десетилетка  tooth thumbsup

Много интересно! Пиши как се чувстваш. Кафе пиеш ли?

# 219
  • Мнения: 1
Ние този чай си го взехме край Триград, на изхода от пещера Дяволското гърло. Жената която го продаваше ни обясни че има разлика между култивирания мурсалски чай и дивия мурсалски чай, на само като свойства но и като начин на приготовление. Този дивия е по силен и от него се получава до литър и половина чай-от един стрък, а култивирания четворно по малко около 250мл.
ако някой се интересува имам някъде записан тел. номер на продавачката.
[/quo

моля за телефона на продавачката..ще ви бъда много благодарна

# 220
  • Sofia
  • Мнения: 26 441
А как да сме сигурни,че ни  продават див или култивиран?
Цената различна ли е?

# 221
  • до едно тепе
  • Мнения: 6 623
Див няма кой да ви продаде. По принцип е под защита и всеки, който го продава трябва да има разрешително. А това, че е различен дивия от култивирания е измишльотина на продавачите от триградско, за да ви набутат този, който си гледат в градините на солидна цена.
Ценното във всяка една билка са веществата вътре. Преди години( 10-тина) аз и мъжа ми гледахме в района на П-в. Изкупвача ни беше пуснал проби от нашия и от друг, бран високо в планината. Нямаше разлика като състав на масла и др. вещества в пробите. Разликата беше, че нашия беше с много по-големи съцветия и растенията бяха в пъти по-големи от тези горе в планината, което се дължеше на по-богатата почва Peace

# 222
  • София
  • Мнения: 23 098
Див няма кой да ви продаде. По принцип е под защита и всеки, който го продава трябва да има разрешително. А това, че е различен дивия от култивирания е измишльотина на продавачите от триградско, за да ви набутат този, който си гледат в градините на солидна цена.
Много обичате да си приказвате наизуст.
Все ми е тая дали е разрешено или не брането на мурсалски чай. Аз купувам див. Този, от когото го взимам, се катери по скалите, където расте. Същите хора, от които купувам чая, продават и от култивирания, и разликата е очевидна.
Както и да е, не ми се влиза в смешни спорове. Кой в каквото иска да си вярва.

# 223
  • до едно тепе
  • Мнения: 6 623
Е сега няма и смисъл да спорим. Казвам как трябва да е по-принцип. Брането на дивия е забранено. За да мога да продавам култивирания, макар че разликата във външния вид е повече от очебийна, мен идваха да ме проверяват от службите. Служителката тогава стъпила всред полето с цъфналия чай попита къде е Laughing Самата тя каза, че растенията изглеждат различно. И логичното е да изглеждат различно- тук в полето почвата е по-богата, няма плевели, поливахме го. Растенията ставаха огромни и с дълги съцветия. Вкусово обаче не би трябвали да има разлика. Е освен, ако някой не го култивира до някое предприятие като КЦМ да кажем-тогава е възможно и да поеме от въздуха разни гадости.
Както и да е мисълта ми е, че в повечето случаи се култивира горе в планината и тогава вече е по-трудно да различите див от култивиран. Все пак са расли на сходни почви и на сходни условия Peace
И за да не решите, че ви агитирам за култивирания, отдавна вече не се занимавам с това. Прекупвачите, които пакетират се постараха да изтръгнат желанието ми да се занимавам с производство на билки.
Между другото не си купувайте на филтърно пакетче- вътре слагат само дръжките, защото власинките от цвета им задръстват машините и не могат да го смелят, за да го сложат в пакетчето.  Пък и като е смляно не можете да разберете какво има вътре Wink. Затова и цвета обикновено се продава опакован в прозрачно целуфанено пакетче, а дръжките във филтърни торбички ooooh!

# 224
  • Мнения: 91
Е сега няма и смисъл да спорим. Казвам как трябва да е по-принцип. Брането на дивия е забранено. За да мога да продавам култивирания, макар че разликата във външния вид е повече от очебийна, мен идваха да ме проверяват от службите. Служителката тогава стъпила всред полето с цъфналия чай попита къде е Laughing Самата тя каза, че растенията изглеждат различно. И логичното е да изглеждат различно- тук в полето почвата е по-богата, няма плевели, поливахме го. Растенията ставаха огромни и с дълги съцветия. Вкусово обаче не би трябвали да има разлика. Е освен, ако някой не го култивира до някое предприятие като КЦМ да кажем-тогава е възможно и да поеме от въздуха разни гадости.
Както и да е мисълта ми е, че в повечето случаи се култивира горе в планината и тогава вече е по-трудно да различите див от култивиран. Все пак са расли на сходни почви и на сходни условия Peace
И за да не решите, че ви агитирам за култивирания, отдавна вече не се занимавам с това. Прекупвачите, които пакетират се постараха да изтръгнат желанието ми да се занимавам с производство на билки.
Между другото не си купувайте на филтърно пакетче- вътре слагат само дръжките, защото власинките от цвета им задръстват машините и не могат да го смелят, за да го сложат в пакетчето.  Пък и като е смляно не можете да разберете какво има вътре Wink. Затова и цвета обикновено се продава опакован в прозрачно целуфанено пакетче, а дръжките във филтърни торбички ooooh!

Ех, точно щях да те питам как да си купя от теб Мурсалски чай, защото изглежда, че си обичаш работата и се грижиш за него.

Общи условия

Активация на акаунт