Събирала съм рецепти за беба и с удоволствие ги споделям с Вас. Сега пускам супите, после ще продължа с основните ястия.
БЕЗМЕСНИ СУПИ
Крем-супа от тиква
(от 1 година)
Подготовка: 15 минути
Готвене: 15 минути
- един малък стърк зелен лук
- 1 домат
- 50 г тиква
- 1 кафеена лъжичка олио
- малко сол
Нарежете лука, поставете домата за 1 минута в кипяща вода, обелете го и го нарежете. Подгответе тиквата. В тенджерка поставете олиото и като загрее поставете лука за около 2-3 минути, после добавете доматите и тиквата и задушавайте за около 5 минути бъркайки. Сипете в тенджерката 300 мл вода, сложете малко сол и оставете да кипне. Намалете на слаб огън и варете 25 минути. Миксирайте преди сервиране.
Пролетна супа
(от 18 месеца)
- 2 стръка праз лук
- 1 тиквичка
- 2 моркова
- 100 г зелен фасул
- 2 домата
- олио
- малко фиде или дребни макарони
Обелете праза, измийте и нарежете на ситно бялата част; обелете, измийте и нарежете тиквичката; остържете, измийте и нарежете морковите; изичстете, измийте и нарежете зеления фасул, обелете и нарежете домата като махнете семките. Запържете зеленчуците за около 5 минути в олио, добавете 1 литър врящша вода и варете на слаб огън 10 минути. Добавете фидето/макароните и варете още 10 минути. Посолете.
Супа от аспержи
(от 1 година)
- 150 г аспержи
- 15 г масло
- ¼ нарязана малка глава лук
- 1 супена лъжица брашно
- 1 малка чашка пилешки бульон
- 1 супена лъжица сметана
Измийте внимателно аспержите, отрежете връхчетата и ги запазете. Останалата част на стъблата нарежете на фини кръгчета, сложете ги в кипяща подсолена вода за 1 минута, после отцедете.
Стопете маслото, прибавете нарязания лук и кръгчетата аспержи и гответе за около 5 минути на слаб огън. Добавете брашното и разбъркайте добре, засилете нагряването и добавете бульона, като кипне намалете отново котлона и оставете за около 20 минути. Добавете връхчетата на спержите и гответе още 5 минути. Миксирайте и добавете сметаната. Супата може да се сервира както топла, така и студена.
Зеленчукова супа
(от 1 година)
Подготовка: 30 минути
Готвене: 60 минути
- 30 г зелен фасул
- 30 г млад грах
- 50 г тиквичка
- 60 г картофи
- 1 домат
- ½ скилидка чесън
- 3 листа босилек
Измийте зеленчуците, изчистете зеления фасул и нарежете на парченца, изчистете тиквичката, обелете и разрежете картофа. Сложете зеленчуците в тендерка с 500 мл вода, варете 1 час. Обелете домата и намачкайте с вилица, смесете с нарязания чесън и босилек и добавете след 45 минути, варете още 15 минути и миксирайте.
Крем-супа от картофи и праз лук
(от 1 година)
Подготовка: 15 минути
Готвене: 50 минути
- 80 г праз лук
- 150 г картофи
Измийте, изчистете и нарежете зеленчуците. Поставете ги в студена вода и варете за около 50 минути. Миксирайте и добавете прясно мляко.
Зеленчукова крем-супа
(от 18 месеца)
Подготовка: 30 минути
- 1 средно голям картоф
- 1 морков
- 2-3 розички карфиол
- 1 чушка, нарязана на парчета
- бялата част на 1 стрък праз
- ситно нарязан магданоз
- бучка масло
Задушете ситно нарязания праз в маслото. Прибавете нарязаните зеленчуци и залейте с вода. Оставете сместа на огъня, докато зеленчуците се сварят. Пасирайте супата още докато е топла. Прибавете магданоза и върнете на котлона за около 2-3 минути.
Супа гъби с ориз
(от 1 година)
Подготовка: 10 минути
Готвене: 12 минути
- 20 г ориз (дългозърнест)
- ¼ литър прясно мляко
- 80 г гъби
- 1 кафеена лъжичка пюре от моркови
- 1 кафеена лъжичка бяло сирена
- щипка сол
Сварете ориза в млякото за 5 минути. Добавете нарязаните на ламели гъби и варете още 5 минути (отделете 2 ламели за декорация). Миксирайте. Затплете отново на слаб огън, добавете пюрето от моркови и разбъркайте. Нарисувайте очи и усмивка от сиренето и декорирайте с ламелите.
Пюрето от моркови може да замените с доматено пюре. Можете да добавите и крутончета хляб, направени от запечена среда на филийка хляб.
Горска супа
(от 1 година)
Подготовка: 10 минути
Готвене: 15 минути
- ¼ литър пилешки бульон
- 1 морков
- 5 г масло
- 100 г гъби
- 50 г сварен ориз
- 1 супена лъжица течна сметана
- сол
Измийте и обелете моркова, нарежете го на малки парченца и задушете в маслото за около 5 минути. Добавете бульона и нарязаните на дребно гъби и варете около 10 минути. Миксирайте и добавете ориза, затоплете без да варите. Добавете сметаната, малко сол и сервирайте.
СУПИ С РИБА
Крем-супа от сьомга
(от 1 година)
Подготовка: 5 минути
Готвене: 10 минути
- 30 г филе сьомга
- 1 голям картоф
- 1 кафеена лъжица сметана
- малко сол
Обелете и нарежете картофа и го варете с малко вода за около 5 минути. Добавете филето сьомга и варете още 5-6 минути. Миксирайте и добавете сметаната.
Крем-супа от пушена сьомга
(от 18 месеца)
Подготовка: 10 минути
Готвене: 5 минути
- 30 г пушена сьомга
- 1 чаша мляко
- 1 жълтък
- ½ филия хлаб среда
- 15 г масло
- нарязан магданоз
Миксирайте пушената сьомга на пюре, добавете млякото и жълтъка. Загрейте на котлон и бъркайте, без да кипи (жълтъка не трябва да коагулира). Стопете маслото в тиган и запържете хляба от двете страни. Нарежето го на малки кубчета и оваляйте в магданоза. Сипете супата в чиния и отгоре сложете кубчетата хляб. Не солете, пушената сьомга има сол.