Студено пресован зехтин???

  • 9 199
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 439
Прочетох, че е полезно да се добави вместо масло.
Искам да попитам мамите, които са го ползвали - кои марки купуват и колко струва.
Какво количество се слага в храната на бебчо?  feeding

# 1
  • Мнения: 6 243
Вземам Extra Virgin на OLITALIA. Нямам спомен каква беше цената - по-скъпо е от т. нар. втора и трета преса зехтини, ама аз взех 0,250 мл. само за бебето. Има аромат на маслини, което ме спечели като потребител. Слагам на око - по няколко капки в зеленчуковите пюрета.

# 2
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
На око Simple Smile Друго растително масло,което е много полезно за хлапетата,е от рапица Simple Smile

# 3
  • Мнения: 1 586
Предполагам, че говориш за маслиново олио, т.е. зехтин. Студенопресованото слънчогледово олио има малко по-тежка миризма (поне за мен) и не знам доколко е подходящо за бебе.

Аз ползвам студенопресован зехтин. С масло захраних малко преди годинката. Най-скъпият зехтин обикновено е най-хубав Simple Smile Две марки ми хрумват сега - Costa d'Oro и Romulo, но съм купувала и други, които не си спомням в момента. Най-скъпо литърът е 11-12лв. Най-добре е да е първа реколта от студеното пресоване, че има и други разновидности студено пресован зехтин. Обикновено го водят Extra Virgin.

Винаги съм слагала на око - така, че на мен да ми харесва на вкус и мазнота (такава дума има ли?).

Поздрави!

# 4
аз на бебето засега не давам, но за нас ползвам две марки, които са добри - Costa d'oro i Olitalia - 11 -12 лв за литър. В никакъв случай не се подвеждай да купуваш евтин зехтин - по 10 лв литъра, защото е пълен боклук. гледай да пише Extra virgin

# 5
  • Мнения: 5 500
Вземам само Екстра Върджин гръцки или испански. Така поне пише на шишето, иначе кой ти казва дали е така? И слагам на око! И т. к. Цецо вече е голям и яде от нашата храна и ние намазваме готвено със зехтин  Flutter

# 6
  • Мнения: 3 927
Аз защо знам, че със студенопресован не се готви Thinking ?!
Той е за директна консумация.
За готвене се препоръчва рафинираният зехтин - той е жълт на цвят, за разлика от зеления студенопресован...
Аз ползвам Borges - испански. 250 мл. е около 3 лв.
Слагам на око една струйка малка....

# 7
  • Мнения: 1 586
Цитат на: Taneto
Аз защо знам, че със студенопресован не се готви Thinking ?!
Той е за директна консумация.
За готвене се препоръчва рафинираният зехтин - той е жълт на цвят, за разлика от зеления студенопресован...
Аз ползвам Borges - испански. 250 мл. е около 3 лв.
Слагам на око една струйка малка....


По принцип е най-добре мазнината (каквато и да е тя) да се слага накрая, когато яденето вече е сготвено Simple Smile

# 8
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Andrea$
Цитат на: Taneto
Аз защо знам, че със студенопресован не се готви Thinking ?!
Той е за директна консумация.
За готвене се препоръчва рафинираният зехтин - той е жълт на цвят, за разлика от зеления студенопресован...
Аз ползвам Borges - испански. 250 мл. е около 3 лв.
Слагам на око една струйка малка....


По принцип е най-добре мазнината (каквато и да е тя) да се слага накрая, когато яденето вече е сготвено Simple Smile

Да, и аз така знам, обаче защо не се готви със студенопресования?

# 9
  • Мнения: 1 586
Цитат на: AFRODDITA

Да, и аз така знам, обаче защо не се готви със студенопресования?


Предполагам щото язък му за студеното пресоване ако се сготви - отиват му на кино всички полезни качества...

# 10
  • Мнения: 6 243
Ами запържете малко студено пресован зехтин и ще разберете Wink Почва да смърди и му отива и аромат и всичко. Аз го слагам накрая - към вече готовото пюре.

# 11
  • Мнения: 3 927
sladka hapka е права. Студенопресованият вони направо при загряване (поне на мен де). А не се готви, защото му се променял състава.

А аз пък не знаех, че е хубаво мазнината да се слага на края?! Винаги задушавам с мазнина+вода + разните му лук+морков например.

За мастноразтворимите витамини е по-добре, когато се задушават с мазнина, а не се варят само с вода (например морковите). Не казвам да се пържат, да не вземете сега да ме оплюете.....

Ама то теории хиляда Wink

# 12
  • Мнения: 5 500
Като беше по-малък Цецо зехтин или масло слагах накрая. Сега понякога леко задушавам, понякога накрая.
Обаче не съм забелязала да води гадно студенопресования, явно въпрос на вкус.

# 13
  • Мнения: 6 206
Накрая слагам. Виста Доро - класика според мен, към 9 лв литъра.

# 14
  • sofia
  • Мнения: 1 426
Аз пьк сутринта купих от Била DEL ALMA студено пресован. Някой да има отзиви за това чудо? Мисля да слагам по малко в манджата на бебо, ама нещо не виждам някоя от вас да го е ползувала.

# 15
  • Sofia
  • Мнения: 6 235
Аз по принцип готвя само със зехтин и за нас и за детето най-добрия е Costa d'oro - extra virgin
Това за мен е най-добрия зехтин

# 16
  • Мнения: 3 379
Аз купих наскоро един гръцки SPITIKO с книжка с обяснения, много интересна. Иначе преди Costa D'Oro съм ползвала.

# 17
  • Мнения: 6 243
Както излиза, за бебешките манджи повечето мами купуват студенопресован зехтин - първа преса, или т. нар "extra virgin olive oil". Повечето от нас са чували, че с него не се готви. Разрових се, защо е така, и ето какво намерих в един "Оlive Oil Cooking Guide":
"Високата температура при готвене не променя основните съставки на зехтина, но може да доведе до унищожаване на аромата му. Поради това е по-добре скъпият ароматен студенопресован зехтин да се използва за ястия, които не се подлагат на топлинна обработка, или за такива, при които тази мазнина се добавя в последния момент - пред сервирането на ястието. Използвайте го за заливка на салати, за маринати или за добавка към различни сосове. Можете да наръсите зехтин на филийка хрупкав хляб или на сандвич. Сложете го на печения картоф или на картофеното пюре вместо масло. Студенопресования зехтин придава чудесен вкус, като го поръсите на задушените зеленчуци или печената риба или месо преди сервиране"
от: http://www.hormel.com/templates/knowledge/knowledge.asp?catitemid=40&id=188

Излиза, че нищо лошо няма да му стане на зехтина, но за пържене или задушаване не е нужно да се разхищава скъпия extra virgin зехтин, а може да се използват по-евтините варианти.

# 18
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
А я кажете, бебето с какъв зехтин се маже? Нали се преварява на водна баня, може ли студенопресован или не? Има ли значение?

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 6 235
Цитат на: secretgarden
А я кажете, бебето с какъв зехтин се маже? Нали се преварява на водна баня, може ли студенопресован или не? Има ли значение?

със зехтин ме е мазакла моята майка. Пълно е с специализирана детска козметика

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 6 235
Цитат на: sladka hapka

Излиза, че нищо лошо няма да му стане на зехтина, но за пържене или задушаване не е нужно да се разхищава скъпия extra virgin зехтин, а може да се използват по-евтините варианти.

така е . Но пърженото е много вредно аз затова нищо не пържа

# 21
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
DEianaZ написа:
Цитат
със зехтин ме е мазакла моята майка. Пълно е с специализирана детска козметика

 

да, но тя е бъкана от разни химикали

# 22
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 826
Ако мажеш бебето със зехтин, няма значение как е пресован. Ако предпочиташ студенопресован - ок Wink
В общия форум погледни стари теми с Търсачката по въпроса.

# 23
  • София
  • Мнения: 592
Цитат на: secretgarden
А я кажете, бебето с какъв зехтин се маже? Нали се преварява на водна баня, може ли студенопресован или не? Има ли значение?


В случая е важно зехтинът да е с най-ниската киселинност. 0-1

Общи условия

Активация на акаунт