American седянка # 7

  • 12 247
  • 330
  •   1
Отговори
# 60
  • WA, USA
  • Мнения: 512
Само се записвам, че нямам никакво време между ремонти, работа и цедене - чувствам се като крава, само за това мисля - кога ще е следващото цедене и как ще го вместя в графика, къде ще намеря място, абе луда работа. И в къщата едни ремонти сме заформили, кошмарът няма край - до края на месеца трябва да се изнесем. Уж имаше много време, но като се работи само по 4-5 4аса след работа не може да се свърши почти нищо.
Като ви чета с тия торти и козунаци така ми се приядоха - дано ми остане време да направя и аз за Великден. По принцип никога не съм пропускала, но не знам сега как ще е положението.  Hug от нас. А и честита първа пролет newsm51

# 61
  • Мнения: 3 367

Като сте се заговорили за готвене да ви питам имате ли си седмично или месечно меню? Интересно ми е какво готвите... трябват ми идеи за нещо хем бързо и лесно, хем здравословно.
да,иначе не бих оцеляла;преди време направих списък със супи,яденета,десерти и пр к обогатявам понякога от готваския форум; пазарувам според какво има на сейл,после натъманявам по менюто,готвя 1-2/седмица защото в работни дни няма кога..винаги имам пиле и зеленчуци във фризера за зор заман..
готвя предимно бг манджи и много супи;

# 62
  • Мнения: 2 255
Един въпрос,в съвсем друга насока...понякога,темата ми заприличва на предаването "The view" Mr. Green(визирам водещите).
Някой знае ли ,точно колко точки от кредит скор-а заминават за нова кредитна карта?

# 63
  • Мнения: 619
Я ,къде била американската седянка..,а аз се чудех къде сте.Simple Smile
Честита пролет момичета.

# 64
  • Мнения: 650
Танита наистина страхотни снимки на торти-малеее ти си голяма кулинарка!!!!!!! Тандури не ти отстъпва бях видяла едни нейни приготовления за Хелоуин-ухааа!!!!!Много нагласяш нещата, много ми приличаш на една приятелка-да ти подреди да ти нареди маса-ехее. Ели това за хляба е зависи колко се яде-аз не ям, но има кои Mr. Greenи се прави минимум по два на дени като сметнеш колко е нормалния хляб никаде не излиза сметката-затова дрънкаме машината всеки ден по два пъти. Не помня каква марка беше, но тогава 2003 я взех от Костко и после изчезна и видях че я има на същата цена в Уолмарт.
Сипируми стискам палци да удържиш!

# 65
  • Мнения: 192
Дами, да ви питам, ваш'те деца луднали ли са по тези Webkinz?  Това явно е последния "крясък" на модата в детските играчки и от 3 дни обикаляме магазините наоколо да купим Webkiz, но навсякъде са свършили...  Та вие имате ли същите "проблеми"?

# 66
  • Мнения: 7 091
Tandoori,козунаците ти изглеждат страхотно!!!
Моята рецепта е същата,но 1кг брашно е приблизително 8 чаши.Сигурно си се объркала затова,че може-би си правила половин доза.Аз винаги меся по половин доза,защото ме е страх,че няма да се омеси добре.Ти цялата ли я правиш,и ако е така,не ти ли излиза тестото от машината като втаса или го изваждаш да втасва навън?
А млякото колко ти е?При мен е 300 гр.Добави го към рецептата,ако все още може да се редактира,за да не се чуди някой.
Добре,че са тези машинки,че иначе никога нямаше да се захвана да меся.Моята си я ползвам вече 13 години и нищо и няма.



Много ти благодаря, че ми обърна внимание!!!! Аз така бързах като писах рецептата ( ако беше забелязала дори съм оставила празно място където трябваше да е млякото  Embarassed ooooh!), ама нали знаеш, с бебка в едната ръка, така става.
ИЗВИНЯВАМ СЕ МОМИЧЕТА, ПОПРАВЕТЕ СИ АКО НЯКОЙ СИ Е ПРЕПИСАЛ РЕЦЕПТАТА!!!( Аз го редактирах, сега рецептата е вярна!). Оправих и cups-a,аз слагам 7 1/2 обаче, вярно че се заблудих, защото Скарлет я беше дала наполовина, аз си я увеличавах, че не ни стига  Embarassed Laughing

Относно въпроса ти- правя цялата доза наведнъж, когато втаса ми опира само леко в капака, моята машина е голяма, аз затова казах ( не си спомням вече кой пита, май Ники) да се търси по-голяма машина, по-удобно е. Относно месенето- аз затова разбивам течните продукти предварително с миксер и после ги изсипвам в машината, отгоре брашното и съм нямала проблеми с измесването, става си гладко тесто.


LL Cool J, какви са тези Webkinz? Дай линкче да ги видим?

Lana2004, благодаря за комплимента Simple Smile

ТинаХрисотносно кредитката- зависи колко кредит имате до момента и колко кредитни карти. По принцип, кредитното число може да се и увеличава, не само намалява ако имате кредитни карти ( разбира се, трябва да имате свободен кредит по тях). Има доста статии в нета, пусни си търсене на credit score и ще ти излезе пълно обяснение. Аз си спомням, че като четох последно казаха колко важно за кредитните точки е да имаш credit line ( не карта) и да си правил редовни плащания по него (например за кола, къща или просто кредит лайн към банка). Т.е принципа на кредитните точки не е да нямаш кредитни карти, а да имаш, но да не дължиш твърде много пари на тях, както и да нямаш никакви закъснели плащания, глоби и т.н. Много е важно да си плащаш редовно сметките, да нямаш глоби и там. Имаше някакво съотнощение, че трябва свободния ти кредит да е минимум 60% от общия за да не ти влияе отрицателно това на кредитните точки. Както казах, пусни си с търсачката има много полезна информация! Peace

Ellie, аз също си правя меню, но за всяка седмица. Обогатявам от готварския форум и аз като Анет. Така си и пазаря за седмицата, в зависимост от менюто, иначе не мога да му хвана края Simple Smile

Jungle, боза има в Чикаго, но наскоро някой спомена, че вече и там спрели да правят ( те я правят на място), аз бях пуснала линк с рецептата как се прави ( и закваската също), ако ти се пие.  Peace

За яйцата, аз съм оставила мъжката част от домакинството да се цапоти, аз правя козунаците  Laughing Понеже правим всичко в един ден ( събота), най-вече за да е прясно за децата, не ми допада идеята да им давам стари яйца, а пък козунаците ако ги направя в четвъртък, до неделя нищо не е останало  Laughing).

Вие сте писали, писали докато не влизах Simple Smile Ние ходихме днеска на кардиолог за Ели, откриха и шум на сърцето, слава Богу не е сериозно и ще се израсте, но доста ни поизплаши.  Confused И се и ядосах на тези лекари, не ги знам как мерят, ама един с един няма да му се не види  #Cussing out! Предния път ми я мериха ( и аз в къщи я премерих после и потвърдих ) 68 см, днеска ми казват 63.5! #Crazy Това да не е кифла да изсъхне и да се смали, егати! Същата работа с килограмите  Confused

Последна редакция: чт, 22 мар 2007, 20:22 от Tandoori

# 67
  • Мнения: 7 091
Tandoori,
interesno iaitze si imate v grada.

В какъв смисъл?Музея ли имаш предвид?

# 68
  • Мнения: 2 255
Питането ми не е за кредитната история.Знам как става.Имам я вече....интересува ме само,колко точки се отнемат при аплайване за нова карта?

# 69
  • Мнения: 7 091
Питането ми не е за кредитната история.Знам как става.Имам я вече....интересува ме само,колко точки се отнемат при аплайване за нова карта?

Ами това ти казвам- че точките, които се отнемат за всяка следваща кредитна карта са в зависимост от кредитната ти история. Може би не съм се изразила правилно.  newsm78

# 70
  • Мнения: 2 255
Сега те разбрах:)))Мислех си,че ще мина мързеливата Blush,без да се ровя из нета,но уви...

# 71
  • Мнения: 7 091
Сега те разбрах:)))Мислех си,че ще мина мързеливата Blush,без да се ровя из нета,но уви...

Майка ми ме бъзика, че в последно време мисълта ми тече като кардиограма, защото на всеки 10 секунди се включва по някое хлапе да иска нещо и ме разсейва Laughing, та не бих се учудила ако трябва и да потретя, за да изясня какво в крайна сметка искам да кажа  Joy

# 72
  • Мнения: 7 091
LL Cool J, видях ги тези гадинки! Много интересно звучи! Нещо средно между тамагочи, СИМС и плюшена играчка  Joy Ама е за по-големички от моя дребосък:-) Що не си го купите онлайн това нещо, ами се разкарвате по магазини? Има онлайн магазини с безплатен шипинг? newsm78

# 73
  • Мнения: 650
Тандури, аз само да съм сигурна за рецептата-това е последния вариант? Таз година съм решила да се пробвам  chefАз само с баница мога да се похваля Laughingама направо застрашавам природната среда-толкова материали слагамSimple Smile

 1 кг брашно ( 7 1/2 cups)
1 щипка сол
6 яйца
300 мл мляко
300 грама захар ( 1 1/3 cups)
150 гр разтопено масло +100 гр олио( смесвате ги)
4 чаени лъжички суха мая  ( 2 супени)
лимонова кора

Различни пълнежи: накиснати в алкохол стафиди ( ром, бренди, коняк), какао, захар, сладко, крем, орехи, портокалови кори, канела и т.н.

За отгоре- белтък за намазване, захар на кристали ( или пудра, но след печене), бадеми, сусам

По принцип може да ги сложите както се слагат сухи-мокри продукти в машината за хляб, но моя опит показва, че ако се разбият нещата отделно е по-добре ( специално за козунаците, за питите не съм видяла разлика).

Яйцата се разбиват със захарта с миксер. Маята се разтваря в млякото и се оставя да втаса. След като втаса маята ( обикновено докато разбиете яйцата) се смесва с яйцата, захарта и солта. Ако се прави в машина- изсипвате сместа в контейнера за тесто и отгоре сипвате брашното.  Пускате на програма месене на тесто 3 пъти на предпрограма  ( без последното втасване НА ВСЯКА ПРОГРАМА!! САМО ПЪРВАТА ЧАСТ, МЕСЕНЕТО!), за да се размеси добре. Преди 3-тото размесване се добавя кората на лимона и се налива постепенно ПО МАЛКО от сместа олио и масло.
След като втаса тестото се изважда и намазнява ( леко, за да не ви лепи по ръцете само).
Оттук нататък се процедира по различен начин в зависимост от плънката. Ще напиша за обикновен козунак( най-лесния вариант), но ако искате мога да напиша и другите.
Тестото се разделя на 3 топки, всяка се разточва, усуква и разтегля, след това трите се сплитат на обикновена плитка. Загрявате фурната на най-слабата степен! След това слагате плитката в намазнена тавичка да втаса. Готов е за печене, когато удвои размера си! Когато това стане, намазвате с белтъка, поръсвате със захар ( и/или ядки) и печете.
Слагате в леко загрятата фурна ( понякога може да се сложи да довтаса на най-слабата степен, но моята препоръка е ако не сте пекли досега козунак да оставите това за по-нататък) и увеличавате температурата на 350Ф . ФУРНАТА НЕ СЕ ОТВАРЯ поне половин час след започване на печенето. Ако фурната ви е много силна може да сложите по-ниска темепратура. Температурата трябва да е умерена- не ниска за да не изсъхне, не визока за да не остане стиклав при печенето. Ако не сте уверени във фурната сложете на 325Ф и покрийте с алуминиево фолио ( само сложете листа отгоре, не завивайте покрай тавата, козунака трябва да диша!), за да не изгори отгоре

# 74
  • Мнения: 7 091
Да, това е точната рецепта, извинявам се за объркването! АКо ти трябва рецепта за баница , аз имам няколко варианта, може да видиш тук:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1017.0

а снимки тук:
http://good-times.webshots.com/album/557232865AKOAEO


Лана, забравих да ти кажа, че ако искаш може да сложиш и ванилия, аз лично не слагам, защото много кихам от нея  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт