Кърменето предпазва от диабет?
Диабетът е все по-често срещано заболяване в съвременния свят. Основната причина за заболяването е генетичното предразположение. Проучванията обаче показват, че при една и съща генетична предиспозиция, децата, които са кърмени, много по-рядко отключват диабет в сравнение с изкуствено хранените. Учените смятат, че основната причина за това е близостта на структурата на белтъка на кравето мляко с тази на бета-липопротеина, изграждащ Лангерхансовите острови на панкреаса. Тези острови произвеждат инсулин. Когато бебето се храни с млека на основата на кравето мляко, поради незрелостта на лигавицата на стомашно-чревния тракт, цели молекули преминават в системното кръвообращение. Там те провокират защитната система на организма, която изработва срещу тях антитела. За съжаление поради сходството в структурата тези антитела атакуват и клетките, отговорни за производството на инсулин, и ги унищожават. Ако това се повтаря многократно, процесът на деструкция постепенно напредва и се развива диабет.
Когато бебетата се кърмят, а продукти на основата на кравето мляко се въвеждат едва след първата годинка, чревната лигавица развива достатъчно добра бариерна функция, не пропуска големи молекули и с това рискът от развитие на автоимунен процес и отключване на диабет значително намалява.