Измивате си цялата тиква. Режете отгоре голямо капаче, все едно като за Хелоуин. Изчиствате хубаво всички семки и меките, лигави части.
Отделно си размесвате каймата с нарязания лук и подправките - сол, черен пипер, вегета, пикантина, лют пипер, сладък червен пипер, магданоз, кимион... кой каквото обича, всичко е добре дошло.
В тиганче разтопявате маслото и запържвате лука, след като стане готов, слагате за няколко минутки и чесъна. След това добавяте каймата и хубаво задушавате.
Добавяте желаните от вас подправки. Аз лично сложих и индийско орехче и една съвсем лека идея канела.
Който иска, може да си добави и гъбки.
Цялата тази смес я натъпквате обратно в тиквата, слагате отрязаното капаче на мястото му и печете директно върху решетката на фурната на 190 градуса за около час. Зависи от всяка фурна, разбира се, натискайте с облицован пръст , тиквата трябва да е мека и да хлътва лесно, за да е готово.
След това поднасяте я цяла на масата и режете резени (като диня) и сервирате. Може и някакъв сос за месо да предложите, аз го давам без. Малко се разпада плънката при сервиране понякога, но това да не ви притеснява. Много е ефектно и красиво, а и адски вкусно и нестандратно.