Как да сваря яйцата без да се пукнат?

  • 53 458
  • 105
  •   1
Отговори
  • Мнения: 644
Здравейте домакини!
Винаги досега като варя яйцата за боядисване, има доста пукнати още при самото варене? Как да предотвратя това пукване? Вие как варите яйцата за боядисване?
Предварително ви благодаря за отговорите!

# 1
  • Мнения: 286
Мила, аз ги варя на слаб огън като слагам 2-3 с.л сол.Досега не съм имала спукани!:)

# 2
  • плевен
  • Мнения: 1 249
Да ти кажа на мен не са ми са пукали.Слагам ги в по-голям съд с повече вода и яйцата да не са прекалено много че да се удрят едно в друго.

# 3
  • Мнения: 3 268
Преди да сваря яйцата ги оставям на стайна температура поне 2 часа.После ги слагам в тенджера,на дъното на която съм сложила тензухена кърпа.Така се пукат от 20 яйца 2-3.То без толкава не може.

# 4
  • Мнения: 3 537
Мила, аз ги варя на слаб огън като слагам 2-3 с.л сол.Досега не съм имала спукани!:)
Аха  bowuu

# 5
  • Мнения: 349
sneji20 ,
Всичко казано до тук и
*поставям на дъното на съда малка кърпа ,за да не е непосредствена топлината при варенето  и да не се  удрят;
*супена лъжица оцет
*солта се подразбира

# 6
  • София
  • Мнения: 191
Аз процедирам така:
1. Слагам яйцата в дамски чорапогащник, за да са плътно едно до друго и да не се удрят при варенето;
2. Поставям на дъното на съда кърпа ,за да не е непосредствена топлината при варенето;
3. Супена лъжица оцет
4. Сол

# 7
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
Слагам повече сол, оцет и ги варя на по- слаб огън.

# 8
  • морето и сините вълни :)
  • Мнения: 1 404
хмммм това пък за оцета и за солта за първи път го чувам-просто знам че яйцата се измиват предварително с хладка вода  с гъичка напоена с малко веро  .Отдолу на тенджерата слагам тензухане кърпа  или някаква друга кърпа  и това е..Най много 2 ,3 да има потърпевши...Но е имало случай и без потърпевши   chef

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Солта е, за да се белят по-лесно; оцетът е, за да хване по-добре боята; аз също ги слагам в чорапогащник; най-важното условие, за да не се спукат яйцата е да не са студени, т.е. ако боядисвате сутринта, трябва да ги извадите от хладилника предишната вечер Peace

# 10
  • Мнения: 1 427
На стайна температура ги оставям преди да ги сложа да се варят, сол им слагам и най-отдолу на тенджерата тензух или някакво парче плат-почти няма спукани! Peace

# 11
  • Мнения: 814
Аз също слагам сол и оцет във водата, в която варя яйцата, които предварително измивам и са със стайна температура, но ги постаням в голяма марля, която завръзвам в горния край, за да не се чукат яйцата едно в друго и по - лесно ги изваждам след това от водата. На дъното на тенджерата също поставям кърпа,за да не са в пряк допир с него, защото марлята е тънка.
 

# 12
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Преди да сваря яйцата ги оставям на стайна температура поне 2 часа.После ги слагам в тенджера,на дъното на която съм сложила тензухена кърпа.Така се пукат от 20 яйца 2-3.То без толкава не може.
И аз така, но вместо тензухена кърпа слагам вестници за уплътнение Peace

# 13
  • Мнения: 245
А кога слагате яйцата - като се нагрее водата или още в началото?

# 14
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Преди да сваря яйцата ги оставям на стайна температура поне 2 часа.После ги слагам в тенджера,на дъното на която съм сложила тензухена кърпа.

И аз ги варя така.

# 15
  • Мнения: 1 427
А кога слагате яйцата - като се нагрее водата или още в началото?
От началото.

# 16
  • Мнения: 286
Момичета, не слагайте оцет във водата в която варите яйцата.
Киселината в оцета разяжда черупката и почти не ги хваща боята.

Миналата година така си изхабих всички яйца.Добре, че имах стикери та горе-долу придобиха вид.

# 17
  • Мнения: 1 799
Винаги ми се напукват едно 70, че и повече.

То още като ги купуваш яйцата - черупките им едни прозрачни, нежни, крехки...

Домашни яйца трябва да се използват - Тогава ако има 1-2% пак добре.

А иначе и кърпи слагам, и ги увувам и на слаб огън...Всичко си е от яйцата

# 18
  • Мнения: 1 120
аз не слагам кърпа или чорапогащник,защото всичката ми винена киселина остава по тях
иначе на слаб огън в голям съд и малко на брой + сол

# 19
  • София
  • Мнения: 2 381
Тъкмо си мислех да пусна същата тема. Браво на авторката.  Grinning
И на мен ми се пукат половината винаги, че и повече от половината. слагала съм сол, кърпа отдолу, вадя ги предната вече от хладилника - и все е така. На слаб огън на котлона, пък спират да се варят, абе, няма угодия.  #Cussing out Щом пишете 3 - 4 лъжици сол - ще сложа този път повечко и дано "жертвите" са по-малко. Че е голям резил - ходя да купувам още яйца и варя втори път.  Embarassed

# 20
  • Мнения: 814
Ако самата черупка на яйцата не е достатъчно здрава, естествено е да се пука по - лесно. Яйцата  слагам в студена вода  и ги варя  на по - ниска температура в началото, като  едва накрая я увеличавам, за да избегна счупването или напукването на черупката. Не мога да си обясна защо толкова много яйца ви се пукат, при мен се случва само при яйца с по - тънка черупка, а това обикновено са домашните яйца. Тези, които купувам, са с по - здрава черупка.

# 21
  • Мнения: 1 120
сега говорих със свекървата и се разбрахме утре да боядисаме заедно яйцата.всичко хубаво,но тя ми каза,че трябвало всичките неведнъж да се варят  #Crazy демек 51 яйца наведнъж,еми те ще се спукат всичките.казах и по 15 да вариме,тя не та не  Close

# 22
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
lamita, аз пък от моята свекърва знам, че се варят и боядисват нечетен брой яйца

# 23
  • Мнения: 29
и аз да споделя моя опит слагам най-отдолу кърпа след това ред яайца възможно най-плътно наредени после пак кърпа пак ред яйца и не слагам сол нито оцет
 така  с водата ги оставям около 1/2ч и после на тих огън  нямала съм пукнати яйца  е да речем едно на 30бр е нищо при условие че имам три дечица -яйцето се дели на три и...няма загуби

# 24
  • София
  • Мнения: 2 381
lamita, аз пък от моята свекърва знам, че се варят и боядисват нечетен брой яйца
Това за сефте го чувам. Но сигурно е вярно, знам ли?  newsm78 Аз боядисвам, колкото оцелеят от двете сварявания.  Party

# 25
За да не се пукат се слага 1/4 до 1/2 чаена лъжица сол.

# 26
Аз варя най много 20 яйца

# 27
  • Мнения: 2 159
слагала съм и оцет и сол, но пак са се пукали Rolling Eyes

# 28
  • София
  • Мнения: 4 590
Друг начин да не се напукат е да се сложат за известно време в топла вода преди да започне варенето. Аз мисля така да направя, после ще сложа някаква кърпа отдолу в тенджерата, малко сол и мисля да ги включа на 3 от максимум 6. Вие на колко ги варите?

# 29
  • Мнения: 11 607
За да не се пукат яйцата, майка ми ги слага от вечерта на стайна температура. После в една торба ги слага и така с торбата ги вари.....Колко пука така - незнам, но това е нейната технология.... И ги слага след като заври водата... Лично аз не обичам яйца с черен жълтък.

# 30
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Лично аз не обичам яйца с черен жълтък.
Shocked
Kak така черен?
Добавих една анкета с отговорите, които се сетих до момента.
Моят гранд-въпрос е:
Слагате ли оцет във водата или само после в боиоте?
От една страна - оцетът разяжда черупката и яйцата наистина стават по-крехки; от друга - помага на боите да проникнат по-надълбоко и да станат по-наситени (по принцип е така, макар че видях едно момиче, което се оплака от лошо хванали бои). Аз слагам оцет после в боите, но пък знае ли човек...
Освен това - ако са само леко пукнати, и тях боядисвам  Grinning Така де - няма зян да стават. Малко може да се боядиса белтъкът, но чудо голямо. После може да се увие с темперна ваденка яйцето и хоп, готово  Grinning

Моята технология, взета разбира се, от майка ми:
Яйцата се измиват - поне с вода, но обикновено с вода и гъба с веро. После се темперират известно време (дали ще стоят на стайна Т или ще постоят потопени във водата, в която ще се варят, няма значение). На дъното на тенджерата - кърпа; яйцата в голям тензух (да не се чукат по стените) - тензух сега нямам и вероятно ще прескоча тази част. Варят се първо на слаб огън, да се загрее бавно водата, за да се темперират допълнително. Като доближи точка на кипене - може да се усили нормално и да се засича.
По колко време варите яйцата?
Аз повече от 15-20 минути не мисля да държа, не помня по-рано по колко съм ги варила...

Последна редакция: чт, 05 апр 2007, 07:47 от Мис Бу

# 31
  • Мнения: 1 353
При мен винаги има пукнати, но тъй като на детето няма да давам перашки тази година няма проблем. Сега само ще черпя идеи за предотвратяването за догодина.

# 32
  • Мнения: 1 494
Слагам ги в топла вода да стоят около половин, един час. После от начало на слабо, после засилвам. Слагам повече сол. За Великден слагам всичките в платнена торба и така във водата. Мисля, че основната причина да се пукат е, рязката смяна на температурата. Така, че нея като избегнем- страшно няма.  Wink

# 33
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Домашни яйца трябва да се използват - Тогава ако има 1-2% пак добре.
...Всичко си е от яйцата
Peace Откакто мама и тати ме снабдяват с домашни яйца, нямам оплакване от чупене при варенето.
Иначе като всички: извадени по-рано от хладилника, на бавен огън, дъното на тенджерата изолирано с нещо, сол във водата. Но тайната е в произхода на яйцата.  smile3521

# 34
  • в Низината
  • Мнения: 705
Аз мога да добавя, освен някои от посочените опции, черупките на яйцата се продупчват с игла и тогава се варят.

# 35
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Аз мога да добавя, освен някои от посочените опции, черупките на яйцата се продупчват с игла и тогава се варят.
Shocked Е как? Тогава тъй сварените яйца са много нетрайни. Отделно, че при боядисването гарантирано ще се боядисат и белтъците им.

# 36
  • Мнения: 8 505
Гласувах с 1,2,5 и 12.Варя ги на слаб огън,без след това да го усилвам.

# 37
  • Мнения: 1 809
Това за оцета докато се варят и аз не го знаех.
Иначе и аз слагам тензух и нареждам плътно яйцата. Слагам ги в хладка вода и на слаб огън да се варят около 20 имн.
Преди това ги изваждам на стайна Т (около час два).
Иначе оцет слагам в боята.

# 38
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Вече гласувах с уговорката, че не поставям кърпа отдолу, а слагам яйцата в чорапогащник или платнена торба /ако са повече/. Сол слагам, но пак казвам, че за мен тя няма отношение към спукването, а помага да се белят по-лесно след това. Оцет слагам направо в боите, при яйцата не слагам. Варя на слаб огън, оставям от предната нощ на стайна температура, слагам ги във водата още в началото, а не като заври. Миналата година от 30 яйца имах едно спукано, за ужас на сина ми, който през цялото време обикаляше около тенджерата за варени яйчица Laughing

# 39
  • в Низината
  • Мнения: 705
Дупчицата е съвсем малка. Вярно, понякога се боядисват и белтъците, но не винаги. А за трайността гарантирам най-малко седмица.
Аз досега всяка година така правя яйцата.

# 40
  • Мнения: 11 607
Лично аз не обичам яйца с черен жълтък.
Shocked
Kak така черен?
На дъното на тенджерата - кърпа; яйцата в голям тензух (да не се чукат по стените) - тензух сега нямам и вероятно ще прескоча тази част.

Ами напр. се получава на някои яйца отстрани една черна лента на жълтъка.... Жълтъка не е така хубав, жълт, а с черно покрая... Обикновено се получава,когато яйцата са преварени..

Не пренебрегвай момента с тензуха. Майка ми по същия начин ги прави и знам,че това с тензуха или торба(няма значение)наистина помага да не се пукнат яйцата.

# 41
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Не пренебрегвай момента с тензуха. Майка ми по същия начин ги прави и знам,че това с тензуха или торба(няма значение)наистина помага да не се пукнат яйцата.
Не го пренебрегвам - знам със сигурност, че е важен тензухът, но просто нямам такъв Grinning Ще варя с подръчни материали, пък каквото.

# 42
  • Мнения: 11 607
но просто нямам такъв Grinning Ще варя с подръчни материали, пък каквото.

Мис Бу ти  си толкова оправна и не смятам,че не можеш да измислиш нещо.... Я се стегни и след като си хапнеш закуската, помисли малко и вярвам,че ще намериш алтернатива на въпросния тензух... А и някоя стара дрешка на дете, дето може да се преработи за целта newsm78, знам ли... Вряла си и кипяла си в какво ли не - направи го като мама, все пак!

# 43
  • София
  • Мнения: 4 294
Първо ги изваждам - да могат да придобият стайна температура
Слагам ги в тенджерата, заливам с хладка вода, оцет малко и слагам на котлона на слаб огън

# 44
  • Мнения: 420
Какво им се слага ,споделете.

# 45
  • Мнения: 29
Слагам яйцата в чорапи отдолу и по страните на тенджерата слагам тензухена кърпа.

# 46
  • Мнения: 2 550
Аз моите ги сварих днес.
Имах 4 пукнати, от 30.
Миналата година имах 20 пукнати от 30  Mr. Green
Та, миналата ги бях сложила в чорапогащник да не мърдат много, но нищо не стана.

Сега сложих кърпа на дъното на теднжерата, наредих яйцата отгоре, затиснах ги с една чиния да не мърдат, сложих 2 с.л. сол, малко оцет и варих 12 минути Simple Smile

# 47
  • Мнения: 814
Един въпрос, като сварите яйцата, изваждате ли ги от водата, в която са сварени? Аз досега съм го правила по този начин, опитът си съм взаимствала от мама и от бабите ми. За това връзвам тензуха в горния край, за да мога да ги извадя внимателно и да не се спукат черупките. А за да са топли яйцата, докато ги боядисвам, ги държа в тенджерата, захлупени с капак.

# 48
  • Мнения: 705
То още като ги купуваш яйцата - черупките им едни прозрачни, нежни, крехки...

Домашни яйца трябва да се използват - Тогава ако има 1-2% пак добре.

А иначе и кърпи слагам, и ги увувам и на слаб огън...Всичко си е от яйцата

 Peace
и аз мисля че е най-вече от яйцата. почти винаги, когато вземам от магазин се пука голям брой, а когато са ми носели домашни - няма счупени. опитвала със сол, без сол, на бавен/на бърз огън, с тензух/без тензух.

единственото, което със сигурност е задължително, е да не са студени яйцата Naughty

# 49
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
10 от 30 спукани...подложена кърпа, пелена отстрани (да не се чукат в стените), сол във водата, темпериране преди това, варене на бавен огън...ядец. На това отгоре - боите леко смотани... синьото като зелено, оранжевото ако не знаех, че трябва да е такова, щях да кажа - много кафеви яйца в оригинал... Дразнещо.
На това отгоре - само кафеви яйца намерих, тоест боите изначално не са имали кой знае какъв шанс. Мамка му.
След малко с нови сили правя втора порция яйца (още 15 ще сваря) и баста. Каквото - такова.

# 50
  • София
  • Мнения: 981
В момента варя яйцата.Сложих кърпа отдолу,сол и малко оцет.Сложих 29 в тенджерата,защото 1 ми се пръсна в ръцете докато го миех.След малко ще разбера колко са пукнати,но ще ги боядисам всичките.

# 51
  • Мнения: 1 494
Аз съм готова. От 33 яйца, имам 2 спукани. Боите са хубави, но слагам по-малко вода и двойна доза боя. Общо взето-доволна съм. bowuu

# 52
  • Мнения: 293
При мен 6 са спукани от 30 яйца .Варих ги без да ги темперирам в подсолена вода , на бавен огън, бях ги наредила плътно но това е резултата.
Като цветове само зеленото никакво го няма, но иначе червеното е много готино.Комплектът, който си купих върви с термоукраса и съм решила леко пукнатите да ги направя с тази украса.
Някой правил ли е такава термоукраса?

# 53
  • Плевен
  • Мнения: 1 418
Един въпрос, като сварите яйцата, изваждате ли ги от водата, в която са сварени?
Вадя ги и бързам да ги нашаря, докато не са изстинали, за да хване боята по-добре (да са по-наситени цветовете). Peace

# 54
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Някой правил ли е такава термоукраса?
Да, и аз така правя пукнатите.

# 55
  • Мнения: 11 607
Някой правил ли е такава термоукраса?
Да, и аз така правя пукнатите.

Какво е това? Може ли снимка?

# 56
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Боли ме главата и ме мързи да снимам.
Термоукрасата е найлонче с някакъв десен, което по форма е като цилиндър все едно (естествено, понеже е найлон, стои сплескано). Надява се на яйцето и както е надянато, се потапя в гореща вода. Найлонът се свива от горещината и прилепва към яйцето. Добро е за пукнати, бели се трудно после.

# 57
  • Мнения: 11 747
Тази година сварих 30 яйца и нито едно не се пукна!!Домашни са - това е причината.Темперирах ги и ги варих със сол.Не съм слагала ни кърпи,ни тензухи,ни торби,ни чорапи!!!
По-миналата година от 30 яйца оцеляха 12!Ама бяха купежки!
Боите ми също не бяха хубави,ама слагах от цвят по 4 таблетки,иначе нищо нямаше да стане.Пробвах първо с 2 таблетки на цвят за ч.ч. вода,ама като не стана,ходих до магазина за още боя и така.Та вече имаме яйца! Mr. Green

# 58
  • София
  • Мнения: 3 271
Сгам им кърпа отдолу, сол, отгоре похлупвам с една чиния и постепенно да завира водата.

# 59
  • Мнения: 786
Малко тъп въпрос, ама... слагаше ли се капак на тенджерата newsm78

# 60
  • Плевен
  • Мнения: 1 418
Малко тъп въпрос, ама... слагаше ли се капак на тенджерата newsm78
Ако искаш да забри по-бързо, после го махаш.

# 61
  • Мнения: 2 381
Темперирам ги на стайна Т.В тенджерата  подлагам кърпа за уплътнение.
Слагам сол и оцет и варя на бавен огън.
От 30 яйца-2 пукнати имаше.

# 62
  • Мнения: 786
Мерси  bouquet
А на колко реда ги варите - може ли на 3 примерно, тези отгоре ще се сварят ли също добре Rolling Eyes

# 63
  • Плевен
  • Мнения: 1 418
Мерси  bouquet
А на колко реда ги варите - може ли на 3 примерно, тези отгоре ще се сварят ли също добре Rolling Eyes
Да, ако са покрити с вода Peace

# 64
  • Мнения: 293
Благодаря Бу  bouquet
с тази термоукраса за първи път се сблъсквам тази година, но много добра работа върши при напукани яйца.Сигурно беленето ще е трудно но децата ще се радват на животинките и ще се чукат повече Joy

# 65
  • Плевен
  • Мнения: 1 418
Благодаря Бу  bouquet
с тази термоукраса за първи път се сблъсквам тази година, но много добра работа върши при напукани яйца.Сигурно беленето ще е трудно но децата ще се радват на животинките и ще се чукат повече Joy
Миналата година доста трудно я разкъсах, но за децата наистина е интересно. Peace, но доколкото си спомням става само за небоядисани яйца.

# 66
  • Мнения: 505
Мале шашнах се  ooooh! Какво излезе сега яйцата да са със стайна Т, във водата сол, оцет, кърпа, слагат се преди да заври водата, да са много и плътно наредени, и боядисвам колкото останат

# 67
  • Плевен
  • Мнения: 1 418
Мале шашнах се  ooooh! Какво излезе сега яйцата да са със стайна Т, във водата сол, оцет, кърпа, слагат се преди да заври водата, да са много и плътно наредени, и боядисвам колкото останат
hahaha, не е задължително да са много, колкото имаш.

# 68
  • Мнения: 81
Някой правил ли е такава термоукраса?
Да, и аз така правя пукнатите.

Какво е това? Може ли снимка?


Това е нещо от рода на  прозрачна хартия с много красиви картинки , в която се поставя яйцето, потапя се за секунди в гореща вода и хартията прилепва към яйцето. Не се белят трудно и са страшно красиви. Прикриват се пукнатини по този начин. Peace

# 69
  • Мнения: 3 447
Докладвам: Извадих ги сутринта от хладилника, варих ги доста време на по-слаб огън със сол и от 20 яйца нямам нито едно пукнато, за разлика от миналата година, когато половината отидоха  Simple Smile

# 70
  • София
  • Мнения: 903
При мен винаги са се чупили яйцата, но тази година мога да се похваля, че от 29 яйца имам само 2 спукани.  Незнам кое от всичките неща, които направих е помогнало, но ето какво направих този път:
1. Извадих яйцата няколко часа преди да ги варя от хладилника.
2. На дъното на тенджерата сложих един техзух, наредих един ред яйца , отгоре пак сложих техзух и наредих и втория ред. Отгоре пак ги завих с тензух.
3. Сложих 3 супени лъжици сол във водата.
4. Налях студена вода и ги сложих на студен котлон.

Варих ги на силен котлон, но.... нямаше големи поражения.

# 71
  • София
  • Мнения: 903
Забравих да кажа, че най-отгоре ги захлупих с една чиния, за да не мърдат и да не се удрят едно в друго.

# 72
  • Мнения: 294
Ето и съвсем пресен опит:)
Сложих кърпа на дъното на тенджерата, след тожа тензух, в който сложих яйцата и лъжица сол. В студена вода ма 1.5 от 3 на котлона. И резултата е, че всичките са здрави - за първи път такъв успех!

Благодаря на всички!
  bouquet

# 73
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Искам да се оплача от яйцата на "Хайпро". Бели. С много тънка черупка. Напукаха се почти всички, които бях купила. От другия вид ("Свободните кокошки") няма пукнати, а и по принцип спазвам всички хитрини.

# 74
  • Мнения: 294
Съжалявам, че са ти се пукнали яйчицата. Мойте белите бяха на същата фирма. Всичките са здравички - явно това, че се вариха 2 часа е дало резултат

# 75
  • Мнения: 814
Valja, благодаря за отговора. Аз също ги изваждам от водата, но ги съхранявам затворени в тенджерата, в която съм ги варила, за да ги запазя топли, докато ги боядисвам.
Успешно боядисване на великденските яйца на тези, които ще го правят като мен в събота!
И дано да няма пукнати при варенето яйца!

# 76
  • Мнения: 1 427
От 50 яйца-3 счупени! Party

# 77
  • Мнения: 672
Сварих ги на пара и на слаб огън! Както обикновено имаше 1-2 пукнати Laughing.

# 78
  • Мнения: 1 120
lamita, аз пък от моята свекърва знам, че се варят и боядисват нечетен брой яйца

ох,ти ми каза,че трябва да бъде И 1.демек 31,41,51 ...
аз не вярвам на такива неща,ама
от 71 имаме само 5 спукани.варихме ги на 3 пъти-НАДДЕЛЯХ  Mr. Green
само ми кажете кой ще яде толкова много яйца,ама викам,айде,няма да споря с нея

# 79
  • София
  • Мнения: 2 381
lamita, аз пък от моята свекърва знам, че се варят и боядисват нечетен брой яйца

ох,ти ми каза,че трябва да бъде И 1.демек 31,41,51 ...
аз не вярвам на такива неща,ама
от 71 имаме само 5 спукани.варихме ги на 3 пъти-НАДДЕЛЯХ   Mr. Green
само ми кажете кой ще яде толкова много яйца,ама викам,айде,няма да споря с нея
71!  ooooh! Леле, права си. Какво ще ги правите? ак трябва да завършва бройката на 1, сигурно ще боядиша 11.  newsm78

# 80
  • у дома
  • Мнения: 1 581
от 21 яя - 1 пукнато  Laughing яйцата ги извадих няколко часа на стайна температура, после сложих тензух в тенджерата, наредих яйцата, налях вода, сложих 2 ч.л. сол. после на тих огън (газов котлон) докато заври водата и 15-20 минути варене  Peace

# 81
  • Мнения: 811
Прилагам опции 1,2,3,5,7 и 9  Wink

# 82
  • Мнения: 258
Днес за първи път от много години насам нямаше жертви. Сложих по-дребни яйца(не бели) ,върху тензух с 2 сл сол и на  слаб огън за 10 мин. Joy Joy Joy Joy

# 83
  • Там където е семейството ми
  • Мнения: 2 510
Според мен пукането,идва от това какви са яйцата.Мама,ме снабдява от село със яйчица и нямам проблем със пукането от 30 яйца примерно да има пукнати две три.
никога не съм слагала тензух или каквото и да е на дъното на тенджерата.
От вечерта вадя яйцата и сутринта ги слагам във средно голяма тенджера,наливам със вода  и варя,като във водата слагам само сол,за по-лесно белене.
Когато започна да ги боядисвам слагам във боите по-една супена лъжица оцет за по добро насищане на цветовете.
Досега винаги са ставали чудесни. Peace

# 84
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
Искам да се оплача от яйцата на "Хайпро". Бели. С много тънка черупка. Напукаха се почти всички, които бях купила. От другия вид ("Свободните кокошки") няма пукнати, а и по принцип спазвам всички хитрини.


Хм, сега видях, че и моите са на Хайпро. Обаче не са бели. Е, ще видим какво ще стане, ще ги боядисвам в събота. Иначе по темата - имам по няколко пукнати всяка година. От триковете прилагам само тензуха, друго нищо.

# 85
  • Мнения: 1 494
Сварих ги на пара и на слаб огън! Както обикновено имаше 1-2 пукнати Laughing.
Моля те, обясни как ги вариш на пара и защо. Има ли някаква разлика?

# 86
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Втората партида яйца - бели от свободни кокошки - се държа безупречно. По същата технология, само че почти без темпериране ги варих. Нито едно спукано.
Всичко е до яйце, явно...

# 87
  • София
  • Мнения: 974
от 21 яя - 1 пукнато  Laughing яйцата ги извадих няколко часа на стайна температура, после сложих тензух в тенджерата, наредих яйцата, налях вода, сложих 2 ч.л. сол. после на тих огън (газов котлон) докато заври водата и 15-20 минути варене  Peace

По същият начин, но котлона ми беше силен докато заври, чак после намалих и май това ми е грешката newsm78 ....огромна фира /от 24 яйца 9 спукани Rolling Eyes + 5 след варенето , заслуга на щерката Joy/
В събота ще пробвам по варианта на blueeye®   bouquet

# 88
  • Мнения: 420
Изваждам ги  предната вечер от хладилника.
Варя ги в яйцеварка - събира 7 наведнъж и са готови за 5 минути.
Яйцеварката ги вари на пара - яйцата въобще нямат досег с водата и почти всички остават здрави.
Друг плюс е, че яйцата не успяват да изстинат преди да съм ги боядисала.
Докато боядисвам първите 7, се варят следващите и т.н.
Тази година използвах белите яйца на "Хайпро" - от 30 сварени, 2 пукнати.

# 89
  • Мнения: 1 564
Преди да сваря яйцата ги оставям на стайна температура поне 2 часа.После ги слагам в тенджера,на дъното на която съм сложила кърпа.
Освен това слагам и 1-2 лъжици сол. Peace

# 90
  • Мнения: 2 142
Момичета да ви се похваля, тази година нямам нито едно пукното яйце или поне така изглеждаше вчера  Laughing  То верно, че си зависи от яйцата, но е добре, когато си мисля, че и аз съм помогнала...
1. Извадиждам ги от птрдната вечер да се темперират
2. Измивам ги с хладка вода преди варенето
3. Поставям ги в тенджера със студена вода, като им подлагам кърпа за да не са в непосредствен допир с котлона.
4. Във водата слагам 1-2 лъжици оцет (на око) и толкова сол
5. Варя на бавен огън
 Peace

# 91
  • Мнения: 6 958
Хубава анкета и по темата 3,4,5,8,9,12  Peace

# 92
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
Въпреки всички предпазни мерки, от 36 яйца 6 се спукаха  Crossing Arms

# 93
  • Мнения: 6 958
От 15'на яйца само 1 спукано имам  Peace

# 94
  • Мнения: 6 713
Ето и моят резултат:
1-во варене на 30 яйца
слагам преди водата,
слагам след като са престояли поне половин час на стайна температура,
сол и оцет,
нито на гъсто, нито на рядко в две теждерки,
първо на слаб котлон, после увеличих температурата. Резултат от 30 - оцелели 15
#Cussing out #Cussing out #Cussing out


2-ро варене на 9 яйца
направо от хладилника,
без оцет, без сол,
веднага котлона на максималната степен. Резултат - от 9 - 1 счупено......  Thinking Thinking

# 95
  • Мнения: 5 140
Сложихме сол във водата.
Сварихме 30 и нямаше нито едно спукано, за първи път.

# 96
  • София
  • Мнения: 2 381
От 12 - 3 спукани. Доволна съм, като се има предвид, че друг път 50 - 70 на сто се пукаха. Сложих сол, кърпа отдолу и отгоре, плюс чиния, която да ги притиска. От предната вечер бяха на стайна температура. Обаче нещо боята (на хапчета) не можа да хване много - много.  Thinking

# 97
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
Определено всичко си е до яйцата. При моите от 30 (на Хайпро) оцеляха 15. Хем вечерта ги бях извадила от хладилника, сложих тензух, сол, със студена вода ги залях и бяха на слаб котлон. Направо бях бясна  #Cussing out #Cussing out #Cussing out Ходих да купувам още. На друга фирма бяха, но и от тях се спукаха 1-2. Приятелките ми също се оплакват. Друга година все ми се пукат 2-3, но като тази година - да ми се спукат половината яйца - никога не е било.

# 98
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 519
от 21 яя - 1 пукнато  Laughing яйцата ги извадих няколко часа на стайна температура, после сложих тензух в тенджерата, наредих яйцата, налях вода, сложих 2 ч.л. сол. после на тих огън (газов котлон) докато заври водата и 15-20 минути варене  Peace

Същото. Само че, аз ги слагам в мрежичка, за да не ходят из тенджУрата.
При мен от 30 броя - 2 пукнати при варене, едно изтървах аз (вече боядисано). Тази година направо съм изненадана приятно.

Последна редакция: сб, 07 апр 2007, 21:33 от Лалка

# 99
  • Варна
  • Мнения: 1 241
Благодарение на съветите тук /темпериране, тензух, сол и оцет, продължително варене на тих огън/ от 40 яйца се счупиха само 2, което за мен е подвиг, обикновено чупя около 40%.
Струва ми се, че значение има и откъде са яйцата - домашните /от село/ са по-здрави.

Весел Велик ден на всички! 
  Simple Smile

# 100
  • Мнения: 2 956
Слагам ги преди да заври водата..даже ги слагам преди самата вода  Laughing варя си на силен огън през цялото време и съответно боядисвам колкото оцелеят  Laughing
От 35 сварени - 3 пукнати ( 1 по невнимание  Simple Smile )

# 101
  • Мнения: 1 440
Варя яйцата със сол и оцет, гържа ги предварително на стайна Т и загрявам бавно. Онзи ден сварих 30бр. - пукнато само 1 Peace

# 102
  • Мнения: 5 468
Момичета, не слагайте оцет във водата в която варите яйцата.
Киселината в оцета разяжда черупката и почти не ги хваща боята.

Миналата година така си изхабих всички яйца.Добре, че имах стикери та горе-долу придобиха вид.
Аз пък днес сложих сол и оцет във водата и от 25 яйца, (само 3 счупени - рекорд) Peace и боята ги хвана яко. Червени, лилави, зелени... яд ме е, че нямам апарат да ги снимам за доказателство Blush.
Сигурно яйцата ти са били с някакви  newsm78 черупки. Моите - от черна кокошка Joy Peace.

# 103
  • Мнения: 963
Отвратителни яйца (идея нямам какви): от 60 - десет много жестоко счупени, доста от другите с пукнатини... Други години сме чупили само по 2-3... А, да - за капак на всичко вместо с тензух пробвахме с памук на дъното на тенджерата (след доста такива предпоръки) - памукът изплува по средата на варенето още и със сигурност допринесе за напукването на и без това гадните яйца. А как изплува изпод яйцата идея си нямам.
Уфф, още ме е яд!

# 104
  • Мнения: 811
Добре,4е седнах малко да попро4ета в таз теми4ка,4е да постигна не4уван и невиждан резултат  Mr. Green.От 24 само 1,единствено се спука.Истински рекорд  Mr. Green.

# 105
  • Мнения: 461
На тези,  с напуканите яйца Wink, предлагам една лесна рецепта за предястие:

7-8 от изнервилите Ви яйца
1 кофичка кисело мляко (за предпочитане изцедено или по-гъсто от 0,80 ст. Wink
1 опаковка от 250 г майонеза
3-4 скилидки чесън
сол
шарена сол за украса

В плитка салатиера разбърквате добре киселото мляко, майонезата, счукан чесън и сол на вкус.
Въпросните яйца, разполовявате надлъжно на две ( като ладийки)  и ги нареждате върху млечно-майонезената смес, с жълтъците нагоре.
Украсявате с шарената сол.

Със сигурност ще се оттървете не само от напуканите яйца, но и от твърдия алкохол у Вас Laughing



Общи условия

Активация на акаунт