Какви бисквити и каша с глутен?

  • 2 450
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 771
Първо давах кърма, а после след около 15 мин. каша.
Ако от 9 до 9.15 кърмя в 9.30 давах каша.

# 31
  • Плевен
  • Мнения: 973
Аз започнах с фини овесени ядки - 10 месец.
Peace

# 32
  • Мнения: 526
Благодаря на всички!
Днес му купих няколко безмлечни, безглутен кашички, с които да изкараме тия месеци.
На Хип -елда с плодове, фризокрем - ориз и царевица, милупа - грис, плазмон - ориз (безглутен, безмляко).

# 33
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 932
Препоръката за въвеждане на глутена след 10-ти месец противоречи на нещата, които аз съм чела и на практиката по света. А именно въвеждане на глутена  на  6-7 месеца и евентуално изчакване специално с пшеницата, като потенциален алерген, до 8-9 месец.

Някои препоръчват като първа глутеносъдържаща храна ечемика като най-слаб алерген, други - овеса, заради минмалното количество глутен в него.

Има две изследвания в Педиатрикс (официалният журнал на ААП), според които късното въвеждане на глутеносъдържащите житни храни увеличава риска от алергии и целиакия. Предполагаемата причина според авторите е  по-голямото количество храна, което са склонни да приемат поотрасналите вече бебета.

Та, от гледна точка на алергиите и целиакията няма причина за прекаленото отлагане на въвеждането на глутена. В някои случаи това може да има и своите негативи.

П.С. Тази статия в Библиотеката, с препоръката в скоби (кой всъщност я дава?) за въвеждане на глутена след 10 месец, винаги ми е била странна, предвид на писаното по-горе.

Последна редакция: пн, 23 апр 2007, 16:23 от Червената Кралица

# 34
  • Мнения: 4 915
Да, ето я предишната тема с посочените от Кралицата изследвания: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=149906.0

Само евентуално по-големите количества ли са предполагаемата причина за повишен риск от целиакия/глутенова непоносимост?
Защото аз не открих друго обяснение.  Thinking

Голямата щерка все така до годинката си хапваше около 50-80 грама друга храна освен кърмата...

Пък и не смятам да захранвам малката преди 6-ти месец, предвид резултатите и изводите от изследванията...

# 35
  • Мнения: 4 970
И аз съм 4ела 4е има риск и в късното въвеждане на глутена.Затова  според мен е по-добре "златната среда" Grinning
Desssy , препоръ4вам ти и на Хумана безмл4ната ябълкова каша- страхотна е  Peace

# 36
  • Мнения: 4 915
Друго, което зная за глутена е, че въведе ли се, трябва да се дава регулярно в началото, за да се проявят отрано евентуалните реакции към него и да се реагира навреме.
Тук го пише:  http://www.homemade-baby-food-recipes.com/wheat.html
и другаде съм го чела, ама дребната сега се тръшка, и не мога да се разровичкам...

В горния линк също се подкрепя твърдението за увеличен риск, ако се въведе глутен след 7-ми месец. И пак се обяснява с евентуално по-големите порции, които деца над 7 месеца приемат.

Последна редакция: пн, 23 апр 2007, 17:00 от Free Soul

# 37
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 932
Пък и не смятам да захранвам малката преди 6-ти месец, предвид резултатите и изводите от изследванията...


Изводите на статиите на са такива. Предвид именно на това, че много добре за изестни ползите от късното захранване. Изводът е да на се отлага прекалено късно въвеждането на глутена. А тук във форума масово се говори за 10-ти месец. Практиката е съвсем различна по света. В Исландия, където аз живя, се препоръчва след 6 навършени. Първа - овеса.

# 38
  • Мнения: 4 915
Ами затова е форум, за да ги има и различните мнения, за това давам и линк към предишната тема.  Simple Smile
Казала съм защо съм въвела на 10 месеца.
Други въвеждат различно, както е при вас.
Всеки си прави избора, предвид информацията, за което ти благодаря, че я обогатяваш.  Simple Smile
Малката може и да не я захраня на 10 месеца с глутен, но при всички случаи ще е след 8-ми месец. Още ще проучвам. Тогава, когато захранвах Мариела, не бях чела проучванията, посочени от теб.

В едното от изследванията пише, че е най-малка реакцията между 4 и 6 месеца, което е в разрез с препоръките за късно захранване - както са посочили самите автори на изследването, и препоръчват "около 6-ти месец": However, at least for children predisposed to celiac disease or type 1 diabetes, avoiding cereal with wheat, rye or barley until a child is 4–6 months of age appears to reduce the risk of autoimmunity. Starting cereal before 3 months or after 7 months appears to increase the risk. Thus, although current recommendations in Canada and from the WHO are to breastfeed exclusively until at least 6 months of age, the results of this study suggest that it may be wise to consider introducing cereals at around the sixth month.
 

# 39
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 932
Имам чувството, че приемаш постинга ми лично, Фрии Сол.
Не ми дължиш обяснения защо и какво си направила и ще правиш!  Grinning Peace

# 40
  • Мнения: 4 915
Просто обосновавам решенията си.   Wink

# 41
  • Мнения: 526
В крайна сметка всеки сам взима решение.
Ясно е, че ще е между 7-10м, не се препоръчва късното въвеждане и аз така съм чела.
Мисля, че и за двете становища има достатъчно изписано.
Благодаря, че се включихте все пак!

# 42
  • Мнения: 532
Ето моят опит:

При достигане на възраст от 6 навършени месеца, чревната флора на ЕДНО ЗДРАВО бебе е достатъчно готова да започне да храносмила глутен - в малки количества, съответстващи на възрастта. Разбира се, като всяка нова храна се въвежда бавно със стъпка от 1-2 л. на ден до достигане на порция. После може да се докърмва или да се дохранва с нещо, което бебето вече яде (въведено след 6 м.), например безглутенова каша, като втората трябва да е в малко по-малко количество, имайки предвид количеството глутенова каша, която се започва, и така докато глутеновата измести безглутеновата. После могат да се редуват - ден глутенова, ден безглутенова, или според охотата на харесване на бебето, може и друг порядък.

Ако бебето е имало или продължава да има стомашно-чревни проблеми - колики, запек, трудно храносмилане, чести разстройства - е по-добре захранването с глутен да бъде поотложено за по-късна възраст. Доста неща в захранването зависят от здравословното състояние на бебето и фамилната обремененост с някои болести /не само алергии/

Като се има предвид, обаче, че захранване в добре да започне при 5.5 - 6 месеца възсраст на бебето или по-късно в зависимост от готовността на бебето и признаците, които показва дали е готово за захранване с твърди храни и още, че има сравнителен ред като добър вариант - безглутенови култури/каши, зеленчукови пюрета /неалергени/, плодови пюрета /неалергени/ евентуално - изредените безмлечни, безмлечни комбинирани с кърма/АМ, или фабрично с АМ - според разбирането на майката, И внимателното въвеждане на предните твърди храни за около 5-7 дни, а може и повече, до достигане на приемлива порция за възможностите на бебето и възрастта му, както и добрият асортимент на тези храни - каша ориз, елда, царевица, или варианти, пюрета тиква, картоф и тиква, картоф и морков; пюрета ябълка с ориз, круши с ориз и т.н., възможностите за микс на майката на каша с пасиран пресен плод, или приготвяне на всичко домашно - ТО захранването с глутен неизбежно се поотлага, поради времеемкостта на въвеждането на предходните.

Това, че глутен ще започне да се предлага на по-късна възраст от 6 месец (8-10,11 м.), не означава задължително големи количества - като цяло всичко в големи за възрастта количества може да доведе до стомашни проблеми и прояви на непоносимост, еднократни или недай боже продължителни.

Моето дете, заради лекарски грешки, беше "доста добре алергизирано" - непоносимост към глутен и АБКМ. Мъка и пости над 2 години. Непоносимостта към глутен дойде от това, че лекарката ме караше всеки ден на 2 месечно бебе да давам овесена отвара за регулиране на перисталтиката  #Cussing out - оттам се разбърка храносмилателната система, вероятно и увреждане частично на тънкочревната лигавица, оттам и АБКМ. Тежка диета над 2 години - без глутен, без нищо млечно /дори следа/, без всички потенциални алергени.

Започнах да я захранвам с глутен на 2.8 години - бавно с трошички, не е поемала големи количества наведнъж никога, въпреки че е доста голяма.

Развива се прекрасно, всички медицински показатели са чудесни (пу-пу) - безглутеновите брашна си я засищаха, млечния протеин беше компенсиран с наблягане на повече хипоалергенни меса и т.н.

Така, че мили мами - кърмете си дечицата на поискване (кърмата спомага за по-лесното усвояване на новите твърди храни заради ензимите, знаете), въвеждайте всичко бавно с малки порции, следвайте порядък от по-лесно смилаеми и неалергени към по-трудно смилаеми, всичко ще си дойде на мястото.  Hug

Има достатъчно информация и всяка майка ще намери своя перфектен път за нея и детенцето й.

Лична благодарност към търсещите и много информирани момичета, които с готовност отделят от личното си време, за да споделят и обучават - МНОГО НАУЧАВАМ И СЕ ОБОГАТЯВАМ ОТ ВАС, БЛАГОДАРЯ ВИ ИСКРЕНО!   bouquet

Искреното ми възхищение към момичета като Деси, които правят доста, за да направят своя информиран избор. Браво, Деси!  Hug

# 43
  • Мнения: 4 915
Снежи, желая много здраве за детенцето ти!  Браво за куража и упоритостта!  Simple Smile

# 44
  • Мнения: 532
Благодаря ти!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт