Мед-кога започнахте да го давате на мъниците?

  • 3 487
  • 84
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 416
Маргарита яде мед за пръв път, щом стана на 2 години. Не й е сред любимите храни. Може би 4-5 пъти е опитвала досега.

# 31
  • Мнения: 120
Мед след годинката.Кисело мляко започнах да й давам след 1,6год. Абе тази твоя снаха да вземе малко да почете. То че детето си е нейно  и ще си го гледа както си поиска, сигурно няма  и да ви послуша ,ама по някакъв начин и влейте разум. Защо трябва да наврежда на мъничето.

# 32
  • Мнения: 4 915
Абе то дали е формула или кисело мляко няма кой знае кво значение - и двете за кравешки белтък. ...

Идеята не е детето да приема кравешки белтък, а нещо, което е обогатено така, че да се доближаав максимално до състава на кърмата. В АМ има протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали в съотношение и количество, необходими за растежа на бебето, за правилното развитие на мозъка му, за здравословното му състояние. В киселото мляко - не, освен това лесно може да предизвика алергия, причинител е и на анемия.

# 33
  • Мнения: 4 965
Абе то дали е формула или кисело мляко няма кой знае кво значение - и двете за кравешки белтък. ...

Идеята не е детето да приема кравешки белтък, а нещо, което е обогатено така, че да се доближаав максимално до състава на кърмата. В АМ има протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали в съотношение и количество, необходими за растежа на бебето, за правилното развитие на мозъка му, за здравословното му състояние. В киселото мляко - не, освен това лесно може да предизвика алергия, причинител е и на анемия.



  bouquet

# 34
  • Мнения: 4 915
....Опасен е точно домашен, купешкият се обработва по начин, при който спорите нямат шанс.

Как се обработва?
Защото колкото и информация да съм чела относно меда и децата в чуждестранни сайтове, никъде не е споменато, че купешкият мед е безопасен.  Rolling Eyes Навсякъде се препоръчва мед след 1-вата годинка, без условия домашен или не...

# 35
  • Варна
  • Мнения: 10 493
Доколкото знам температура над 100 градуса може да убие спорите на ботулизма(каквито и да е спори)

# 36
  • Мнения: 4 915
При 100 градуса спорите издържат на кипене до 5 часа
Купешките консерви май ги стерилизират при температури над 100 градуса.

# 37
  • Варна
  • Мнения: 10 493
Именно над 100 градуса

# 38
  • Мнения: 4 915
Дадох пример колко е трудоемко да се унищожат гадинките. Купешкият мед не се стерилизира нито 6 часа на 100 градуса , нито 5 минутки на 120 градуса.

Спорите се унищожават в силно киселинна  среда, каквато има в стомаха на деца над 12 месеца и при възрастните хора. Тогава и бактериалната флора в стомаха спомага за неутрализирането на токсина. Това е поне едно от най-честите предположения защо е безопасен за след 12-месеца.

# 39
  • Варна
  • Мнения: 10 493
Да,това е така.В домашни условия е възможно да се унищожат спорите.За купешкия казват,че е безопасен може би защото е само глюкоза и няма много общо с натуралния мед

# 40
  • Мнения: 4 915
Ами и в домашни условия как ще се стерилизира нещо над 100 градуса, като водата ври на 100 градуса?
А дори и да се постигне по-висока температура, всички ценни свойства на меда отиват по дяволите.  Laughing

А за купешкия - дали е само глюкоза или има и процент мед, не бих лежала на тая кълка, да го смятам за безопасен.  Rolling Eyes Никол каза, че се обработва по начин, при който спорите нямали шанс, затова попитах, понеже не знам и не открих какъв е този начин.

П.П. Междувременно открих тези начини за стерилизация по принцип, не специално за ботулиновите спори:

Стерилизация - обеззаразяване, унищожаване на микроорганизми и техните спори чрез физични методи и средства.
Стерилизация газова - стерилизация, която се осъществява с химични средства в газообразно състояние.
Стерилизация дробна - стерилизация, при която се прави неколкократно поредно нагряване (55 - 75°С за 30 - 60 min) с интервали от 24 часа в продължение на 2 - 7 дни. По този начин се цели спорите да преминат във вегетативни форми с последващо пълно тяхно унищожаване; = тиндализация.
Стерилизация лъчева - стерилизация с помощта на йонизираща радиация.
Стерилизация парна - стерилизация под действието на пара (текуща, под налягане или вакуум).
Стерилизация студена - стерилизация без прилагане на висока температура, с помощта на йонизираща радиация (вж. стерилизация лъчева) или на химични средства.
източник


П.П.П. А открих и Държавна Наредба за изискванията за меда, нищо не се споменава за стерилизация там. Още ще търся.

Последна редакция: пт, 04 май 2007, 18:04 от Free Soul

# 41
  • Варна
  • Мнения: 10 493
Надявам се Никол да се включи и да ни каже как точно става стерилизацията

# 42
  • Мнения: 596
Не съм давала мед. Дъщеря ми е на 1г и 4м. Ще изчакам още.
Кисело мляко дадох след като навърши годинка.

# 43
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
След годинка най- рано ... най- добре след 2 или 3

# 44
  • Разпиляна във въображението
  • Мнения: 24 800
В Бон апети педиатърката каза, че мед се дава след годинката - дори го включи в една детска следобедна закуска. Аз все още не съм давала

Общи условия

Активация на акаунт