Диета без глутен и казеин - Трудния път към успехa 2

  • 90 625
  • 382
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 4 586




Ради, живеем в различни светове, или в различни времена, или в различни страни.
Някой ден и в България ще се продава безглутенов хляб.
Деси, машината има много възможности. За кексове - едва ли. Но за козунаци - колкото искаш.

# 196
Скъпи родители,

по съвсем други причини ми се налага да спазвам диета без много неща, включително глутен, казеин, лактоза, месо.
По тази причина съм експериментирала с доста храни и манджи. Част от речептите съм качила във форумите тук: http://forum.bgkulinar.net/ в раздела за диетични рецепти.
В момента поддържам връзка с една фирма вносител на добавки за диетична кухня. До някалко дни ще сключат договори за внос на някои безглутенови брашна, които не се правят у нас. Същата фирма ще внася и гумите за брашната, както и готови безглутенови смеси.
Ще публикувам линк и информация тук веднага щом ми потвърдят разпространението на продуктите.

Успех на всички  Heart Eyes

# 197
  • Мнения: 1 058
Meg1 прочела съм рецептите ти и доста ми помагат. Ще се радвам да има повече безглутенови брашна. За сега намирам само на Квалитет и едно италианско.  Ще чакам линка.
Wolf в България е цяло изживяване да гледаш алергично дете. Да не говорим, че трябва човек да е милионер, за да си позволи да яде.

# 198
  • София
  • Мнения: 2 351
Някой ден и в България ще се продава безглутенов хляб.

Вече се продава.Цената му обаче........... #Crazy

# 199
  • Мнения: 549
 HugМег 1 , много ти благодаря! Аз си позволих да поставя линкове към твои рецепти в предишния си постинг. Надявам се нямаш нищо против.  Чудех се как да се свържа с теб за да ни помогнеш в темичката, но ти си ме изпреварила.

Иначе от около половин година има готов безглутенов хляб, който е с няколко "Е-та", но ..... Не във всички диетични магазини го продават, защото струва 6лв. за 450гр.(малко хлебче-около 10 филийки ). Но ако попитате продавача, вероятно с поръчка ще ви го доставят.
Иначе на диетичния щанд на веригата "СВА" ( в София) го продават, заедно с една италианска безглутенова смес- 1кг. е 8лв.

# 200
  • Мнения: 5 695
Meg1 информацията ще бъде много полезна за всички ни - спазващи и неспазващи диета.
Докато Мири беше на пълна диета му купувахме хляб, който беше 3.15 лв за седем филийки  #Crazy

# 201
Скъпи родители,

напълно разбирам с колко трудна задача се сблъсквате. Дори за възрастен човек е много трудно да се предпази от всевъзможните източници на глутен (благодарение на "умни" производители") и същевременно да живее нормално в нашето общество. Какво остава да опази едно дете, което всеки ден се сблъсква с "неуважението" на другите хора към неговите специфични нужди (прочетох един от постингите в който, на дете с проблем е била предложена баница и чипс докато е било на гости!).
Ще продължа да публикувам рецепти и коментари за храни и магазини в кулинарния форум. Всеки е добре дошъл да задава въпроси там или ако иска да ми пише лично съобщение.
Ще бъде удоволствие да помогна с каквото мога  Grinning

Мег

# 202
  • Мнения: 4 586




Меg1, може да се регистрираш, това ще улесни и нас, и теб.

# 203
  • Мнения: 460
Мег, регистрирай се моля те и пиши, когато имаш възможност и тук. Много благодаря на nadejda.v.l., че публикува адреса на бгкулинар тук, харесах си доста неща, ще пробвам докато се справя.
Аз пробвах да направя и ореховки на Йони, хареса ги.
Ради, разкажи ако обичаш за хляба с машинката. При  нас все още стои дилемата дали да се сдобием с такава машина, по простата причина, че хляб се яде по много малко у дома, било то със или без глутен.
Има едно магазинче на ул. Цар Иван Шишман, където има доста от нещата на Schar, вкл. 3 вида безглутенов хляб, като форма имам в предвид, съответно грамаж и цена. Последно взехме хляб 400гр за около 3лв от там.
Прави сте за цената на продуктите, но пък ние спряхме млечните продукти и всякакви пасти, вафли, гризини и подобни. За сметка на това са ядките, по скъпите зехтин, кафява захар и увеличеното количество плодове и зеленчуци и някоя друга глезотия. Побираме се в бюджета ни за храна.
 

# 204
  • Мнения: 3 591
кафява захар може ли да се дава  newsm78 Аз мислех,ч е само фруктоза става

# 205
  • Мнения: 549
Кафявата захар освен ,че в повечето случаи е фалшива(оцветена с кафява боя обикновенна рафинирана...) пак си е захар и е желателно да се избягва.

В момента поддържам връзка с една фирма вносител на добавки за диетична кухня. До някалко дни ще сключат договори за внос на някои безглутенови брашна, които не се правят у нас. Същата фирма ще внася и гумите за брашната, както и готови безглутенови смеси.
Ще публикувам линк и информация тук веднага щом ми потвърдят разпространението на продуктите.


Мег 1, мен много силно ме интересуват безглутенови смеси с картофено брашно и нишесте. Били по-вкусни от тези с царевица. Или ако има само картофено брашно и нишесте. Използват се в много безглутенови рецепти. Брашното от сладък кестен е хубаво, но в България няма. На мен ми дадоха едно пакетче и аз слагам малко от него, защото като сложа повече хлябът ми се "желира" .

# 206
  • Мнения: 3 869
Ето, регистирах се (въпреки огромното си нежелание...)  Simple Smile

За смесите с картоф, може би по-безопасно е да се използва сварен картоф, отколкото картофено брашно, тъй като е допълнително обработено с протеини, а досега не съм попадала на свястно етикиране, което точно да описва използваните протеини
(казеинът се оказа голям любимец на съвременната хранително-вкусова промишленост и се използва на най-невероятни места!). Иначе рискът си е като със соевото сирене, за чието втвърдяване масово се използа...казейн!!
За нишестета нещата стоят горе-долу по подебен начин - извлечена собстанция, за която не е много ясно как точно е извлечена.
Ако картофеното брашно е повече от 1/5 до 1/4 полученото хлебче има вкус на ... ами на пататник  Laughing
В кулинарния форум съм пуснала няколко най-популарни смеси за безглутенови тестени изделия, но са възможни всякакви други - въпрос на вкус. Правилото е, че колкото повече брашна има, толкова по-вкусно.
От моят опит, добри смеси се получават, когато към зърнените брашна се прибави и някое бобово - нахут, соя, грах, в количество до 1/4 от общото количество брашно. Вместо бакпулвер и мая се използва сода за хляб и сок от лимон. Маята се получава когато бактериете са хранят със житните и не може да се каже, че е без глутен.
Все още съм скептична и към така наречените гуми за безглутенови брашна. Добавят се, за да заприлича сместа на тесто и да не се рони. Но още не съм проучила подробно какво представляват. Виждала съм български безглутенови смеси в които има пектин като допълнителен подобрител. Може би е по-приемливо.

За кафявата захар - има и истинка, но около 4 пъти по-скъпа от рафинираната. Фруктозата е по-евтиния и безопасен вариант. Аз лично съм фен на петмеза от фурми - невероятно сладко и 100% плод. Предимството е, че няма химическа обработка за извличането на захарта. Цената също е доста приемлива, имайки предвид високата сладост.
Захарта спокойно може да се избягва при приготвянето на храни и да се използва само за сладкиши/сладки напитки. Знам, че много рецепти за най-обикновенни манджи препоръчват и добавянето на захар, но това е по-скоро кулинарна приумица, отколкото реална нужда.
Плодовете (особено гроздето, фурмите и смокините) съдържат достатъчно захар в поносима за организма форма.

# 207
  • Мнения: 460
Meg, благодаря ти за всичко споделено.
Момичета, прави сте за захарта. Като почнахме диетата купих фруктоза, която ползвахме първия месец. Но след това минахме на кафява захар, цената й беше почти еднаква с тази на фруктозата. А и имам спомени от детството си как татко донесе кафява захар вкъщи, кристалчетата се слепваха леко, беше много вкусна и сладка, като ми се приядеше нещо сладко тичах за една лъжица до вкъщи. Някак си тогава реших да сменя фруктозата с кафявата захар. Ще го мисля пак.
А аз определено минавам през разни периоди в прилагането на диетата, както за храната и тук важи за мен- не всичко позволено е полезно. Но пък се стремя да не са така драстични реформите у дома. По диетата, но според вкусовете у дома.

# 208
  • Мнения: 3 869
Петмезът от фурми представлява 100% смлени фурми - други добавки няма   Структурата му е като на гъст, но не захаросан мед. В София се намира в някои диетични магазии и в арабските такива. Последно купувах в началото на годината от едно много добре заредено диетично магазинче (първата пряка на Дондуков след кръстовището с Левски, посока ЦУМ, и от страната на ЦУМ, на 15 м навътре в уличката) - цената беше 8 лв. за 500 гр. (или за 800 гр.??? не помня вече). Още имам от него   Благодарение на високата си сладост и той като меда няма нужда от специално съхранение - в къщи седя 3 месеца на балкона, после още три в кухнята и от известно време съм го сложила в хладилника, не за друго, а защото там сега има повече място   Моят е внос от Сирия.
Не знам дечицата как ще го приемат като вкус, но добавен към някакъв вид "мляко" се получава доста вкусно. За печене не съм го използвала, за да не олепвам тавите.
Вкъщи единственото нещо, което още не съм успяла да направя без захар са сладко-киселите сосове. Всички други манджи и печива минават без нея. Естествено няма как да стане какс без захар и бяло глутеново брашно, затова просто не правя такива неща   

Направих кратко проучване за пектина! Оказа се подходяща добавка за безглутенови брашна! По химическа структура представлява захарид свързан с незахариди. В структурата на растенията служи за свързване/слепване на клетките. Това му свойство точно се използва при сладката и мармаладите, както и безглутеновите брашна (вероятно ще се окаже и част от така наречените гуми за оплътняване на бузглутенови брашна). В процеса на храносмилане не се разгражда, а се изхвърля към червата като фибрите. Вече в червата той се разгражда и част от него се усвоява, останалото се изхвърля. Остават само два въпроса: 1) променя ли се в нещо не толкова здравословно при температура над 100С и 2) доклко е полезн, когато е химически извлечен. В по-големите супермаркети и диетичните магазини би трябвало да се намира без проблем. Иначе на 500 гр. плодове и зеленчуци се падат окло 5 гр. пектин. В ябълките е около 1%, в морковите 1,4% - това ги прави подходящи за безглутенови теста. 

# 209
  • Мнения: 1 058
paraplanercheto хляба ми идва в повече от машината, защото най-малкия е 0,750гр. , но иначе ми е доста по-лесно с нея. Сама меси ,втасва и пече. Слагам продуктите в определената последователност и пускам програмата. Накрая вадя готовия хляб. А къде точно е това магазинче на ул. Цар Иван Шишман?
В какво съотношение слагате брашното  и водата  и в какво брашното и маята или содата. Като че ли още не мога да ги уцеля точно.
И аз мисля, че в маята има глутен. Малкия се обрива и има разстройство след като яде повечко от безглутеновото хлебче newsm78.

Общи условия

Активация на акаунт