Понеже имах гости, количеството е по-голямо, но всеки може да си го намали според неговите нужди.
Едри картофи - около 3 кг (моите бяха 2,850 )
Олио - колкото предпочитате
Лук - 2 глави
Меко сирене - около 300-350 гр (Дунавия, но може и извара)
Червен пипер - 2 ч.л.
Яйца - 3 бр.
Зелени подправки - копър, магданоз (ако някой има други идеи, може да сложи и други, или да замени тези с други)
Самардалена сол - на око (зависи колко е солено сиренето или изварата)
За соса:
2 кофички кисело мляко
1 шепа орехи (пак по предпочитания - моите са повече)
1 голяма чушка (аз имах във фризера печени, зелени, но може да стане и със сурова, нарязана много на дребно)
сол на вкус
малко олио
Измиваме добре картофите, моите бяха пресни и ги остъргах с ножа. Слагаме ги в тавичка поляти с малко олио във фурната да се изпекат. На моите сложих отгоре фолио (без да го завивам около ръба на тавата, че фурната ми пече по-силно отгоре), и затова отгоре нямат хубава златиста коричка.
За плънката - нарязваме лука, добре е да е стар, за да не придобие плънката странен зеленикав отенък, ако е зелен лука. Може и бялата част на "млад" лук. Запържваме/задушаваме в мазнината. После слагаме сиренето (или изварата), хубаво разбъркваме, слагаме червения пипер. Трябва малко да поизстине, прибавяме жълтъците на яйцата.
Издълбаваме картофите, слагаме вътрешността в плънката. Плънката пасираме заедно със зелените подправки и самардалата. Добавяме разбитите на сняг белтъци и леко разбъркваме, да не спаднат белтъците.
Напълваме картофите, слагаме във фурната да се запекат за 15-20 мин. Наглеждайте ги да не изгорят отгоре.
Сос с кисело мляко:
Орехите се смилат на по-ситно или по-едро, както предпочитате, и се позапържват за кратко в малко олио. Киселото мляко се смесва с дребно нарязаната чушка и се посолява. Орехите се изсипват при млякото, разбърква се - и е готово.