Как приготвяте лазаня?

  • 4 672
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 306
Моля споделете как приготвяте лазаня. По възможност лично изпробвани рецепти. Яла съм само в заведение и си мисля, че сама бих се справила по-добре. Освен това искам да питам, готовите кори за лазаня, които се продават трябва ли предварително да се сварят и до каква степен. Или ако не трябва да се варят нужно ли е соса да е по-рядък? Абе изобщо каквото знаете казвайте!

# 1
  • Мнения: 5 462
Най добре си купи една кутия кори за лазаня на Barilla .Там на кутията на въпросните кори е много подробно и обширно написано.Нямам време сега да ти я напиша рецептата.На кутията на Divella също има рецепта , но не е толкова подробна.
Иначе можеше да ползваш търсачката , за да не пишат момичетата отново и отново едно и също.
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=search2;params=YWR2YW5j … 4Ofg7f8=;start=90

# 2
# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 523
Веднага ти давам моята рецепта:
Ползвам кори за лазаня "Melissa" - червената кутия, без варене. С половин кутия приготвям достатъчно количество за две хранения.

Необходими продукти: половин кутия кори, около 300 гр кайма, голяма глава лук, два моркова, гъби - около 200 гр (може и повече), доматено пюре - 1 кутия, кашкавал, топено сирене, чесън, босилек, телешки бульон на Маги.

Приготвяне: Лукът се нарязва ситно и се запържва с малко олио. Добавят се нарязаните гъби и настърганите моркови и се оставя да се задушат малко. Каймата се разбърква с доматеното пюре и малко водичка и се прибавя към гъбите. Добавя се и телешкия бульон и се оставя малко да поври. Като се махне от огъня се слага счукания чесън, босилек и черен пипер и плънката е готова. В подходяща по размер тавичка се редят кори (аз имам една от йена глас, перфектна за целта - събира ми 4 реда х 3 кори), слага се плънка и се поръсва с настърган кашкавал и нарязано топено сирене. Повтаря се, докато свършат корите - отгоре последният слой трябва да е плънка + много кашкавал. Тавичката се покрива с фолио и се пече около 30 мин. Това е!

А аз искам да помоля за рецептата за лазаня "Верди" - ако сте я опитвали в пицариите Верди - с бял сос и много сирена! Пробвах веднъж да направя нещо подобно, но резултатът беше пълен провал!

# 4
  • Мнения: 375
А аз, като ме мързи да правя тесто, приготвям лазаня с юфка. Става също вкусна и по-бързо, разбира се.

# 5
  • Мнения: 5 462
А аз, като ме мързи да правя тесто, приготвям лазаня с юфка. Става също вкусна и по-бързо, разбира се.
#Crazy Rolling Eyes Sick

# 6
  • Мнения: 1 951
МериДжей, без сос бешамел ли я правиш?  newsm78

# 7
  • Мнения: 868
Мойта лазаня е мързелива. Аз използвам готови кори, които не трябва да се варят и готов сос. Сосът е обикновено на доматена основа, но може да се избере с гъби и дуги зеленчуци. Това което свързва всички слоеве е смесица от ricotta cheese (нещо като абсолютно сладка извара) + 2 яйца. Използвам още каквито зеленчуци искам: патладжани, спанак, гъби или друго.

Лазанята се реди на няколко слоя. В правоъгълна тава покривам дъното с (готовия) сос. След това редя слоеве в последователност: кори, зеленчуци, слой от рикотата + яйцата, доматения сос и т.н. Редувам в тоя дух докато имам кори Simple Smile  А, още слагам моцарела върху доматения сос всеки път, но ако искате да е по-лека лазанята, сложете само след най-горния слой сос.  Покривам я с фолио докато се пече за първите 30 минути за да съм сигурна, че корите ще се сварят.

П.П. Зеленчуците трябва да са предварително полу-сготвени или напълно сготвени.

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 523
МериДжей, без сос бешамел ли я правиш?  newsm78

Да, без сос бешамел, само с доматен.

# 9
  • Мнения: 306
Благодаря на всички!

# 10
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 20 392
МериДжей, без сос бешамел ли я правиш?  newsm78

Да, без сос бешамел, само с доматен.

Да добавя, че освен описаното от МериДжей аз правя още един сос - бешамел. 200 гр. прясно мляко; 200 гр. вода ; масло - около 50-60 гр.; 3 супени лъжици брашно.

Разтопява се маслото в един по-дълбок тиган и се слага брашното леко да се запържи. Сипва се млякото и водата и се оставя да се сгъсти. Субстанцията намалява на половина. Към нея се добавя една чаена чаша настърган кашкавал. С този сос се започва и завършва лазанята отгоре. Сипва бешамел, редя кори, пак бешамел, кори, доматения сос от по-горе, кори бешамел, кори и т.н. Не е нужно да се варят корите, защото те омекват от бешамела и се сваряват. Става супер, но е доата трудоемко.

# 11
  • Мнения: 2 323
A как варите лазанята да не се слепва - аз всеки първи път като правя нещо е страхотно - а после....
Последния път като правих така ми слепи, ужас....

# 12
  • Мнения: 356
Аз я приготвям по много мързелив начин:
купувам си кори без варене, кайма и Маги Фикс за спагети болонезе.
Редя в тавичка ред кори, ред кайма и така докато свършат (може и гъбки, ако има), и накрая заливам с Фикса. След като е готово настъргвам кашкавал и това е!

# 13
Може да пробвате Дженовезе ... с песто, варени картофи и зелен боб на дребно

# 14
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
А аз, като ме мързи да правя тесто, приготвям лазаня с юфка. Става също вкусна и по-бързо, разбира се.
Е как така с юфка?  newsm78
Дай рецептата моля!   bouquet

# 15
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 295
А аз, като ме мързи да правя тесто, приготвям лазаня с юфка. Става също вкусна и по-бързо, разбира се.
Е как така с юфка?  newsm78
Дай рецептата моля!   bouquet

И на мен ми стана интересно  Thinking

# 16
  • Мнения: 22 867
А аз, като ме мързи да правя тесто, приготвям лазаня с юфка. Става също вкусна и по-бързо, разбира се.
Е как така с юфка?  newsm78
Дай рецептата моля!   bouquet

Даже и с варени макарони става. Използват се вместо корите, когато ти се яде лазаня, а няма откъде да ги купиш в момента. Grinning

# 17
  • Мнения: 354
Аз я приготвям по тази рецепта става супер
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=13822.0

# 18
  • Мнения: 2 323
Аз я приготвям по много мързелив начин:
купувам си кори без варене, кайма и Маги Фикс за спагети болонезе.
Редя в тавичка ред кори, ред кайма и така докато свършат (може и гъбки, ако има), и накрая заливам с Фикса. След като е готово настъргвам кашкавал и това е!

Какви са тези кори без варене?...

# 19
  • Мнения: 1 983
Аз я правя по рецептата на Бу, има я в Готварската книга, казва се Оригинална рецепта за лазаня на Бу.Става просто чудесна.Едните ни приятели, които не обичат бешамел много я харесват и то точно с този сос.
Ммммм, мисля да направя довечера.

# 20
  • Мнения: 356
еми аз ги купувам от Билла, от Европа. Не помня само името. И са "удобни" за готвене. Като ги видя в магазина ще кажа как се казват

# 21
  • Мнения: 1 906
Аз правя лазанята така:
Запържвам 1-2 цели скилидки чесън (после ги изваждам) и домати (от буркан белени) като се посгъстят добавям предварително запържената кайма. Оставям малко на огъня и слагам чубрица.
За бешамеловия сос запържвам в масло брашно и добавям прясно мляко, вода и 1/2 бульонче. Като се сгъсти го махам от огъня.
Намазвам тавичката с олио и на дъното изсипвам половината бешамелов сос. Отгоре редя един пласт сухи кори за лазаня. Изсипвам от доматения сос, после пак кори и пак доматен сос. Някъде на средата слагам върху доматения сос плътно наредени дебели парчета кашкавал. Най-отгоре слагам кори и ги заливам с другата половина бешамелов сос. Покривам с фолио и пека около 30-40 мин. След това махам фолиото и оставям малко да се запече. Отгоре рендосвам кашкавал и пак запичам.
Става неустоимо вкуснооо!  chef

# 22
  • Мнения: 375
Просто сварявам юфка вместо кори за лазаня - иначе се приготвя по нармалния начин - редя юфка, бешамелов сос, запържени лук, кайма, парче наденица, домати, пак юфка... и пека.

# 23
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Казват че става и с кори за баница ,но от по-дебелите.Аз не съм правила виждами се сложно.Но вие ми вдъхнахте кураж -щом има мързелив начин Hug

# 24
  • Мнения: 413
това е от една приятелка, мажа и е италианец.



ЛАЗАНЯ



- пармазан



- 1 пакет кори



- кайма 500 гр



- консерва грах



- доматен сос 500 мл



- бешамел



- 5-6 яица ( предварително сварени )



- шунка ( ситно нарязана)



- кашкавал ( настърган)



- мозарела 1-2 пакетче



- черен пипер, сол, лук



СОСА: нарязвате на ситно  лука, леко се запържва, прилагате каймата, и бъркате като за мусака, слагате черен пипер, сол, и бъркате, след това  прибавяте доматения сос и 200 мл топла вода, граха, всичко да ври на бавен огън около 30-40 минути, Така  на намазана тава с олио слагате корите вертикално и после слагате от соса , шунка, мозарела, кашкавал, пармазан, яицата ( нарязани на филиики) , и пак слагате кори хоризонтално, и пак сос и всичко остамало, и пак кори вертикално и така редувате.Завършвате с сос и кашкавал само!!!! И около 30 минути печете на 200 градуса, предварително загрята фурна.

# 25
  • Мнения: 780
|Ще задам един глупав въпрос ,че досега не бях яла лазаня и днес за първи път направих . Та въпроса ми е корите като се изпече лазанята едни такива меки ли трябва да са - като спагети ? Преди малко я опитах и много ми хареса , но тези кори  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт