Как сервирате за гости?

  • 4 815
  • 82
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 4 546
то със всяко сервиране можеш да се изложиш по принцип.
свеки например слага понякога супер малки порции и винаги сервира в някакви малки чинии, което на мен не ми допада въобще. също на мъжете слага много по-големи порции и по-хубави. е на това вече много се дразня. също и постоянно се пита - ти сега защо не ядеш, защо не си ядеш картофите, искаш ли още картофи /като си изял половината/ и т.н. - т.е. имаш чувството, че ти гледа в устата.
аз слагам в големи чинии, така че да ти е удобно да се храниш и ги пълня като порциите са равни /е не ги тегля, на око ги правя  Wink/. слагам по доста храна, така че е много по-вероятно да остане храна, отколкото някой да остане гладен. не си позволявам забележки по отношение на това кой какво и колко яде.
а за салатите ми е чудно, например шопската не си я представям в обща купа. по-върви да са обще някакви майонезени салати наппример. само че тях не ги слагам в купа, а в 2 чинии от двата края на масата и допълвам чиниите като се изпразнят.

# 76
  • София
  • Мнения: 4 867
а за салатите ми е чудно, например шопската не си я представям в обща купа. по-върви да са обще някакви майонезени салати наппример. само че тях не ги слагам в купа, а в 2 чинии от двата края на масата и допълвам чиниите като се изпразнят.

Аз типична шопска салата не правя - в смисъл, че не я покривам с настъргано сирене. Нарязвам сиренето на кубчета и го разбърквам заедно със зеленчуците и подправките.

# 77
  • Мнения: 1 951
......няма общо с етикета ooooh!

А какъв е етикета, всъщност ?  Thinking

# 78
  • Ах, морето
  • Мнения: 374
Обикновено аз сервирам основното ястие. Понякога ми се случва гостите сами да предложат да го сложа на масата и да си сервират сами, особено ако са похапнали повечко салата и предястия.

# 79
  • Мнения: 11 009
У нас сме на самообслужване - всеки си сипва от което иска и колкото прецени.

# 80
  • Мнения: 27 524
то със всяко сервиране можеш да се изложиш по принцип.
свеки например слага понякога супер малки порции и винаги сервира в някакви малки чинии, което на мен не ми допада въобще. също на мъжете слага много по-големи порции и по-хубави. е на това вече много се дразня. също и постоянно се пита - ти сега защо не ядеш, защо не си ядеш картофите, искаш ли още картофи /като си изял половината/ и т.н. - т.е. имаш чувството, че ти гледа в устата.

Така е  Peace Ама, да ти кажа, и аз подбирам по-големите и тлъсти пържоли на мъжете. Може би защото го свързвам, че те обикновено малко повечко от нас хапват. Но по-големи, не по-хубави  Simple Smile
И мотя свеки дебне по чиниите и все пита защо еди какво си не е изядено, не ти ли храесва, досипва ми без да ме пота. Хем ме дразни това, хем не е толкова лошо. Показва загриженост и желание да ти е вкусно и да ти е достатъчно. Хората с аразлични и имат различни спомени. Майка например е гладувала много години и е била срамежлива. Все е била гладна като дете и на гости все е чакала някой да я подкани и окуражи да си вземе още. Рядко се ставало, в резултат на което тя сега винаги дебне по чиниите имаме ли си всичко, предлага непрекъснато, та чак дразни, но като знам, че го прави от добро сърце, да няма случайно някой гладен и притеснителен...  Cry Така че се научих да не се дразня и да оценявам  Hug

Голямата основна салата при мен винаги е в огромна купа и всеки си слага. Майонезените, рибните и по-специалните и засищащите са в 2 или 3 или повече малки купички със супена лъжица, до всеки двама или трима гости по една купичка.  Peace

# 81
  • Мнения: 11 747
......няма общо с етикета ooooh!

А какъв е етикета, всъщност ?  Thinking
на първа или втора страница в темата съм написала това,което знам според етикета.

# 82
  • Мнения: 4 300
Зависи от гостите и от менюто. Салати обикновено сервирам в общи чинии с лъжици в тях и всеки си слага по желание. Понякога слагам на всеки ако съм правила нещо джвъчкаво под бройка- например пълнени доматчета или пълнени яйца, или пък ако няма място на масата. Основното слагам на всеки, старая се парчетата да са равни, ако все пак отърва някое дефектно го слагам на себе си. Всъщност едва ли на приятелите ни това би направило впечатление, старая се главно ако свеки ще идва на гости, че старите хора са по чувствителни.
Ако сме канили повече гости ( повече от 4-5-6) обикновено правя нещо като меню за детски рожден ден по думите на мъжа ми- сандвич хапки, баница на малки парченца, мезенца разни, панирани хапки ( сиренца, кашкавалчета) и т.н. Слагам ги в големи чинии, до тях подредени в редица празни чаши, празни чинии и прибори и всеки си взема и си ходи напред назад и си сяда къде иска.

Общи условия

Активация на акаунт