Ястие с тиквички на фурна ?

  • 71 690
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Пловдив
  • Мнения: 686


Ще ми дадете ли някаква рецепта за манджа с тиквички? Нещо печено на фурна в комбинация с други неща

# 1
  • Мнения: 768
 Лесно и бързо: в тава слагам една глава лук, чушка, магданоз, не много ориз и подправки - сол, черен пипер. Отгоре нареждам 1-2 реда тиквички, нарязани на колелца, поръсвам яко с копър, червен пипер и сол. Слагам вода и олио и във фурната.

# 2
  • Мнения: 2 004
ако искаш можеш да изпробваш това Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=195078.0

# 3
  • София
  • Мнения: 974
И аз ще се включа Grinning моята рецепта е различна от изброените до тук, но някой продукти са ми на око Rolling Eyes


Тиквички - количеството зависи от големината на тавичката
1 буркан домати - стеризирани
2 яйца
1 коф кисело мляко
 сирене
черен пипер
копър

Обелените и нарязани на колелца тиквички, редиш със застъпване директно в тавичката. За по- лесно не разваляй формата на тиквичката при рязането и само прехвърляш в тавата, като леко ги разтилаш/не го обясних много ясно Thinking/ Оставяш ги 10-15 минути да си пуснат малко сок, може и да посолиш, но леко. След това запичаш, колкото да се изсушат тиквичките и прибавяш буркана с домати / може и пресни, ама е голяма играчка докато настържа такова количество Thinking/ След като е покъкрило и количеството на доматите се е намалило, соса се е сгъстил вадиш тавичката, добавяш черен пипер и копър и заливаш със заливката от яйца+мляко +сирене. Ястието е готово след като се е запекла заливката
Сол слагам само, ако ми е обезсолено сиренето

# 4
  • под тепетата
  • Мнения: 9 320
Ето и моята рецепта за тиквички (аз го правих в комбинация с пресни картофи,но може само с единия зеленчук)
   Нарязват се на едри кубчета,посоляват се,добавя се малко черен пипер (по желание),чесън на прах,една връзка зелен лук,малко копър и магданоз.Объркват се хубаво в тавичка, слага се мазнина (аз сложих олио и масло),добавя се малко вода и се пече до готовност,като се разбъркват от време на време.След като са готови и водата почти се е изпарила, приготвям сос бешамел и в него разтапям половин саламче някакво топено сирене (може и пушено). Заливам зеленчука и запичам леко до зачервяване.
 Подправките са според моя вкус и подлежат на редакция  Wink

# 5
  • София
  • Мнения: 4 294
Аз правя така:

Издълбавам нарязаните на половина по дължина тиквички (да са по-малки а не от едрите обаче), вътрешността им я смесвам с разбъркано яйце, сирене, копър, чесън. Запълвам всяка половинка на тиквичката със получената смес.
В намазнена тава изсипвам буркан доматено пюре (може да е буркан с нарязани, просто ги разбивам с пасатора) и поръсвам с маги "10 зелечука" или вегета. От горе нареждам тиквичките, поливам с малко олио и пека в загрята фурна.

# 6
  • Пловдив Белащица
  • Мнения: 1 447
Аз мусаката я правя с нарязани на кубчета тиквички и не ги осолявам, ако сиренето е солено.

# 7
  • София
  • Мнения: 4 272
Аз нарязвам 1 кг тиквички и 1 кг картофи, прибавям вегета, счуквам чесън и добавям 1 каф. чаша олио и 1 каф. чаша вода. Всичко това се разбърква добре в тавичка и се пече на 250 градуса до зачервяване. От време на време се разбърква.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 244
Една много бърза и вкусна рецепта:
1 - 1.5 кг. тиквички
300 гр. сирене
3 яйца
1 кис. мляко
олио
Настъргваш тиквичките и ги оставяш да се отцедят. Забъркваш сиренето с 1 яйце и добавяш при настърганите тиквички. Добавяш сол, черен пипер, олио. Останалите 2 яйца разбъркваш с кофичка кисело мляко. Мяткаш тиквите в тавичка и отгоре заливката и печеш.... Яде се със сос от кисело мляко, копър и чесън.  Grinning  Елементарно е, а има вкус на ... да кажем кюфтетата от тиквички.  Grinning

# 9
# 10
  • Мнения: 1 679
Тиквички на фурна

Тиквичките се нарязват на полукръгове и се слагат в тавата за печене. Покриват се с фолио.
Пекат се докато омекнат. Изваждат се от фурната и се маха фолиото. Посоляват се на вкус.
След това отново се слагат за кратко във фурната, докато се позапекат отгоре.
Приготвя се заливка от 3 яйца и кисело мляко. С нея се заливат тиквичките и отново се запичат във фурната.

# 11
  • Мнения: 286
Аз правя Мусака с тиквички:

500гр.кайма,
1 кг. тиквички,
2  домата,
китка магданоз
2 глави лук,
черен пипер
олио,сол на вкус
за заливката:
4 яйца,
1 с.л брашно,
сол,
щипка сода за хляб
1 кофичка кис.мляко

Задушаваме каймата в мазнина .Добавяме ситно нарязания лук,нарязаните на дребно домати и подправките.Обелваме тиквичките и ги нарязваме на кръгчета.Подреждаме ги на дъното на тавичка и ги посоляваме .Отгоре слагаме кайма и редуваме ред тиквички, ред кайма,ред тиквички.Отгоре заливаме с разбитите яйца, размитото с малко вода брашно и кис.мляко с содата.
Печем в загрята фурна докато се получи приятен загар.

# 12
  • Мнения: 2 199
Аз ги нарязвам на "лодки" издълбавам ги и ги бланширам с около 5 мин в солена вода
след тва ги пълня със смес от сирене , яйца и копър+ малко от издалбаната част но всичко и сол разбира се и се пече във фурна докато хване тен Simple Smile)) коричка  Whistling

а другия вариант е пак бланшираните лодки се пълнят със смес от полуготов пилав (ориз запържен + вода сварен до полуготовност) отгоре се редят резенчета домат и това е пече се до готовност но добре е да има фолио и след като станат се поръсват с кашкавал и се доопича още до разтапянето му
  bouquet

# 13
  • Мнения: 27 524
И аз съм фен на лодките, но ги пълня с ориз.
Издълбавам ги и нарязвам на ситно вътрешното. Задушавам в малко мазнина ориза, прибавям и вътрешното. Слагам много копър, подправки и ги пълня. Нареждам в тавичка с повече вода и пека във фурната. Много е вкусно, после всеки си ги залива с традиционното кисело мляко и чесън.

# 14
  • софия
  • Мнения: 25 483
Ред тиквички нарязани на кръгчета, ред картофи на кръгчета, ред нарязани на филийки гъби (ако ти се занимава можеш преди това да ги задушиш с масълце на котлона). Между тях слагаш копър, може нарязан чесън, магданоз и натрошено сирене. Наливаш малко водичка и печеш. 10 минути преди да го извадиш отгоре настъргваш кашкавал. Поднася се с кисело мляко с чесън и копър. Вкусно е и студено.

Последна редакция: сб, 23 юни 2007, 08:18 от zvanche

# 15
  • Мнения: 27 524
Ред тиквички нарязани на кръгчета, ред картофи на кръгчета, ред нарязани гъби (ако ти се занимава можеш преди това да ги задушиш с масълце на котлона). Между тях слагаш копър, може нарязан чесън, магданоз и натрошено сирене. Наливаш малко водичка и печеш. 10 минути преди да го извадиш отгоре настъргваш кашкавал. Поднася се с кисело мляко с чесън и копър. Вкусно е и студено.

Това ще направя довечера, много ми хареса като идея. Едно питане обаче, че хич ме няма по преценките на око - колко горе-долу водичка?  Blush

# 16
  • софия
  • Мнения: 25 483
Охххх и аз винаги го правя на око, но не повече от 1/3 ч.ч. Нали и тиквичките пускат.
И още нещо:
Най-долният ред (първият) е картофи.
Забравих да напиша: всеки ред леко се посолява, а за тези, които обичат може да заменят с вегета (ние не я тачим много). Аз понякога слагам зелечуков бульон вместо сол  Wink


Сега извадих и оригиналната рецепта:
Може сиренето да не го разпределяш между редовете, а отгоре да го настържеш на едро ренде, под кашкавала.
Пече се на 180 градуса около 30-40 минути.

Дано ви хареса. На мен ми е една от любимите летни манджи.

Последна редакция: сб, 23 юни 2007, 08:21 от zvanche

# 17
  • Мнения: 27 524
Разбрах, мерси. Да, не съобразих за тиквичките, пускат. Ние сме почитатели на вегетата, а и на бульона. После ще пиша отзиви  Peace

# 18
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
zvanche, ще пробвам, звучи ми апетитно!

# 19
  • Мнения: 258
Суфле от тиквички
1 кг.настъргани тиквички,1 к.ч грис,1/2 ч.ч кисело мляко,1 яйце,копър,чесън,50 г.сирене, 1/2к.ч олио.Всичко се разбърква Изсипва се в намазнена тава и се пече.

# 20
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Аз нарязвам 1 кг тиквички и 1 кг картофи, прибавям вегета, счуквам чесън и добавям 1 каф. чаша олио и 1 каф. чаша вода. Всичко това се разбърква добре в тавичка и се пече на 250 градуса до зачервяване. От време на време се разбърква.

Аз ги правя по същия начин, но с по-малко олио, слагам и гъби или ги заливам с картофен огретен, след като се запекат.

# 21
# 22
  • Мнения: 331
Нещо и от мен
3-4 тиквички;
1 кофичка кисело мляко
250гр. сирене
2-3 яйца
копър и чесън на вкус
Нарязваме тиквичките на филийки - изсипвам в тавата, посолявам, 1с.л. брашно и малко олио. Обърквам и мятам във фурната. Като омекнат тиквичките заливам с разбитите кисело мляко, яйца и натрошено сирене (копър и чесън пожелание), заливам запечените тиквички и запичам (по желание отгоре може за де настърже малко кашкавал).

P.S. киселото мляко може да се замени с прясно

# 23
  • Мнения: 1 290
вариациите ми за тиквички на фурна са много.
Ето последната ми "изгъзица" (както казва любимата ми баба), според наличностите в хладилника:

Тиквички
яйца
сирене
копър
чесън
зелен лук
пушени гърди
домат
кашкавал

прясно мляко
масло
брашно
чер пипер
сол

Тиквички (нарязани по дължина - количеството им - два реда на тавата) се попарват във вряща вода
Реди се един ред да покрие леко на-мазнената тава. Върху него разбити сирене и 3-4 яйца, много копър, нарязани около 1-2 главички пресен чесън, зелен лук, малко бекон или пушени гърди. После един ред нарязани на шайби домати. Върху тях следващия ред с попарени тиквички, а отгоре им малко настърган кашкавал

Залях с рядък сос Бешамел:
100 гр масло + 4 с.л. брашно се запържват. После при непрестанно бъркане се добавя 1 л. прясно мляко и част от бульона на тиквичките.
Подправих с малко сол, чер пипер и индийско орехче.

Полях ястието. Завих с фолио и за кртко във фурната

Това е - да ви сладко!
 

# 24
  • Мнения: 926
И аз съм фен на лодките, но ги пълня с ориз.
Издълбавам ги и нарязвам на ситно вътрешното. Задушавам в малко мазнина ориза, прибавям и вътрешното. Слагам много копър, подправки и ги пълня. Нареждам в тавичка с повече вода и пека във фурната. Много е вкусно, после всеки си ги залива с традиционното кисело мляко и чесън.

Аз също съм фен на лодките, но към ориза слагам и малко кайма и после с мноооого подлучено мляко

# 25
  • Мнения: 27 524
Аз също съм фен на лодките, но към ориза слагам и малко кайма и после с мноооого подлучено мляко

Да, майка ми така ги прави, с месо, вкусно е, разбира се, но аз не съм голям любител на месото и затова го пропускам.  Simple Smile

# 26
  • Мнения: 22 867
Една много бърза и вкусна рецепта:
1 - 1.5 кг. тиквички
300 гр. сирене
3 яйца
1 кис. мляко
олио
Настъргваш тиквичките и ги оставяш да се отцедят. Забъркваш сиренето с 1 яйце и добавяш при настърганите тиквички. Добавяш сол, черен пипер, олио. Останалите 2 яйца разбъркваш с кофичка кисело мляко. Мяткаш тиквите в тавичка и отгоре заливката и печеш.... Яде се със сос от кисело мляко, копър и чесън.  Grinning  Елементарно е, а има вкус на ... да кажем кюфтетата от тиквички.  Grinning

Наистина бърза и вкусна!  bouquet phil !!!

# 27
  • Мнения: 926
вариациите ми за тиквички на фурна са много.
Ето последната ми "изгъзица" (както казва любимата ми баба), според наличностите в хладилника:

Тиквички
яйца
сирене
копър
чесън
зелен лук
пушени гърди
домат
кашкавал

прясно мляко
масло
брашно
чер пипер
сол

Тиквички (нарязани по дължина - количеството им - два реда на тавата) се попарват във вряща вода
Реди се един ред да покрие леко на-мазнената тава. Върху него разбити сирене и 3-4 яйца, много копър, нарязани около 1-2 главички пресен чесън, зелен лук, малко бекон или пушени гърди. После един ред нарязани на шайби домати. Върху тях следващия ред с попарени тиквички, а отгоре им малко настърган кашкавал

Залях с рядък сос Бешамел:
100 гр масло + 4 с.л. брашно се запържват. После при непрестанно бъркане се добавя 1 л. прясно мляко и част от бульона на тиквичките.
Подправих с малко сол, чер пипер и индийско орехче.

Полях ястието. Завих с фолио и за кртко във фурната

Това е - да ви сладко!
 




вкуснооооо
само че аз имах малко кайма и я запържих с дом. пюре
облизоха си пръстите, а аз после не можех да дишам от преяждане

Общи условия

Активация на акаунт