Иначе не смея много да се пофаля, ама тая сутрин кантарЯт показа 68, ще рече още едно килце надолу. Няма да си сменям лентичката, щото кат' я смених на 69, на следващият ден моментално онзи дзвер показа 71 и после пак 70 и т.н. Сега... докато не се задържи - никакво местене на лентички.
Нямам време да пиша, ще си призная, че не съм ви изчела подробно. На болеещите, да оздравяват по-бързо. Против настинки - блъскайте витамин С - обикновената доза е 1 грам, а при екстремни случаи, 1 и половина. Няма лоши, ако се предозира, се изпишква.
Ванче, май ти ме беше питала за картофките - не знам, душо, как ги приготвят, мискините, та са толкова сладки. Чакай да ровна в нета.... А, намерих:
http://64.233.183.104/search?q=cache:bYgJhJawavkJ:www.bareingred … ;client=firefox-a
Първо, имало специални два сорта, които били най-ползувателни. Няма да ги споменавам, че и аз не съм ги чувала. Значи нарязват се картофите, след което се киснат във вода от 10 то 30 минути, за да им излезело нишестето. След това се пържат на два етапа - първо в 150-160 градусова загрята мазнина (до половината на съдината да е пълна, сигурно е по-дълбочка) - пускат се на купчинки, по 4-5 минути, докато станат мекички, но нямат златист цвят. После се дозагрява мазнината до 180-190 градуса, картофите се изваждат на хартия, за да се отцедят от мазнината, а после се пекат за златиста коричка още 1-2 минути. Важно е да не се пускат по много, защото се намалява температурата. Тя се проверявала с термометър и когато стигнела 190 градуса, се пускало парче хляб и то плувало на повърхността на олиото и ставал златист. Та като се изпържат при втория етап, пак се отцеждат на кухненска хартия, поръсват се със сол и се сервират. Ние ги обичаме и с оцет, освен солта - никога не бях опитвала преди, но е много хубаво - със сол и оцет.
Нали се сещате, че аз, каквато съм никаква домакиня, няма никога да се напъна на целия тоя зор - та затова си ги купуваме готови, топли и пресни. Вкъщи най-много да направя печени от тези, готовите, които се продават замразени. Да ви кажа, пак стават много хубави. Ръгам ги във фурната, обикновено се пекат по 20-25 минути, при някои видове и по-малко и стават пак много хубави. Никаква мазнина не им се прибавя, само сол и оцет накрая.
Абе трябва да отида да сготвя нещо на домочадието.
А, да добавя, боря се и аз с "въглените"... ама и аз съм една заслабнала откъм енергия... все ми се спи... То и все вали тука, ваджишкото (дума на баба ми, лека й пръст, много ми харесва обаче думичката ) Обичам ви всичките