Рецепти с патладжан, ако обичате!

  • 14 274
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 11 607
Моля добрите душици да ми подскажат лесни и вкусни рецепти с този хубав зеленчук!

Благодаря им предварително!  bouquet  bouquet  bouquet

# 1
  • Мнения: 5 713
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=116418.msg2116659#msg2116659

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=118853.msg2178547#msg2178547

Теми от миналата година, в които съм учатвала. Много обичам патладжан. Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 10 825
Вкъщи много обичаме патладжан.
Правя доста неща. Ето няколко от тях -
салата от печен патладжан, намачкан в хаванче (може и пасиран, ако ме мързи) + чесън + майонеза.
Пържен патладжан с доматен сос
Мусака с патладжан - ако някой има интерес ще напиша цялата рецепта.
Издълбан и напълнен патладжан - със сирена или с кайма

# 3
  • Мнения: 27 524
Ето ти тук около стотина рецепти  Grinning

http://www.bonapeti.tv/recipes.php?t=products&pid=3&id=26

# 4
  • Мнения: 11 607
Мусака с патладжан - ако някой има интерес ще напиша цялата рецепта.
Издълбан и напълнен патладжан - със сирена или с кайма

Имам интерес...!

Блонди, Вери   bouquet

# 5
  • Мнения: 14 491
постна яхния с патладжан
запължва се лук и морков нарязани по- едро. добавя се кафена чашка измит ориз, запържва се и се добавя 1 голям патладжан, нарязан на кубчета, осолен и отцеден. обърква се. отгоре се нареждат 1-2 домата нарязани на филийки, залива се с 3 кафени чашки вода и се вари до готовност. поръсва се с магданоз

# 6
  • под тепетата
  • Мнения: 9 315
Харесала съм си едно ветрило от патладжан, от "Гответе с мен", сега ще се разтърся.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=177.msg1646#msg1646
Мисля, че беше на Пепчо.

Последна редакция: пн, 25 юни 2007, 16:35 от bilqna_69

# 7
  • София
  • Мнения: 10 825
Пълнения патладжан с кайма е много подобен на този http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=products&id=652 с няколко дребни разлики - не слагам маслини (но ще пробвам Wink), не варя патладжаните, а ги посолявам и ги оставям да се отцедят от горчивия сок и когато ги запичам настъргвам отгоре кашкавал

Мусака с патладжани
1 глава лук
1 морков
400 гр. кайма
патладжани - 1-2
няколко картофа
чубрица, магданоз, червен пипер, Маги-вълшебен вкус или бульонче
доматено пюре

Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с малко вода. Добавя се каймата и подправките.
Сините домати се нарязват на филийки, посоляват се и се оставят да се отцедят. След това се изпържват.
В тавичка на дъното се слага доматено пюре или домат нарязан на кръгчета. Отгоре се нареждат филийки син домат. Върху тях се нареждат нарязани на съвсем тънки филийки картофи. Изсипва се каймата. Отново се слагат картофи и върху тях - син домат. Сипва се топла вода + 1 бульон да покрие сместа и се пече.
Заливката се прави от 3 яйца, 1 чаена чаша прясно мляко и 1 лъжица брашно

# 8
  • Мнения: 3 268
За мен най-вкусната рецепта с патладжани е пържени,заляти с доматен сос.Класика.

# 9
# 10
Предястие от патладжан

3-4 патладжана
1 глава чесън
1 връзка копър
оцет
олио/зехтин
сол
По желание: шунка, сирене, кашкавал

Нарязва се патладжана на филийки по дължина дебели около 3-4 мм. /половин пръст/.
Пекат се на грил или грил тиган до готовност.
Готовите се нареждат в подходящ съд - аз използвам йена тавичка.
Нареждам ред от патладжана, след което го поръсвам с сол, оцет, олио и чесън на кръгчета и копър на ситно. Отгоре слагам пак патладжани и пак поръсвам и така докато свършат. Може да се сервира и така.

По желание:
След като приключа с печенето вземам всяка филийка слагам в единия край сирене, кашкавал или шунка и го навивам на малко ролце, забождам го в средата с клечка за зъби. Става като хапка.
За плънка можете да използвате каквото се сетите, обескостени маслини, извара с майонеза, парче домат и т.н.

Страхотно мезе е както за ракийка, така и за бяло винце.

Същото може да се направи с тиквички.

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Предлагам ти 2 испански рецепти с патладжани:




Рецептата е тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192659.140



2-та рецепта се казва     Т У М Б Е Т и е от Майорка:



      


След доматения сос:


Рецептата е ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180909.msg3831074#msg3831074





# 12
Аз ги пържа като тиквички,много хора не намират разлика.Въобще не разбират,че не ядът тиквички.Иначе и мусака правя.

# 13
# 14
# 15
  • Мнения: 11 607
Morena следя ти изкъсо лентичката..... Hug Hug Hug Hug

# 16
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Morena, изумителна си, както винаги!   bouquet

# 17
  • Мнения: 279
Аз съм правила една по-особена мусака от изпържени филии патладжан,кайма-задушена с лук, домати и подправки;картофено пюре и най-накрая заливка от прясно мляко и яйце.Доста е пипкава рецептата,но си заслужава усилието.

# 18
  • Мнения: 784
 
Продукти:
печени обелени чушки - ползвам замразени във фризера или консервирани в буркан - около 1/2-1 кг, в зависимост от тавата
печен и обелен патладжан - пак от фризера - 1бр.
домати - консервирани (може и пресни) - 1 буркан
чесън - 1 глава
брашно

В тавичка, намазана с олио се подреждат плътно чушките, всяка оваляна в брашно, на два реда един върху друг, като всеки ред се поръсва с малко сол и олио. Запичат се във фурната докато порозовеят. Върху тях се разстила (размазва се направо) един патладжан и се посолява. Върху него се слагат нарязани скилитки чесън, върху тях - доматите се разпределят равномерно (ако има сок в буркана - също се излива в тавата), може и магданоз да се сложи. Доматите се посоляват, поливат се с малко олио и пак във фурната - да се запекат и те.
Ястието е много вкусно и студено.
Да ви е сладко!



# 19
  • Мнения: 11 607
На всички,които ми предложиха рецепти - едно голямо благодаря! Лятото е достатъчно з ад апробвам всички предложени рецепти! Благодаря! Дано и други мами са намерили своята рецепта с този толкова вкусен(за мен)зеленчук!

# 20
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Тази вечер малко експериментирах.Имах два патладжана и ги сложих в микровълновата да се изпекат.Предварително само ги надупчих с вилица на няколко места.За 15 мин. и бяха готови.Задуших ги и ги обелих,после с ножчето на дребно,чесънче,сол и оцет,олио няколко капки.
Една част разбърках с майонеза.Стана мммм....вкусно.  chef

# 21
  • Мнения: 11 607
Патладжан - цял, необелен в микровълнова???Не се бях сетила..Може ли по-подробно технологията?Благодаря!

# 22
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
абе не ви ли болят коремите/стомасите от патлИджана? Мен ме скъсва  Sick и не смея да го ям, ама пържен и с чеснов доматен сос е голяма вкусотия   chef

# 23
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Патладжан - цял, необелен в микровълнова???Не се бях сетила..Може ли по-подробно технологията?Благодаря!

Нищо сложно - в йената сложих патладжаните,само ги надупчих и първо пуснах за 10 мин.,но ми се сториха още твърдички и пуснах за още 5мин.После ги захлупих да се задушат,докато изстиват.Станаха мекички като мозък и месото им остава беличко.Обелих ги колкото можах,където не се обели така го оставих,не се усеща кожичката.После ги накълцах на дъската,намачках и няколко скилидки чесън и разбърках със сол,оцет и олио.Това е!
А и малка част разбърках с майонеза,просто така за проба - също е много вкусно.Снощи вечеряхме с това,намазано на филийки.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт