Любимият ми крем "Дипломат"

  • 44 740
  • 38
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 798
Реших да ви споделя най-любимия си десерт. Който обича кремове с орехи и не го знае - да пробва. Става за половин час. Максимум. Още един час охлаждане поне (ако устискате и повече) и може да му се насладите.

Ето рецептата:

Продукти:

1л. пр. мляко
5 жълтъка
1ч.ч. захар
5 големи равни с.л. брашно (или 6 нормални супени с връх)
1-2 ванилии
½ пакетче масло
½ - 1ч.ч. орехи (на вкус)
2-3с.л. какао
шоколадови пръчици, шоколад, кокосови стърготини, крокан или каквото ви хрумне за украса

Сварява се 1л. прясно мляко. Разбиват се 5 жълтъка с 1ч.ч. захар и 5 големи с.л. брашно.
Към сместа се прибавя малко от млякото до получаване на рядка кашица. Сместа се изсипва във врящото мляко и се вари при непрестанно бъркане до получаване на средно гъст крем. Като се свали от огъня, към крема се прибавят 1 ванилия и ½ пакетче масло. (edit: Към леко изстиналия крем могат да се прибавят разбитите на сняг белтъци и така той да стане по-въздушен и лек.)
Кремът се разделя на 2 части. Желателно е жълтият крем да е повече. Към по-голямата част се прибавят едро счукани орехи (около чаша), а към по-малката – 2-3с.л. какао. Двете смеси се разбъркват добре.
Още топъл кремът се насипва в прозрачни чаши  или купички (желателно от бяло стъкло, за да се види красотата му), като най-отдолу се започва с жълт крем, след това кафяв и така се редуват на 2-3 пъти. Обикновено се сипват 2л. жълт, една лъжица кафяв крем. Завършва се със жълт.
Отгоре може да се гарнира с шоколадови пръчици, крокан, кокосови стърготини и др.
От тази доза стават 6 пълни чаши.


Последна редакция: чт, 19 юли 2007, 15:51 от cathie

# 1
  • Мнения: 293
Благодаря !!  bouquet  bouquet  bouquetОтдавна търся рецептата !!! Една колежка ми го даде преди 5 год. ,но не ми беше записала количеството на брашното!!!!

# 2
  • Мнения: 1 798
Благодаря !!  bouquet  bouquet  bouquetОтдавна търся рецептата !!! Една колежка ми го даде преди 5 год. ,но не ми беше записала количеството на брашното!!!!
Моля, с удоволствие го давам, защото наистина е божествен.
За брашното - лъжиците са големи, от тези за сервиране. Но и да не са, може да се сложат 7 супени например. С връх. И да се вари, докато се получи средно гъст крем. Това е важно. Да не е прекалено гъст, защото, като изстине се стяга още и става прекалено гъст.

# 3
  • Мнения: 22 867
Наистина изглежда лесен за правене. cathie, предполагам, половинката пакетче масло е от малките,125 грамови пакетчета?

# 4
  • Мнения: 1 798
Наистина изглежда лесен за правене. cathie, предполагам, половинката пакетче масло е от малките,125 грамови пакетчета?

Да. От малките. Но маслото го слагам на око. С повече е винаги по-хубав.
Ползвам немско масло.

Ето го и него:

# 5
  • Мнения: 1 798
Днес ми стана малко по-гъстичък. А аз го обичам малко по-редичък.
Та ако ползвате супени лъжици - 7 с връх са достатъчни.
Правя го от над 15 години. Никога не е имало провал. Всички си облизват пръстите.
Рецептата е на  свекърва ми.

# 6
  • Мнения: 22 867
Съблазнително изглежда! Жалко, че няма как да се пресегна с лъжичката......... Embarassed Благодаря ти за уточнението, ще го направя в скоро време.  bouquet

# 7
  • Мнения: 1 798
Мога да почерпя веднага. За жалост само виртуално. Като го направиш - сподели.
Аз нямам чаши за сладолед или за кремове. В тях ще е сигурно още по-ефектен.
Но ние не го гледаме много-много.  Laughing

# 8
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Ммммммммм ... вкусно изглежда. Ще се пробва  Peace.

# 9
  • София
  • Мнения: 1 423
Този крем е страхотен!  Peace

# 10
  • Мнения: 6 461
Благодаря за рецептата  bouquet

Този крем е невероятен.Майка ми когато бях малка го приготвяше редовно.

# 11
  • Мнения: 1 640
Голямо изкушение!Обичам много кремовете.Мерси!

# 12
  • София
  • Мнения: 565
Уха! Май ще папкаме кремче тези дни! Hug

# 13
  • Мнения: 1 798
Няма да сбъркате, момичета. Направете го и ще си оближете пръстите  Peace
labrex ме светна, че към вече готовия крем могат да се прибавят и останалите белтъци - разбити на сняг - и така кремът става по-въздушен и лек.
А и повече  Laughing

едитнах се горе

Последна редакция: нд, 01 юли 2007, 19:17 от cathie

# 14
  • на едно прекрасно място
  • Мнения: 150
Уникален крем. Shocked
Днес го направих.Направо полудях-няма такъв вкус. Crazy
Става страшно бързо.Добавих и белтъците,разбити на сняг.
Благодаря ти,cathie,че сподели рецептата.    bouquet   bouquet   bouquet
 

# 15
  • Мнения: 22 867
Уникален крем. Shocked
Днес го направих.Направо полудях-няма такъв вкус. Crazy
Става страшно бързо.Добавих и белтъците,разбити на сняг.
Благодаря ти,cathie,че сподели рецептата.    bouquet   bouquet   bouquet
 

Krasssona, сподели, моля те, кога сложи белтъците - в топлия крем или го охлади и тогава?

# 16
  • Мнения: 2 609
Ммм, това е любимият ми крем.
Много го обичам.
Аз обаче не смесвам белтъците с крема, слагам го най-отгоре, но ще пробвам и по вашия начин как ще стане. Peace

# 17
  • на едно прекрасно място
  • Мнения: 150
Уникален крем. Shocked
Днес го направих.Направо полудях-няма такъв вкус. Crazy
Става страшно бързо.Добавих и белтъците,разбити на сняг.
Благодаря ти,cathie,че сподели рецептата.    bouquet   bouquet   bouquet
 

Krasssona, сподели, моля те, кога сложи белтъците - в топлия крем или го охлади и тогава?
Леко го охладих и тогава ги сложих Wink

# 18
  • Мнения: 1 798
Много се радвам, че сте го харесали, момичета.  Simple Smile
Наистина е много лесен и бърз за приготвяне, а и става страшно, ама страшно вкусен.
Орехите му придават божествен вкус.

Krasssona, стана ли по-рядък след добавянето на белтъците?
В такъв случай би могло кремът да се направи по-гъстичък (както в моя случай вчера стана) и всичко ще е точно.

# 19
  • на едно прекрасно място
  • Мнения: 150
Много се радвам, че сте го харесали, момичета.  Simple Smile
Наистина е много лесен и бърз за приготвяне, а и става страшно, ама страшно вкусен.
Орехите му придават божествен вкус.

Krasssona, стана ли по-рядък след добавянето на белтъците?
В такъв случай би могло кремът да се направи по-гъстичък (както в моя случай вчера стана) и всичко ще е точно.
Малко по-рядък стана,само нямах орехи,но следващия път ще сложа задължително. Hug

# 20
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Нямам подходящи чаши или купички за крема. Дали ще се получи, ако го налея в кексова форма да стегне и после го обърна и режа на парчета? newsm78

# 21
  • Мнения: 1 798
Аз ги насипвам в чаши от уиски. Може във всякакви. По-добре е в чаши. Макар и порцеланови. Не знам дали ще стане в кексова форма.  newsm78
И аз се каня отдавна да си купя специални чаши за крем, че да е по-представително, ама все отлагам.

# 22
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
catihe,браво за рецептата   bouquet,кремът изглежда страхотен.Още утре ще го направя, мъжът ми много обича кремчета, а и на сина сигурно ще му хареса щом има какао Laughing

# 23
  • Мнения: 1 798
gabolina, няма да съжаляваш, само недей да го правиш много гъст. Но пък все пак - въпрос на вкус.
После да докладваш   chef

# 24
  • Мнения: 795
Благодаря за рецептата,  bouquet вкъщи много си падаме по домашни кремчета!

# 25
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Мисля след малко да го приготвя този крем Simple Smile. Само че не ми се изхвърлят белтъците. Вие какво правите с тях  newsm78?
Току що видях, че може да се сложат в крема  Blush. Иска ми се обаче да са термично обработени.
Съжалявам за офф-а.

# 26
  • Мнения: 5 183
Мммммммммм, ето с какво ще поглезя мъжете през уикенда  Hug

# 27
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Благодаря за рецептата,  bouquet вкъщи много си падаме по домашни кремчета!
И ние така!  Peace

# 28
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Направих крема. Стана супер  Peace.
Благодарности за рецептата!   bouquet

# 29
  • Мнения: 1 798
Tedulina, няма как да не стане  Hug
А я кажи какво направи с белтъците?

# 30
  • Мнения: 2 591
не знаех, че е толкова лесен дипломата  Mr. Green! аз правя подобен, но му викам "домашен крем" и не слагам ядки! но непременно ще пробвам този  Peace

# 31
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Tedulina, няма как да не стане  Hug
А я кажи какво направи с белтъците?
Намерих тази тема и мисля да направя ореховките Simple Smile.

# 32
  • Мнения: 1 798
Ау, прекрасна идея, ако не слагаме белтъците в крема.
А и умирам за тези ореховки. Звучат като купешките. Мерси за линка   bouquet

# 33
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
cathie,кремът стана чудесен,направих го още преди два дена,но чак сега намерих време да си пусна компютъра и да отговоря.
На всички много ни хареса, от тук нататък и на мен ми става любим крем. Heart Eyes
Аз му сложих 6 пълни супени лъжици(обикновени)  брашно и стана супер, не много гъст,защото и ние ги обичаме по рехави кремчетата. Wink

# 34
  • Мнения: 11 747
cathie,ще го направя този крем в събота вероятно! PeaceМного добре ми изглежда!Имам стъклени купички - в тях ще го сложа.
Относно супените лъжици брашно - ако ползвам за мярка суп.лъжица от Машината за хляб - колко трябва да сложа?5 или повече?

# 35
  • Мнения: 1 798
pina, задължително 6 супени лъжици поне. С връх. Или 7 без  newsm78 Да не стане съвсем рядък и да тече. Не знам дали на мерителната лъжица може да стане връх.
gabolina, радвам се, че ви е харесал, пак ми се прияде  Embarassed

Относно брашното - или 5 големи (за сервиране), или 6 супени с връх. Но ако видите, че става гъстичък крема, докато се вари, добавете още мляко.

# 36
  • Мнения: 1 798
Скъсах се да търся другата рецепта за крема. Някой я беше пейстнал тук, но не откривам нито рецептата, нито си спомням коя беше авторката на постинга. Може би не е в тази тема, а в някоя подобна. Рецептата беше от Перфектната вечеря и по снимката ми изтекоха очите. Та днес направих редуцирана доза.
Но! Но...
Начинът на приготвяне на яйчния крем при мен беше пълен провал - при добавянето на брашнената кашичка брашното стана на големи твърди буци и нищо не беше в състояние да ги оправи. Нито бъркането със скоростта на светлината с дървената лъжица, нито с притеклата се на помощ яйцебъркалка... Дори и с миксера не стана. В резултат на бъркането с миксер пък кремът се втечни. Ама пак си остана на бучки и с  пресечен вид. Абе пълна трагедия.
Но иначе карамеленият крем е мнооооого вкусен. Та, ако ще правя крем Дипломат по този начин - с карамелизиран крем, ще си използвам моя метод на приготвяне. По него никога не съм имала проблеми.
Малко ме притеснява суровият белтък отгоре (мирише ми на сурово яйце  Sick), но ще видим, като изстине кремът, какво ще стане. Ще докладвам дали се е стегнал.
Ето снимка. Още не съм си купила от красивите чаши за крем. Ама и в тези става

# 37
  • Мнения: 1 798
Намерих я! http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=203190.msg4351726#msg4351726

Да добавя, че захарта ми се вижда прекалено много.

# 38
  • Мнения: 1 798
Вижте и още една рецепта за крем Дипломат, но малко по-различна. И за еклерчета със същия яйчен крем.

Еклери с крем-Дипломат
Еклерите се правят по стандартния начин.
1 ч.ч вода
половин ч.ч олио
1ч.ч брашно
1ч.л захар
щипка сол
3 яйца
Водата и олиото завират – след като заврат се оттеглят от котлона. Към тях се прибавя брашното, захарта и солта. Бърка се интензивно с дървена бъркалка дотогава, докато всичко не се отлепи от тенджерката. След като изстине, към него се прибавят и яйцата – едно по едно-омачква се до хомогенна смес. Шприцоват се. Изпичат се на умерена фурна – малки еклерчета.
За крема – всъщност това е любимия ми крем, но за еклерите използвам само жълтъчен крем. И така:
1 л. прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч брашно
1ч.ч захар
1 ванилия
Сварява се млякото заедно със захарта. Отделно се разбиват 4 жълтъка с брашното и малко от млякото. После малко по малко се прибавя от топлото мляко, докато се изравни температурата и тази смес се връща отново към млякото в тенджерката. И така кремът се бърка на слаб огън – постоянно до неговото сгъстяване. След отстраняването му от огъня се прибавя и една ванилия.
Еклерите се пълнят с този крем. Повярвайте, стават страхотни...

А рецептата на целия крем е следната: Жълтъченият крем се разделя на две като едната се оцветява с какао. Другата остава жълта.
А от белтъците се прави друг крем : 4 белтъка, 1 чаена чаша и половина захар.
Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се прибавя 1чаена чаша захар. Разбива се докато се стопи захарта. Останалата половин чаша се карамелизира. Карамелът се изсипва при белтъците при непрекъснато бъркане.
Така приготвените кремове се подреждат в чашки – първо белтъчен, жълтъчен, какаов, после жълтъчен, какаов и накрая се завършва с белтъчен. Естествено тук забравих да спомена, че основната съставка на този десерт е ЛЮБОВ.

Общи условия

Активация на акаунт