Любимият ми крем "Дипломат"

  • 44 737
  • 38
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 591
не знаех, че е толкова лесен дипломата  Mr. Green! аз правя подобен, но му викам "домашен крем" и не слагам ядки! но непременно ще пробвам този  Peace

# 31
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Tedulina, няма как да не стане  Hug
А я кажи какво направи с белтъците?
Намерих тази тема и мисля да направя ореховките Simple Smile.

# 32
  • Мнения: 1 798
Ау, прекрасна идея, ако не слагаме белтъците в крема.
А и умирам за тези ореховки. Звучат като купешките. Мерси за линка   bouquet

# 33
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
cathie,кремът стана чудесен,направих го още преди два дена,но чак сега намерих време да си пусна компютъра и да отговоря.
На всички много ни хареса, от тук нататък и на мен ми става любим крем. Heart Eyes
Аз му сложих 6 пълни супени лъжици(обикновени)  брашно и стана супер, не много гъст,защото и ние ги обичаме по рехави кремчетата. Wink

# 34
  • Мнения: 11 747
cathie,ще го направя този крем в събота вероятно! PeaceМного добре ми изглежда!Имам стъклени купички - в тях ще го сложа.
Относно супените лъжици брашно - ако ползвам за мярка суп.лъжица от Машината за хляб - колко трябва да сложа?5 или повече?

# 35
  • Мнения: 1 798
pina, задължително 6 супени лъжици поне. С връх. Или 7 без  newsm78 Да не стане съвсем рядък и да тече. Не знам дали на мерителната лъжица може да стане връх.
gabolina, радвам се, че ви е харесал, пак ми се прияде  Embarassed

Относно брашното - или 5 големи (за сервиране), или 6 супени с връх. Но ако видите, че става гъстичък крема, докато се вари, добавете още мляко.

# 36
  • Мнения: 1 798
Скъсах се да търся другата рецепта за крема. Някой я беше пейстнал тук, но не откривам нито рецептата, нито си спомням коя беше авторката на постинга. Може би не е в тази тема, а в някоя подобна. Рецептата беше от Перфектната вечеря и по снимката ми изтекоха очите. Та днес направих редуцирана доза.
Но! Но...
Начинът на приготвяне на яйчния крем при мен беше пълен провал - при добавянето на брашнената кашичка брашното стана на големи твърди буци и нищо не беше в състояние да ги оправи. Нито бъркането със скоростта на светлината с дървената лъжица, нито с притеклата се на помощ яйцебъркалка... Дори и с миксера не стана. В резултат на бъркането с миксер пък кремът се втечни. Ама пак си остана на бучки и с  пресечен вид. Абе пълна трагедия.
Но иначе карамеленият крем е мнооооого вкусен. Та, ако ще правя крем Дипломат по този начин - с карамелизиран крем, ще си използвам моя метод на приготвяне. По него никога не съм имала проблеми.
Малко ме притеснява суровият белтък отгоре (мирише ми на сурово яйце  Sick), но ще видим, като изстине кремът, какво ще стане. Ще докладвам дали се е стегнал.
Ето снимка. Още не съм си купила от красивите чаши за крем. Ама и в тези става

# 37
  • Мнения: 1 798
Намерих я! http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=203190.msg4351726#msg4351726

Да добавя, че захарта ми се вижда прекалено много.

# 38
  • Мнения: 1 798
Вижте и още една рецепта за крем Дипломат, но малко по-различна. И за еклерчета със същия яйчен крем.

Еклери с крем-Дипломат
Еклерите се правят по стандартния начин.
1 ч.ч вода
половин ч.ч олио
1ч.ч брашно
1ч.л захар
щипка сол
3 яйца
Водата и олиото завират – след като заврат се оттеглят от котлона. Към тях се прибавя брашното, захарта и солта. Бърка се интензивно с дървена бъркалка дотогава, докато всичко не се отлепи от тенджерката. След като изстине, към него се прибавят и яйцата – едно по едно-омачква се до хомогенна смес. Шприцоват се. Изпичат се на умерена фурна – малки еклерчета.
За крема – всъщност това е любимия ми крем, но за еклерите използвам само жълтъчен крем. И така:
1 л. прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч брашно
1ч.ч захар
1 ванилия
Сварява се млякото заедно със захарта. Отделно се разбиват 4 жълтъка с брашното и малко от млякото. После малко по малко се прибавя от топлото мляко, докато се изравни температурата и тази смес се връща отново към млякото в тенджерката. И така кремът се бърка на слаб огън – постоянно до неговото сгъстяване. След отстраняването му от огъня се прибавя и една ванилия.
Еклерите се пълнят с този крем. Повярвайте, стават страхотни...

А рецептата на целия крем е следната: Жълтъченият крем се разделя на две като едната се оцветява с какао. Другата остава жълта.
А от белтъците се прави друг крем : 4 белтъка, 1 чаена чаша и половина захар.
Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се прибавя 1чаена чаша захар. Разбива се докато се стопи захарта. Останалата половин чаша се карамелизира. Карамелът се изсипва при белтъците при непрекъснато бъркане.
Така приготвените кремове се подреждат в чашки – първо белтъчен, жълтъчен, какаов, после жълтъчен, какаов и накрая се завършва с белтъчен. Естествено тук забравих да спомена, че основната съставка на този десерт е ЛЮБОВ.

Общи условия

Активация на акаунт