Сладко от ЦЕЛИ МАНДАРИНКИ-необелени

  • 5 736
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 211
Ей, голяма екзоктика! Аз в гърция съм яла сладко от цели, неузрели орехчета - невероятно вкусно. Имам чувството, че там и от камъни могат да направят сладко.

Дано някоя мама, която живее в Гърция да се включи. Ще следя темата.

# 16
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Доколкото знам това, което се използва там за сладкото, не са мандарини, а един модел портокалчета (които пак не са и портокали като тези, които познаваме). Горчиви са на вкус като са сурови, но на сладко са хубави и много ароматни - нерандзаки се казват.
Иначе рецептата за сладкото е такава (според гръцката ми готварска книга):
25 плодчета
700 гр захар

Плодчетата се слагат в обилно количество вода и се варят около час, докато омекнат. Изплакват се, пробива се с игла дупка от единия до другия край и се отстраняват семките (на този тип плодчета явно става, но с обикновена мандарина не си го представям как ще се махнат newsm78). Изплакват се няколко пъти, после се оставят във вода да киснат 5 дена, като водата се сменя 2х дневно, за да се махне горчивината.
След това захарта се смесва с 2 ч.ч. вода и се вари да се посгъсти на сироп. Плодовете (изцедени) се слагат в този сироп и се оставят да престоят един ден, след което се варят като обикновено сладко, докато се сгъсти хубаво.

# 17
  • София
  • Мнения: 2 952
Ей, голяма екзоктика! Аз в гърция съм яла сладко от цели, неузрели орехчета - невероятно вкусно. Имам чувството, че там и от камъни могат да направят сладко.
В този ред на мисли да спомена и сладкото от зелени смокини  Simple Smile

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 686
   

     Много благодаря за рецептата.   bouquet   bouquet   bouquet

Опитах сладкото им от мандарини и наистина е много вкусно. Вътре нямаше семки, затова предположих, че се правят от мандарини тип "Клементина", които могат да се намерят и в България. Но в сладкото определено е сложена ванилия. Изобщо не горчи, има много нежен и приятен вкус и е много оригинално, въпреки че снимките ми са лоши. Сиропа към сладкото ми се видя малко по-рядък, но нямаше вкус на портокал, а и на опаковката пишеше, че е мандарина.

  Със сигурност ще направя мандарини "Клементина" по рецептата, която ми даде ти!

# 19
  • София
  • Мнения: 140
аз също си купих такова сладко от ТАсос, момичета някоя от вас правила ли е торта или някакъв сладкиш с него ? Ще ми се да направя нещо по-завъртяно с него

# 20
  • Пловдив
  • Мнения: 686
  Ядох го само на палачинки! Невероятно еееееееее!!!!!!

Ако можем да вземем от някъде точната рецепта 1:1 ще можем да си го правим редовно, без да се налага да го ползваме само за завъртяни неща ...
Мале какви сладка имааттт.....1 момиче в 1 от тези теми беше казала, че си е купила сладко от малки патладжани и 1 от малки лимончета. Друго момиче пък каза, че си купила от малки зелени орехчета.

Охххх ... няма ли някой да преведе някое по-интересно гръцко сладко от орехчета, лимончите, малки патладжанчета или нещо от този род?!  Cry  Cry  Cry
Гърците са майстори на сладката...

# 21
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Ако ми остане време, ще преведа сладката от малки патладжанчета и от зелени орехи имаше май - за орехите не съм съвсем сигурна, но за патладжанчетата със сигурност имам рецептата в книгата.

# 22
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Ауууу....върха сииииии!!!
Имаш много целувки от мен  Heart Eyes  Heart Eyes  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт