Грис?

  • 8 725
  • 43
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 983
Момичета искам да направя грис с прясно млеко , но не знам никакви пропорции. Ако някой може да ми помогне, хиляди благодарности Hug

# 1
  • Мнения: 1 893
Когато правех на малката слагах на 1 литър прясно мляко почти 2/3 чаена чаша.

# 2
  • Мнения: 2 591
1 л. мляко
2 к.ч грис
1 ч.ч захар
1 ванилия

млякото се разрежда с 2 ч.ч вода и се вари, грисът се прибавя на тънка струя при непрекъснато бъркане, вари се 10 мин.

# 3
  • Мнения: 983
Млякото заедно с водата трябва да е 1л. нали, а не към литъра да прибавя още две чаши вода. Мерси  bouquet

# 4
  • Мнения: 1 893
Към 1 л. се прибавя водата.

# 5
  • Мнения: 983
Страхотни сте момичета. Мерси!

# 6
  • Мнения: 4 668
С 1л. мляко , обаче става огромно количество готовият грис ... прецени все пак колко ще изядете  Grinning

# 7
  • Мнения: 17
Незнам дали сте яли карамелизиран грис.Преди да сложите млякото изсипете захар да се карамелизира(около 1/2 ч.чаша).Става страхотен.Успех. Wink 

# 8
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ами то на самата опаковка е посочена пропорцията...

Незнам дали сте яли карамелизиран грис.Преди да сложите млякото изсипете захар да се карамелизира(около 1/2 ч.чаша).Става страхотен.Успех. Wink 
Много идейно. Ще се пробва скоро Peace.

# 9
  • Мнения: 2 617
Незнам дали сте яли карамелизиран грис.Преди да сложите млякото изсипете захар да се карамелизира(около 1/2 ч.чаша).Става страхотен.Успех. Wink 
Oбожавам грис и бих искала да пробвам този вариант. Първо карамелизираме захарта, след което добавяме млякото?

# 10
  • Мнения: 100
Аз редовно правя грис на синчето,но винаги в по-малки дози,например около 250-300мл пр.мляко+3(4)с.л.захар(на вкус) ги затоплям на котлона,после към тях прибавям предварително смесения с вода грис(4-5 равни с.л.грис с около 100мл вода) и бъркам постоянно до леко сгъстяване.Слагам една ванилия.Разсипвам веднага на порции.След изстиване се сгъстява доста,имай го предвид.

# 11
  • Мнения: 852
Изпробвана рецепта за грис
-1л.прясно мляко
-1ч.ч.захар
-1/2 ч.ч.грис
-1ванилия
Млякото се сварява, прибавя се захарта и към него се прибавя на тънка струйка гриста.Бърка се на огъня до сгъстяване.Отстранява се от огъня слага се ванилията и се разлива в десертни купички.
Успех Hug


# 12
  • Мнения: 2 617
Изпробвана рецепта за грис
-1л.прясно мляко
-1ч.ч.захар
-1/2 ч.ч.грис
-1ванилия
Млякото се сварява, прибавя се захарта и към него се прибавя на тънка струйка гриста.Бърка се на огъня до сгъстяване.Отстранява се от огъня слага се ванилията и се разлива в десертни купички.
Успех Hug


И аз го правя така, без да добавям вода  Peace

# 13
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Хареса ми идеята с карамелизирания грис.   bouquet

# 14
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

# 15
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Грис правя така:
1 л. прясно мляко
10 с.л. захар
5 с.л. с лек връх грис.
  Слагам да заври млякото със захарта, след това прибавям грисчето. Бърка се често. След около 15-тина мин. като набъбне и се е сварил  го махам от огъня и добавям бучка масло. Разсипвам по купички.

# 16
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0

# 17
  • Мнения: 2 591
майка ми прави карамелизиран грис, също и грис халва, правила е и хапки с половината карамелизиран, половината халва, или по-гъсто грис с мляко! в интерес на истината има много неща, които могат да се направят - и все вкусни!

# 18
  • Мнения: 1 798
Как се карамелизира и как се прави грис-халва?

# 19
  • Мнения: 2 617
Как се карамелизира и как се прави грис-халва?

И аз това се опитвам да разбера от няколко дни, но никой не ми отговаря  Sad

# 20
# 21
  • Мнения: 2 591
да, и аз знам, че се пържи! майка ми не поръсва с канела обаче  Rolling Eyes

става малко тежичко за десерт, но е вкусно - спор няма!

# 22
  • Мнения: 444
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

# 23
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

Не мога да ти помогна с марка, защото не живея в Бг, но за да ти мирише на гранясало мазнината трябва да ти е била стара Thinking.

schneee, че той всеки десерт си е тежък Wink. Може да се изпържи и в олио или зехтин, да се прибавят стафиди или ядки.

Аз обичам много и правя често.

# 24
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз пък не пържа, само запичам леко на сух тиган. Понякога за разнообразие добавям сушени плодове, ядки или пък в половината смес слагам какао. Моя позната пък слага есенция шоколад. Майка ми добавя 2-3 карамфилчета (и в баклавата също, става божествена).
Варианти много. Чудя се на хора, които са буквално отвратени от гриса изобщо.
Все си мисля, че просто след детската градина не са пробвали да си забъркат един вкусен грис  Peace Joy

# 25
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Все си мисля, че просто след детската градина не са пробвали да си забъркат един вкусен грис  Peace Joy

На същото мнение съм Laughing.

# 26
  • Мнения: 444
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

Не мога да ти помогна с марка, защото не живея в Бг, но за да ти мирише на гранясало мазнината трябва да ти е била стара Thinking.

schneee, че той всеки десерт си е тежък Wink. Може да се изпържи и в олио или зехтин, да се прибавят стафиди или ядки.

Аз обичам много и правя често.
Маслото беше добре , самия пакет грис миришеше още като го отворих - все си мислех че като направя халвата ще се оправи .....но уви

# 27
  • Мнения: 1 798
Тeopr, мерси за линковете   bouquet

# 28
Просто грста е била стара  провери ли срока на годност ?

# 29
  • Мнения: 5 682
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0
За фалшивия хайвер гриса в какво се сварява - в мляко или вода?  newsm78

# 30
  • Мнения: 22 867
Момичета искам да направя грис с прясно млеко , но не знам никакви пропорции. Ако някой може да ми помогне, хиляди благодарности Hug

Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.

Последна редакция: ср, 18 юли 2007, 23:33 от labrex

# 31
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0
За фалшивия хайвер гриса в какво се сварява - в мляко или вода?  newsm78

Във вода.

# 32
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
Момичета искам да направя грис с прясно млеко , но не знам никакви пропорции. Ако някой може да ми помогне, хиляди благодарности Hug

Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.
Какво е количеството на маслото?

# 33
  • Мнения: 22 867

Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е................. Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис.
Какво е количеството на маслото?

Аз слагам колкото кубче мая.

# 34
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
Мерси, еЙ сега ще го пробвам   chef

# 35
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
НякоЙ може ли да даде рецептата как се прави с карамелизирана захар?

# 36
  • Мнения: 6 017
Аз да ти кажа на самит пакет с грис трябва да има рецепта как се прави на моя има грис си грис халва

# 37
  • Мнения: 1 526
Изпробвана рецепта за грис
-1л.прясно мляко
-1ч.ч.захар
-1/2 ч.ч.грис
-1ванилия
Млякото се сварява, прибавя се захарта и към него се прибавя на тънка струйка гриста.Бърка се на огъня до сгъстяване.Отстранява се от огъня слага се ванилията и се разлива в десертни купички.
Успех Hug


И аз го правя така, без да добавям вода  Peace

Аз също не добавям вода! Тази рецепта е много добра.
Понякога пускам вътре стафиди, на синът ми много му харесва!

# 38
  • Мнения: 6 017
Грис Халва

Продукти:
200 гр. грис
100 мл. олио
200 гр. захар
250 мл. вода
50 гр. орехи
1 гр. канела
пудра зaхар за поръсване

Начин на приготвяне:
Грисът го слагате в тиган или тавичка със сгорещената мазнина и изпържвате на слаб огън до зачервяване. След това заливате с горещ сироп, приготвен от захарта и водата, като бъркате непрекъснато, за да разбие добре. Прибавяте счуканите или смлени орехи и канела. Сместта отново се разбърква, разпределя се в купички или чинийки и поръсвате с пудрата захар. Вместо орехи може да използвате бадеми. А може и без ядки.

Надявам се съм била от полза...   chef

# 39
Може да пробваш същите рецепти и с царевичен грис, много е вкусен

# 40
  • Мнения: 5 183
Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Тъкмо мислех дали да я напиша  Wink

# 41
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Момичета искам да направя грис с прясно млеко , но не знам никакви пропорции. Ако някой може да ми помогне, хиляди благодарности Hug

Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.
Четох тази рецепта преди мнооого време. Като видях темата се сетих и мисех да я изровя като вариант Simple Smile.
Благодаря ти и на МАЙКА също за рецептата!  bouquet

# 42
  • Мнения: 173
За фалшивия хайвер прибавяш олио и настърган лук още докато не е изстинал гриса.Разбъркваш добре докато изстине.Получава се!

# 43

Общи условия

Активация на акаунт