Грис?

  • 8 722
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Грис правя така:
1 л. прясно мляко
10 с.л. захар
5 с.л. с лек връх грис.
  Слагам да заври млякото със захарта, след това прибавям грисчето. Бърка се често. След около 15-тина мин. като набъбне и се е сварил  го махам от огъня и добавям бучка масло. Разсипвам по купички.

# 16
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0

# 17
  • Мнения: 2 591
майка ми прави карамелизиран грис, също и грис халва, правила е и хапки с половината карамелизиран, половината халва, или по-гъсто грис с мляко! в интерес на истината има много неща, които могат да се направят - и все вкусни!

# 18
  • Мнения: 1 798
Как се карамелизира и как се прави грис-халва?

# 19
  • Мнения: 2 617
Как се карамелизира и как се прави грис-халва?

И аз това се опитвам да разбера от няколко дни, но никой не ми отговаря  Sad

# 20
# 21
  • Мнения: 2 591
да, и аз знам, че се пържи! майка ми не поръсва с канела обаче  Rolling Eyes

става малко тежичко за десерт, но е вкусно - спор няма!

# 22
  • Мнения: 444
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

# 23
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

Не мога да ти помогна с марка, защото не живея в Бг, но за да ти мирише на гранясало мазнината трябва да ти е била стара Thinking.

schneee, че той всеки десерт си е тежък Wink. Може да се изпържи и в олио или зехтин, да се прибавят стафиди или ядки.

Аз обичам много и правя често.

# 24
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз пък не пържа, само запичам леко на сух тиган. Понякога за разнообразие добавям сушени плодове, ядки или пък в половината смес слагам какао. Моя позната пък слага есенция шоколад. Майка ми добавя 2-3 карамфилчета (и в баклавата също, става божествена).
Варианти много. Чудя се на хора, които са буквално отвратени от гриса изобщо.
Все си мисля, че просто след детската градина не са пробвали да си забъркат един вкусен грис  Peace Joy

# 25
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Все си мисля, че просто след детската градина не са пробвали да си забъркат един вкусен грис  Peace Joy

На същото мнение съм Laughing.

# 26
  • Мнения: 444
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

Не мога да ти помогна с марка, защото не живея в Бг, но за да ти мирише на гранясало мазнината трябва да ти е била стара Thinking.

schneee, че той всеки десерт си е тежък Wink. Може да се изпържи и в олио или зехтин, да се прибавят стафиди или ядки.

Аз обичам много и правя често.
Маслото беше добре , самия пакет грис миришеше още като го отворих - все си мислех че като направя халвата ще се оправи .....но уви

# 27
  • Мнения: 1 798
Тeopr, мерси за линковете   bouquet

# 28
Просто грста е била стара  провери ли срока на годност ?

# 29
  • Мнения: 5 682
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0
За фалшивия хайвер гриса в какво се сварява - в мляко или вода?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт