Сушени домати

  • 18 569
  • 54
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 472
 Днес си купих от тези мариновани сушени домати.  Доста са скъпи за домати. Та въпроса ми е - някой правил ли е такива домашни и как се сушат. Пише, че се сушат на слънце. Повече подробностти?

# 1
  • Мнения: 526
Домата е с високо съдържание на вода- не ми е ясно как ще се изсуши и ще остане нещо,приемливо за консумация...Какво представляват тези домати,които си купила и как ги използваш всъщност newsm78Стана ми любопитно.

# 2
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Да,баща ми сам си суши през лятото - на слънце, има си  голяма емайлирана тава,която е плитка.След като се изсушат,ги съхранява в платнена торба от хасе.През зимата, преди готвене, ги накисва във вода.

# 3
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Аз също се чудя как се правят. Иначе съм ги виждала в бурканчета по магазините.
Sarina , а не мухлясват ли. Питай точно как ги прави баща ти.

# 4
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Не, не мухлясват.Реже ги на две,доколкото си спомням използва от тези продълговатите домати - тип "консерва" и те не се поливат, така че са по-месести и не толкова водни.Утре ще го разпитам по-подробно.

# 5
  • London, baby
  • Мнения: 800
Виждала съм няколко рецепти на Иван Звездев с такива сушени домати, както и Ути. Мисля, че се използват за салати, ама не съм много сигурна  Thinking

# 6
  • София
  • Мнения: 472
Аз си купих 100 гр. за проба - килото им е 29 лв. Наистина са от продълговатите домати за консервиране, но люспата им е по-тъничка отколкото на тези, които продават у нас. Иван Звездев често ги използва в някои рецепти и винаги ми е било любопитно. Оказва се, че  е много вкусно. Сарина, и аз ще чакам да попиташ баща си и да ни раскажеш по-подробно. Забелязах, че парченцата домати имат от едната страна люспичка, а от другата нямат. Значи за сушене се  режат по дължина на две и така се сушат, за да остане все пак повече месеста част. А може би съхранението им е наистина само в марината - но все пак каква е тя. Дано се включи някоя мами живееща в чужбина - струва ми се че е италиански специалитет.

# 7
  • Мнения: 239
В Турция на египетския пазар видях сушени домати.Продават ги насипно в хартиени торбички и са много ароматни.Съжалявам,че не си купих,като видях,че има рецепти за дом.хлебопекарна с тях.Следващия път ще взема.

# 8
  • London, baby
  • Мнения: 800
Ето това намерих, дано ти е от полза  Hug
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/tomato_it

# 9
  • София
  • Мнения: 472
vessss,  благодаря. Макар, че по описанието не е същото, но ще го пробвам.

# 10
  • Мнения: 1 726
Ядох веднъж такива домати приготвени от италианец, бяха или пържени или мариновани (плуваха в мазнина), и не бяха особено хубави, добре че имаше сирене ,че с него по-биваше Sick
 Чувала съм ,че хората си правят гювеч в сушен вид, сушат всичко: домати, чушки, бамя, патладжан, лук, целина и т.н. и после се смесват и в торбички, но не съм опитвала все още. Няма начин да не стане сушила съм моркови, бамя и лук и съм доста доволна.

# 11
  • Мнения: 836
има две теми за сушенето на домати в gotveteSmen

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=638.0

и

Сушени домати на фурна ( на Руми )

2,5 кг домати (по месести, овални са по-подходящи)
фина морска сол

Затоплете фурната до 100 градуса (на най-ниска темрературата)
Нарежете доматите на половинки(или четвъртинки), почистете от дръжките. Наредете ги едно до друго (но да не се допират) с отрязаната страна нагоре в плоска тавичка.
Посолете.
Сушат се бавно за около 12 часа (докато се набръчкат).
Проверавяйте от време на време, не трябва да са много сухи, трябва да са малко еластични.
След като са готови оставете напълно да изстинат. Може да ги съхраните така в найлонова торбичка или ги поставете в бурканче заляти със зехтин и подправки
-розмарин.
Излизат около 2 чаени чаши от 2,5 кг.

от тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=320.msg7540#msg7540


# 12
  • Мнения: 5 183
Обожавам ги.
Бях пускала и тема.

# 13
  • Мнения: 27 524
Аз много ги обичам и си ям редовно. В сайта на д-р Емилова има рецепта за сушене на плодове и зеленучци.

# 14
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Мисля че се сушат на слънце като сушените ябълки, сливи и т.н. едва ли е голяма философия
Иначе аз много ги обичам, хапвам си ги често на пица, сосове и дори салатки зимно време  Mr. Green Купувала съм и сушени в пликче и сушени в буркан накиснати със зехтин и подправки. Подправените по ми се нравят  Flutter

# 15
  • София
  • Мнения: 472
Момичета, благодаря, ще си изсуша и на фурна и на слънце- ще пиша, кои са по вкусни. А наистина, че сушените плодове са най- полезни.

# 16
  • Мнения: 176
а колко струват ако не е тайна?  newsm78

# 17
  • София
  • Мнения: 472
Маринованите в Халите са 29 лв. килограма. Бая скъпички, но при това дълго сушене.... А само сушените не знам - да пише някой който ги е купувал.

# 18
  • Мнения: 4 380
Иван Звездев на няколко пъти е показвал как се сушат във фурната. Но не стават така като изсушените със специални машини. Аз купувам пакет сушени немариновани и сама си ги мариновам. Излиза ми много по-евтино. Половин кило сушени домати ми е към 6 лв. някъде, а това са много бурканчета.
Освен това си ги мариновам по различни рецепти. с различни вкусове и определено моите си ми харесват повече от готовите.

# 19
  • Мнения: 399
xenia, откъде ги купуваш немаринованите домати?

# 20
  • Мнения: 4 380
xenia, откъде ги купуваш немаринованите домати?

Не съм в България Детелинка. Купувам  ги в италиански супермаркет. newsm78

# 21
  • Мнения: 399
ееееееех, жалко. Тогава ще се пробвам да си направя сама. Благодаря ти xenia!

# 22
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Виждала съм няколко рецепти на Иван Звездев с такива сушени домати, както и Ути. Мисля, че се използват за салати, ама не съм много сигурна  Thinking
   В Германия в доста от салатите слагат от тези домати. Изчанчена работа според мен, ма е и въпрос на вкус.

# 23
  • Мнения: 1 951
Аз си куувам само зимата, като ми се приядат домати и ги правя на салата.

# 24
  • София
  • Мнения: 472
Всички, дето си ги купувате само сушени и после си ги овкусявате, живеете в чужбина. А къде в България има? /София/

# 25
  • Мнения: 580
Пробвай по селата, навремето много баби сушаха домати.

Аз също суша във фурна по една рецепта на моя позната от Австрия:

Доматите се режат на филии или наполовина, зависи от сорта.
Нареждат се един до друг в тава и се пекат на 80°С около 4-5 часа, важно е да не се изсушават съвсем а да се леко "жилави".
Запържва се чесън (аз много слагам) в зехтин, добавят се ситно нарязани чили чушки, много босилек, сол и една щипка захар, сушените домати и се добавя възможно най - качествения зехтин.
Пълни се в бурканчета - от една голяма тава излиза в най добрия случай буркан от 1/2 кг.
Сушените домати могат да се замразят без да с в зехтин и после при нужда да се слагат в зехтин с най - различни подправки на вкус. Но на мен ми е най - вкусно с босилек.
Така доматите в зехтин могат да се използват за сос на паста, за пица или както аз най - обичам на филия бял хляб  eat.

Същата тази позната е сушила и на слънце, но това трае около една седмица и вечер трябва се прибират вътре. Ама като гледам температурите в България може на слънце по - бързо да станат   Nature Sunny

# 26
  • Мнения: 952
Много ми хареса темата. Ще продължавам да следя за рецепти.

# 27
  • Мнения: 4 380
Пробвай по селата, навремето много баби сушаха домати.

Аз също суша във фурна по една рецепта на моя позната от Австрия:

Доматите се режат на филии или наполовина, зависи от сорта.
Нареждат се един до друг в тава и се пекат на 80°С около 4-5 часа, важно е да не се изсушават съвсем а да се леко "жилави".
Запържва се чесън (аз много слагам) в зехтин, добавят се ситно нарязани чили чушки, много босилек, сол и една щипка захар, сушените домати и се добавя възможно най - качествения зехтин.
Пълни се в бурканчета - от една голяма тава излиза в най добрия случай буркан от 1/2 кг.
Сушените домати могат да се замразят без да с в зехтин и после при нужда да се слагат в зехтин с най - различни подправки на вкус. Но на мен ми е най - вкусно с босилек.
Така доматите в зехтин могат да се използват за сос на паста, за пица или както аз най - обичам на филия бял хляб  eat.

Същата тази позната е сушила и на слънце, но това трае около една седмица и вечер трябва се прибират вътре. Ама като гледам температурите в България може на слънце по - бързо да станат   Nature Sunny



Нищо не пържа за маринатата, еле пък чесън. Shocked Той си променя аромата от топлинна обработка. Не знам кой как, но аз чесън обичам само в суров вид. newsm78 Тъпча бурканчетата редувайки скилидки чесън (цели или нарязани на 2) и подправки. Накрая заливам със зехтин и държа в хладилника. Готови са за консумация след 3-4 дни, но стоят с месеци прекрасно и все по-ароматни стават. А най-харесвам с комбинация от мащерка+риган+ босилек (съвсем малко). Най-вече мащерка. Като свършат тези (имам 3 в хладилника), ще пробвам с провански треви. Мисля, че трябва също да стане хубаво. Thinking

# 28
  • Мнения: 580
Дай някоя рецепта Xenia, че имам сума ти домати  и обичам да експериментирам  Simple Smile

# 29
  • Мнения: 4 380
Дай някоя рецепта Xenia, че имам сума ти домати  и обичам да експериментирам  Simple Smile

Рецепта със сушени домати ли?  Много са...Аз ги добавям навсякъде освен в десерти. Laughing
Пробвай този хляб! Разкошен е. Може после да пусна още нещо ако се сетя. newsm78

http://www.bonapeti.tv/forum/viewtopic.php?t=1340&postdays=0 … =asc&start=15

# 30
  • Мнения: 580
Направо преглъщам и мляскам като чета тоя хляб. Ако утре не е горещо, ще взема да го спретна  Thinking

Мисълта ми беше да ми кажеш някоя рецепта за сушени домати в буркан.
С какво точно ги смесваш, пропорции, подправки и т.н.
Май не се изразих много правилно  newsm78

# 31
  • Мнения: 4 380
Направо преглъщам и мляскам като чета тоя хляб. Ако утре не е горещо, ще взема да го спретна  Thinking

Мисълта ми беше да ми кажеш някоя рецепта за сушени домати в буркан.
С какво точно ги смесваш, пропорции, подправки и т.н.
Май не се изразих много правилно  newsm78

Ох, ами аз горе се опитах да обясня... newsm78 Сама не суша домати. Купувам ги вече сушени във вакумирани опаковки. Правя си само маринатата.

Пропорциите на всичко това зависят от големината на бурканчетата. Използвам бурканчета от конфитюр горе-долу по 500 мл.  От 500 гр. сушени домати се пълнят около 3 бурканчета. На едно бурканче взимам около 4-5 скилидки чесън (големи). Разрязвам на половина по дължина и изваждам сърцевината (много дразни стомаха ако не се махне). И започвам да редя в бурканите така че да се получи равномерно разпределение между домати и чесън. Подготвям си зелените треволяци каквито смятам да слагам. Ако нямам пресни, ползвам сушени. Но с пресни е най-добре разбира се. newsm78 Ползвам песто вместо босилек, то е по-ароматно. Сухи и зелени треволяци забърквам със зехтина, така че да се смеси всичко горе-долу равномерно и в процеса на редене наливаш и по малко от ароматния зехтин, така че да попаднат подправки навсякъде. Когато натъпчеш хубаво и плътно всичко в буркана, доливаш и хубаво тръскаш буркана да изкараш отвсякъде въздуха и зехтина да залее всичко плътно. Затваряш и пъхаш в хладилника. Това е.

Количеството треволяци слагам на око. Но...горе-долу 1 чайна л. песто и почти по супена от сухия риган и мащерка. newsm78

Пробвала съм без чесън, с лук, но изобщо не ми хареса. Подправките си избирай на свой вкус. Можеш да ги варираш за всяко бурканче различно и после сама да си прецениш кое ти допада най-много. По-горе написах коя комбинация ми хареса на мен.

Да не се плашите, в хладилника зехтина побелява и се уплътнява като захаросан мед. Това е нормално и е показател за това, че зехтина е истински. Когато се стопли на стайна температура всичко си се втечнява пак. Използвам доматките по назначение, а ароматния зехтин е много хубав за подправяне на салатки, така че дори доматите да свършат, не хвърлям останалия зехтин.

Последна редакция: пт, 27 юли 2007, 22:26 от xenia

# 32
  • Мнения: 580
Мерси! Точно такава идея ми трябваше. Аз си ги правя по все един и същи начин и понеже каза за суровия чесън ме науми да пробвам и някоя друга рецепта. В момента суша доматите във фурната и довечера ще ги мариновам!

Благодаря за инфото   bouquet

# 33
  • Мнения: 836
И аз имам едно бурканче с мариновани сушени домати (някакви гръцки са). Малко са странни на вкус.
Експериментирах, като ги добавих към зелена салата с риба тон (от консерва). Стана добре.
Мисля да пробвам в салата с варени картофи, но с чесън.

# 34
  • Мнения: 4 076
В България сушените домати за износ се приготвят така:желателно е да са лежащи,сорт Рио Фуего,но и с всякакви става.Разрязват се на половина,солят се и се оставят на силно слънце.Вечер не се прибират.За около 2-3 дена са готови.Така се предават на фирмите,които ги изкупуват,а те мариноват ли и как-вече не знам.

# 35
  • Мнения: 580
Здравей lilac, занеш ли случайно защо се солят?

# 36
  • Мнения: 4 076
Здравей lilac, занеш ли случайно защо се солят?
Ще питам довечера мъжа ми,защото това е в неговия бизнес.Аз само знам технологията,ама защо солят-хич не съм питала.Довечера ще ти кажа,дано не забравя.

# 37
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Здравей lilac, занеш ли случайно защо се солят?

солта извлича водата Peace и предпазва от мухъл

# 38
  • Мнения: 3 410
Момичета, знаете ли каква трайност имат домашно приготвените мариновани домати в хладилника?

# 39
  • Мнения: 4 076
солта извлича водата Peace и предпазва от мухъл
Точно така.И се използвало морска сол.

# 40
  • Мнения: 4 380
Момичета, знаете ли каква трайност имат домашно приготвените мариновани домати в хладилника?

Аз имам от зимата още и нищо им няма. Сигурна съм че ще престоят с години. Няма въздух и влага за да може да се развали нещо.

# 41
  • Мнения: 3 410
Благодаря!

# 42
  • Мнения: 580
Мерси! В такъв случай и аз започвам да соля   chef

# 43
  • София
  • Мнения: 472
Побут на темата, че има интерес. Аз още не съм сушила, защото тези ,които ги сложих на слънце, докато се сушиха, моите хора ги изядаха минавайки покрай тях. После не съм слагала други. А във фурната няколко часа не ми се суши.

# 44
  • Sofia
  • Мнения: 358
Аз днес нарязах  за да използвам жегите. Ама суша от малките "Чери" доматчета,от тях имам много. Някой досега с изсушени резултати?

# 45
  • Мнения: 57
[извинявам се че направо изстрелвам темата , не само я побутвам , но ...
опитах тези консервирани сушени домати за първи  път в брюксел  , казаха ми, че е италианска рецепта и се наричат "антипасти" толкова ги харесах , че реших на всяка цена да  ги изфабрикувам , суших доматите на сянка на тераса със южно изложение , мислех  да сложа зелените подправки , солта , захарта и чесъна когато са готови , но изглежда нещо не се получи имат леко вкиснат вкус и милсля , че пропуска ми е солта при сушенето , така че много , много благодаря на всички за темичката и за солчицата
НЕ Я ЗАБРАВЯЙТЕ ПРИ СУШЕНЕТО !

# 46
  • Мнения: 595
Ще издърпам темата за нови предложения!
Моята любима рецепта :
Зелена салатка се потапя в ледена вода(за да е по хрупкава) и се накъсва.Добавят се нарязаните на лентички мариновани доматчета(но не бива да се прекалява).Подправя се с лим.сок и зехтин и се поръсва с пармезан.
Ставааа....мога тонове да изям.На мен лично зимата повече ми вървят сушените доматки.

# 47
  • Мнения: 836
Вече картофената салата я правя, като вместо лук, към сварените картофи добавям ситно нарязани сушени домати, малко чесън, зехтин и копър. Става супер.

# 48
  • Мнения: 899
Аз не ги харесвам особено, но да кажа, че в "Дон домат" предлагат миш-маш със сушени домати, хубав е. Включва чушка, сирене, яйца, черен пипер и сушените домати, но е малко сух.

# 49
  • Мнения: 27 524
[извинявам се че направо изстрелвам темата , не само я побутвам , но ...
опитах тези консервирани сушени домати за първи  път в брюксел  , казаха ми, че е италианска рецепта и се наричат "антипасти" толкова ги харесах , че реших на всяка цена да  ги изфабрикувам , суших доматите на сянка на тераса със южно изложение , мислех  да сложа зелените подправки , солта , захарта и чесъна когато са готови , но изглежда нещо не се получи имат леко вкиснат вкус и милсля , че пропуска ми е солта при сушенето , така че много , много благодаря на всички за темичката и за солчицата
НЕ Я ЗАБРАВЯЙТЕ ПРИ СУШЕНЕТО !

Ех, и аз тук си ги хапвам с килорами в Брюксел, но не си и помислям да се пробвам сама да ги суша. Ако беше толкова лесно, нямаше да са толкова скъпи  Simple Smile

# 50
  • Мнения: 4 380
[извинявам се че направо изстрелвам темата , не само я побутвам , но ...
опитах тези консервирани сушени домати за първи  път в брюксел  , казаха ми, че е италианска рецепта и се наричат "антипасти" толкова ги харесах , че реших на всяка цена да  ги изфабрикувам , суших доматите на сянка на тераса със южно изложение , мислех  да сложа зелените подправки , солта , захарта и чесъна когато са готови , но изглежда нещо не се получи имат леко вкиснат вкус и милсля , че пропуска ми е солта при сушенето , така че много , много благодаря на всички за темичката и за солчицата
НЕ Я ЗАБРАВЯЙТЕ ПРИ СУШЕНЕТО !

Ех, и аз тук си ги хапвам с килорами в Брюксел, но не си и помислям да се пробвам сама да ги суша. Ако беше толкова лесно, нямаше да са толкова скъпи  Simple Smile



Те са скъпи не защото трудно се сушат, а защото от доста килограми домати излиза нищо накрая като краен продукт. Иначе всичко се суши автоматично в машини. Между другото, домашни машинки за сушене на плодове и зеленчуци се продават. Аз едно време се замислях да си купувам за сушени чушки. Laughing

# 51
А къде се продават тия машини,че аз обърнах магазините да търся вече 2 години.Мерси

# 52
  • Мнения: 3 410
А къде се продават тия машини,че аз обърнах магазините да търся вече 2 години.Мерси
И аз  Peace

# 53
  • Мнения: 3 034
много обичаме и редовно правя разни неща със сушени домати - предимно италианска кухня - паста, пици, някои готвени ястия, както и солени кексове  Peace купувам си ги в зехтин с подправки, има различни видове   chef

# 54
  • Мнения: 4 380
А къде се продават тия машини,че аз обърнах магазините да търся вече 2 години.Мерси
И аз  Peace

Ибей:

http://home.search.ebay.com/dehydrator_Kitchen_W0QQ_trksidZm37QQ … ZR40QQsacatZ20625

Общи условия

Активация на акаунт