Сушени домати

  • 18 569
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 580
Направо преглъщам и мляскам като чета тоя хляб. Ако утре не е горещо, ще взема да го спретна  Thinking

Мисълта ми беше да ми кажеш някоя рецепта за сушени домати в буркан.
С какво точно ги смесваш, пропорции, подправки и т.н.
Май не се изразих много правилно  newsm78

# 31
  • Мнения: 4 380
Направо преглъщам и мляскам като чета тоя хляб. Ако утре не е горещо, ще взема да го спретна  Thinking

Мисълта ми беше да ми кажеш някоя рецепта за сушени домати в буркан.
С какво точно ги смесваш, пропорции, подправки и т.н.
Май не се изразих много правилно  newsm78

Ох, ами аз горе се опитах да обясня... newsm78 Сама не суша домати. Купувам ги вече сушени във вакумирани опаковки. Правя си само маринатата.

Пропорциите на всичко това зависят от големината на бурканчетата. Използвам бурканчета от конфитюр горе-долу по 500 мл.  От 500 гр. сушени домати се пълнят около 3 бурканчета. На едно бурканче взимам около 4-5 скилидки чесън (големи). Разрязвам на половина по дължина и изваждам сърцевината (много дразни стомаха ако не се махне). И започвам да редя в бурканите така че да се получи равномерно разпределение между домати и чесън. Подготвям си зелените треволяци каквито смятам да слагам. Ако нямам пресни, ползвам сушени. Но с пресни е най-добре разбира се. newsm78 Ползвам песто вместо босилек, то е по-ароматно. Сухи и зелени треволяци забърквам със зехтина, така че да се смеси всичко горе-долу равномерно и в процеса на редене наливаш и по малко от ароматния зехтин, така че да попаднат подправки навсякъде. Когато натъпчеш хубаво и плътно всичко в буркана, доливаш и хубаво тръскаш буркана да изкараш отвсякъде въздуха и зехтина да залее всичко плътно. Затваряш и пъхаш в хладилника. Това е.

Количеството треволяци слагам на око. Но...горе-долу 1 чайна л. песто и почти по супена от сухия риган и мащерка. newsm78

Пробвала съм без чесън, с лук, но изобщо не ми хареса. Подправките си избирай на свой вкус. Можеш да ги варираш за всяко бурканче различно и после сама да си прецениш кое ти допада най-много. По-горе написах коя комбинация ми хареса на мен.

Да не се плашите, в хладилника зехтина побелява и се уплътнява като захаросан мед. Това е нормално и е показател за това, че зехтина е истински. Когато се стопли на стайна температура всичко си се втечнява пак. Използвам доматките по назначение, а ароматния зехтин е много хубав за подправяне на салатки, така че дори доматите да свършат, не хвърлям останалия зехтин.

Последна редакция: пт, 27 юли 2007, 22:26 от xenia

# 32
  • Мнения: 580
Мерси! Точно такава идея ми трябваше. Аз си ги правя по все един и същи начин и понеже каза за суровия чесън ме науми да пробвам и някоя друга рецепта. В момента суша доматите във фурната и довечера ще ги мариновам!

Благодаря за инфото   bouquet

# 33
  • Мнения: 836
И аз имам едно бурканче с мариновани сушени домати (някакви гръцки са). Малко са странни на вкус.
Експериментирах, като ги добавих към зелена салата с риба тон (от консерва). Стана добре.
Мисля да пробвам в салата с варени картофи, но с чесън.

# 34
  • Мнения: 4 076
В България сушените домати за износ се приготвят така:желателно е да са лежащи,сорт Рио Фуего,но и с всякакви става.Разрязват се на половина,солят се и се оставят на силно слънце.Вечер не се прибират.За около 2-3 дена са готови.Така се предават на фирмите,които ги изкупуват,а те мариноват ли и как-вече не знам.

# 35
  • Мнения: 580
Здравей lilac, занеш ли случайно защо се солят?

# 36
  • Мнения: 4 076
Здравей lilac, занеш ли случайно защо се солят?
Ще питам довечера мъжа ми,защото това е в неговия бизнес.Аз само знам технологията,ама защо солят-хич не съм питала.Довечера ще ти кажа,дано не забравя.

# 37
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Здравей lilac, занеш ли случайно защо се солят?

солта извлича водата Peace и предпазва от мухъл

# 38
  • Мнения: 3 410
Момичета, знаете ли каква трайност имат домашно приготвените мариновани домати в хладилника?

# 39
  • Мнения: 4 076
солта извлича водата Peace и предпазва от мухъл
Точно така.И се използвало морска сол.

# 40
  • Мнения: 4 380
Момичета, знаете ли каква трайност имат домашно приготвените мариновани домати в хладилника?

Аз имам от зимата още и нищо им няма. Сигурна съм че ще престоят с години. Няма въздух и влага за да може да се развали нещо.

# 41
  • Мнения: 3 410
Благодаря!

# 42
  • Мнения: 580
Мерси! В такъв случай и аз започвам да соля   chef

# 43
  • София
  • Мнения: 472
Побут на темата, че има интерес. Аз още не съм сушила, защото тези ,които ги сложих на слънце, докато се сушиха, моите хора ги изядаха минавайки покрай тях. После не съм слагала други. А във фурната няколко часа не ми се суши.

# 44
  • Sofia
  • Мнения: 358
Аз днес нарязах  за да използвам жегите. Ама суша от малките "Чери" доматчета,от тях имам много. Някой досега с изсушени резултати?

Общи условия

Активация на акаунт