Испанска кухня

  • 63 982
  • 167
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 818
По молба на една мама превеждам тази рецепта.

Хляб за начинаещи








Или както го знаят във испанския форум Mundo recetas - Хляб във тенджера. Това е базова рецепта,без прибавки.Идеален е за тези,които ще правят хляб за първи път .


Продукти:
175 gr вода
20 gr олио или зехтин
15 gr прясна мая
300 gr брашно (после се прибавя и още малко)
една кафена лъжичка сол

Подготовка и готвене:
Слагаме във чашата на Машината за хляб,водата ,олиото и маята, 2 минути, 37º, мощност 2 (извинете ме ако бъркам някои понятия ,нямам Машина за хляб). Следва брашното и лъжичката сол(в този момент аз слагам различни семки...разбъркваме  10 секунди на мощност 6 и програмираме 2 минути за втасване .

Наблюдаваме преез прозорчето тестото и когато запълни стените на формата го изваждаме с набрашнени ръце...и на набрашнена повърхност му придаваме овална форма.Слагаме го в огнеупорна тенджера.Правим разрези,както е показано на снимката и намазваме с малко мазнина,наръсваме с брашно и печем във фурна на 220 градуса около 40 мин.,до зачервяване.

Забележка,солта и маята не трябва да са в пряк контакт.Слагайте солта винаги в брашното.


   

Снимка за големината на формата:



Оригиналната рецепта 

Последна редакция: чт, 13 сеп 2007, 15:39 от gaby_s

# 61
# 62
извинявай,но лъжичката-кафе или сол трябва да е?

# 63
  • Мнения: 1 818
Пепика,хлябът ти е разкошен!Браво!  bouquet
етла,поправих грешката,набито око имаш  Hug

Вчера изпробвах един сос за миди,по рецепта на моя приятелка-невероятен стана.

Сос за миди

Сварявам мидите /около 1 кг със черупките/в тенджера под налягане и след това ги заливам със следната смес...В тиганче запържвам в зехтин една малка глава лук с една скилидка чесън,нарязани на много ситно.Прибавям сол,няколко зърна черен пипер,една кафена чашка оцет и една кафена чашка вода.Мидите трябва да постоят в соса няколко часа в хладилник,за да се овкусят...незаменимо мезе или предястие!

По желание може да се сложи червен пипер -сладък или лют след запръжката.


# 64
gaby_s правила ли си макарронес кон алмехас и ната? макаррони със миди(малки) и сметана.
аз ги правиа риадко но не винаги ми излизат, днес оба4е излиазоха стра6нми, мъжъми 4ак ми вика 4е били по хубажи от на маикаму, тъи 4е иавно са били жестоки.
аз им слагам ната, алмехас, гамбас, и бокас де мар, ахос перехил де боте, асеите де олива сал и макаррони смесени от 6арените с зелен4уци. маи нисто друго...... newsm78
ако сте нажити сте ви пи6а как ги правиа(по хубави са от на свекървами хахахахха а тиа циал живот ги праи хихихи)
поздрави

# 65
  • Мнения: 1 818
astobiza,никога не съм правила такива макарони...пиши непременно как се правят ,за да пробвам и аз тази вкуснотия bouquet

# 66
  • Мнения: 4 370
Направих наденичките във вино на Силия. Аз не ядох от тях, само за мъжа ми бяха и не мога да дам отзиви, но определено бързо стават.

# 67
  • Мнения: 4 370
Направих Пенанис със шунка, на Силия! Много са вкусни.

# 68
  • Пловдив
  • Мнения: 686
     Радвам се, че са ви харесали! В БИЛА също продават "панинис", но не съм ги опитвала. Някой беше много доволен от лимоновата торта.
     Имаше хубави рецептички, но някой се размрънка, че прекаляваме с превежданите рецепти и аз спрях.   chef
     

# 69
  • Spain
  • Мнения: 3 750
попаднах на една рецепта за бутер тесто - по то4но за "наполитанас " и "кроасани" . поствам я на испански
ако го интересува някои които не разбира бих я превела . не съм я правила
Цитат
Pasta hojaldrada fermentada

Para realizar este hojaldre se necesitan los siguientes ingredientes: 1 kilo de harina fuerte o de media fuerza, medio litro de agua o de leche, 100 gramos de azúcar, 30 gramos de levadura de pastelería, 20 gramos de sal, 2 huevos y medio kilo de mantequilla o de margarina para masas.

Se coloca la harina en forma de volcán y se van mezclando el resto de los ingredientes (excepto la margarina o mantequilla), teniendo en cuenta que la levadura va a ir disuelta en líquido.
Se deja reposar la masa en un sitio fresco entre 7 y 10°C de unas 6 a 12 horas.
Se manosea la mantequilla hasta ponerla a punto de pomada.
Una vez que el plastón de masa ha fermentado, se le da un corte en forma de cruz, se estira y se introduce la margarina, dándole una vuelta sencilla, una doble y una sencilla con ayuda del rodillo. Entre vuelta y vuelta se deja reposar media hora. Se les llama "vueltas" a las dobleces que se debe realizar a la masa, como si se estuviese doblando una manta. Una vuelta sencilla es equivalente a doblar la masa sobre si misma; vuelta doble es equivalente a doblarla dos veces sobre sí misma.
Hasta el momento de consumir, es mejor guardarla en la nevera envuelta con papel de plástico especial para cocina.
También se puede trocear en porciones y congelar.
Hojaldre para cruasán

Para elaborar esta clase de hojaldre, se estira la pasta hojaldrada hasta que tenga un grosor de 4 milímetros.
Se corta en tiras y de estas tiras se cortan triángulos regulares a lo que se les hace un corte en el centro de la base y se enrollan hacia el vértice opuesto.
Se colocan sobre placas y se les da una segunda fermentación, de 2 horas y media a temperatura de 30°C. Después se sacan de la estufa y se pintan de huevo. Se cuecen a una temperatura de 200°C durante unos 10 ó 12 minutos.
Hojaldre para napolitanas

En este caso también se estira la pasta hojaldrada hasta obtener un grosor de 4 milímetros y se corta en tiras, si bien en esta ocasión se colocan sobre las tiras barritas de cobertura de chocolate y se enrollan.
Se dejan fermentar durante 2 horas y media a 30°C. A continuación se pintan con huevo y se ponen a cocer a temperatura de 200° durante aproximadamente10 ó 12 minutos.

# 70
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
моля Ви изпратете ми рецептата на кашкаваленото руло

# 71
  • Мнения: 22 867
моля Ви изпратете ми рецептата на кашкаваленото руло

dunia, това ли имаш предвид?  За друго не се сещам......... newsm78

# 72
  • Мнения: 818
Sylya,имам вьпрос относно кекс без брашно- на две места пише белтьци,а в обяснението едното е жьлтьци-та колко са жьлтьците-250гр. или 50гр.

# 73
  • Мнения: 4 370
Тези дни правих картофите в торба на Габи и Пилето с ориз на Габи. И двете рецепти са супер сполучливи и влязоха в кулинарната ми книга. А скоро ще направя пилето в торба и салатата с боб и риба тон на Габи. Габи, тези седмица сме на твоите вкусотии у нас.

# 74
  • Мнения: 524
Моля, спешно ми кажете кое е точно пилето на Габи с ориз, че луда станах от час насам. Срещнах отзиви за тове пиле и в друга тема , а не мога да му хвана дирите...,т.е. рецептата. Искам довечера да го стотвя.

Моля за линк   chef

Общи условия

Активация на акаунт