Хляб за начинаещи
Или както го знаят във испанския форум Mundo recetas - Хляб във тенджера. Това е базова рецепта,без прибавки.Идеален е за тези,които ще правят хляб за първи път .
Продукти:
175 gr вода
20 gr олио или зехтин
15 gr прясна мая
300 gr брашно (после се прибавя и още малко)
една кафена лъжичка сол
Подготовка и готвене:
Слагаме във чашата на Машината за хляб,водата ,олиото и маята, 2 минути, 37º, мощност 2 (извинете ме ако бъркам някои понятия ,нямам Машина за хляб). Следва брашното и лъжичката сол(в този момент аз слагам различни семки...разбъркваме 10 секунди на мощност 6 и програмираме 2 минути за втасване .
Наблюдаваме преез прозорчето тестото и когато запълни стените на формата го изваждаме с набрашнени ръце...и на набрашнена повърхност му придаваме овална форма.Слагаме го в огнеупорна тенджера.Правим разрези,както е показано на снимката и намазваме с малко мазнина,наръсваме с брашно и печем във фурна на 220 градуса около 40 мин.,до зачервяване.
Забележка,солта и маята не трябва да са в пряк контакт.Слагайте солта винаги в брашното.
Снимка за големината на формата:
Оригиналната рецепта