Преди да пиеш бира на гладно , прочети това:
" Не пийте на гладен стомах
Алкохолът не е храна и не предлага хранителни предимства
Алкохолът ангажира чернодробните ензими за разграждането си, като през това време черният дроб не произвежда глюкоза
Алкохолът може да повиши риска от хипогликемия в продължение на часове (8-12) след изпиването му
Докато черният ни дроб е зает да преработва погълнатото количество алкохол, той спира да произвежда и да освобождава в кръвта глюкоза. Колкото повече сме пили, толкова по-дълго е блокирано и чернодробното производство на глюкоза.
Наред с това, алкохолът потиска и отделянето на кортизол и растежен хормон (и двата хормона имат противоположно на инсулина действие и постъпват в кръвта при хипогликемия, но повишават нивото на кръвната глюкоза едва след 3-4 часа, ако сме пили – дори още по-бавно).
Блокираното производство на глюкоза от черния дроб, както и потисната секреция на кортизол и растежен хормон са причина за продължителния хипогликемизиращ ефект на алкохола
Хипогликемията е основната причина да изпитваме “стържещ“ глад и да имаме “вълчи“ апетит часове, след като сме пили. Тъй като мозъкът ни гладува за глюкоза, то ставаме разсеяни, объркани, с неясна мисъл и т.н.