Флам-кухен?

  • 6 269
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 157
здравейте,

искам да питам дали някой знае как се правят тия вкусотии
всеки път като ходя до германия и много им се кефя и искам да си направя в къщи

мерси предварително

# 1
  • Мнения: 22 867
В темата за немската кухня има.

Попаднах и на тази снимка. А какво представлява фламкухенът?

# 2
  • Мнения: 22 867
Да живее чичко Гугъл Grinning, изясни ми се горе-долу.
Ето тук един такъв, доста вкусно изглеждащ.

# 3
  • Мнения: 157
ами нещо като пица е, но и не точно

тези които аз съм яла са били например с много лук, бекон и кашкавали и сметана
никога не са имали например доматен сос с който да е намазан блата

тестото е някакво странно много много тънко - колкото палачинка

# 4
  • Мнения: 157
хм това е с много дебел блат...

определено е като линка за немската кухня и наистина тестото е хрупкаво като се опече

# 5
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
флам кухенът е елзаски специалитет.
тестото е мноого тънко и хрупкаво, няма набухватели
плънката в основната рецепта е високомаслена заквасена сметана, бекон, лук, сол и черен пипер.
има и вариации.

ако искате ще ви преведа рецептата от немската тема, ако не е преведена вече...
опича се за около 10 мин. Peace

# 6
  • Мнения: 157
даааа искаме:)
че иначе ще трябва да я пускам на нещо да я докара до английски и след това да си я преведа:)

# 7
  • Мнения: 22 867
А каква е разликата мужду Flammkuchen и Zwiebelkuchen?

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Елзаски фламкухен

200 g брашно
2 с.л. олио
125 ml вода 
 сол
200 g заквасена сметана с висока масленост
200 g лук на полумесеци 
100 g бекон на тънки лентички
   

приготвяне:
от брашното, водата, солта и олиото се приготвя тесто, не трябва да лепи. разточва се на тънко, около 1-2 мм, намазва се със сметана и се поръсва с лука и бекона.
пече се в загрята фурна на най-вискота температура коло 15-20 мин или докато основата стане хрупкава.


Цвибелкухен е друго, по-скоро е като тарта с много лук. сега ще пусна и за него рецепта, да намеря някоя, която не е калорийна бомба

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Цвиебелкухен - тарта с лук (де да знам как да го кръстя на български)

2 с.л. олио
400 гр. брашно
1 кубче мая
1 ч.л. сол
1 кг лук
150 гр шунка или бекон
около 500 гр заквасена сметана
2 яйца
200 мл вода
кимион на зърна

от водата, 1с.л. олио, маята се замесва тесто. разточва се в кръгла форма и ръбчето се надига.
лукът и беконът се запържват в олио до златисто. охлаждат се и се добавя сметаната или крем фреш, кимиона и яйцата.
слага се върху основата и се пече 45 мин. на 180 гр.

може да се наложе да с еползва малко повече или по-малко брашно, защото тук е тип 405.

има още един вариант на този цвиебелкухен, ама е с извара в тестото, а такава извара няма в Бг.

# 10
  • Мнения: 22 867
asyalein,   bouquet  bouquet  bouquet! Гледах едни снимки и ми се сториха еднакви. Но и двете звучат вкусно.

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Гледах едни снимки и ми се сториха еднакви. Но и двете звучат вкусно.

във всеки регион се приготвят по различен начин.
цвиебелкухенът може също да е тънък, но пълнежът му е повечко...

истината е, че и 2те рецепти са калорични и мазни  ooooh!
аз предпочитам фламкухен, но приятеля ми умира за цвиебелкухен. понякога го правя с праз, става много вкусно Flutter

# 12
  • Мнения: 4 380
Е това просто не можех да го пропусна- толкова лесно и бързо. Имах и една кофичка нискомаслена сметана за използване, която си е гадничка какво да си говорим.... newsm78 та ми дойде тамън. Пече се фламкухена, дано се хареса на моите, че аз няма да го пробвам. Confused

Момичета, а това с риба ли е? Някой може ли да преведе? newsm78

http://hunger.bluephod.net/viewtopic.php?p=10062

# 13
  • Мнения: 4 380
Еее, страшен успех има този фламкухен сред моите. Laughing Толкова адмирации отдавна не съм събирала. Grinning

"Ти ли го измисли? Ще правиш ли по-често? Искам всеки ден такова."- това бяха думите на мой дечко, който напоследък нищо не яде. newsm78

Нямам нищо против ако ще и всеки ден. Та това се прави елементарно. Мерси за рецептичката! smile3525

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Момичета, а това с риба ли е? Някой може ли да преведе? newsm78

http://hunger.bluephod.net/viewtopic.php?p=10062

 с пушена сьомга

# 15
  • Мнения: 1 893
А вместо Schmand какво може да се използва?

# 16
  • Мнения: 4 380

Момичета, а това с риба ли е? Някой може ли да преведе? newsm78

http://hunger.bluephod.net/viewtopic.php?p=10062

 с пушена сьомга

Интересно звучи. А какво още има, разбираш ли? newsm78 Не забелязвам да има лук пък се вижда и нещо зеленичко... newsm78

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А вместо Schmand какво може да се използва?

оф тук има толкова много видове сметани, че не ги различавам.
само знам коя е за разбиване, коя за сладкиш, коя за готвене.

schmand  много гъста заквасена сметана с 30%-45% масленост. т.е. май като тази в Бг.
sauer sahne (заквасена сметана) е с 10% масленост.
creme fraiche - 40% дано не се лъжа...
schlagsahne 30- 40% (за разбиване ) и е течна.

така че слагай си заквасена сметана.  bouquet

Последна редакция: сб, 28 юли 2007, 20:11 от asyalein

# 18
  • Мнения: 157
мерси много за превода  bouquet  bouquet  bouquet

само да добавя че този фламкухен дето го ядох беше и с кашкавалче отгоре

довечера и аз ще видя да стъкмя такава манджа:)

това е по-добро от пиците според мен щото наистина тестото му е много тъничко и хрупкаво:)

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мерси много за превода  bouquet  bouquet  bouquet

само да добавя че този фламкухен дето го ядох беше и с кашкавалче отгоре


ами аз съм написала, че има вариации и съм превела основната рецепта. Peace
иначе и аз ям с праз и кашкавал (то не е кашкавал, ами е май ементалер или друго подобно твърдо сирене).

# 20
  • Мнения: 1 893
Xenia ето:

тесто:

425 g брашно
1 пакетче суха мая
250 ml хладка вода
1 щипка сол
3 с.л растителна мазнина

за отгоре:

300 g сметана
100 g настърган кашкавал
3 с.л. лимонов сок
1 връзка пресен лук, почистен и нарязан на колелца
200 g пушена сьомга
мускатов орех
лют червен пипер
сол
черен пипер
От продуктите се замесва тесто, което престоява 30 минути и се разточва, сметаната се смесва с бланширания лук и останалите продукти, разпределя се върху тестото и най-отгоре се нарежда сьомгата. Пече се на 230 градуса около 30мин.
Продуктите са за тавата на печката.

Да ви е сладко!

# 21
  • Мнения: 4 380
Ох, жива и здрава да си bacio! Hug  HugБлагодаря много!  bouquet

# 22
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Мммм, страхотно изглежда!

# 23
  • Мнения: 11 747
Тъй като тази вечер направих фламкухен,както вече всички знаят,искам да кажа,че беше страшно вкусен,много ми допадна и завбъдеще ще го правя често!Четох,че може да се добави и малко чушки,или пък праз,пресен лук,такива неща.
Призив към всички,които се чудят,дали да го направят - Не се чудете,почвайте го! Grinning

# 24
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пина - с мая или без?

# 25
  • Мнения: 11 747
Ами сложих малко мая,че не исках да седи сбито.Не съм го оставяла да втасва,обаче,разточих го много тънко и стана в изпечено състояние съвсем тънко и хрупкаво!Много е приятно за ядене.Всъщност трудно се яде с вилица и нож,май трябва да се хване в ръка и да се ръба.

Мноого ми хареса! Hug

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
по принцип тези, които се продават се ядат с нож и вилица. основата не е толкова препечена.а и сметаната омекотява.
но на мен ми стои като полусурова и печа по-дълго.

ако направиш тестото без мая, става по-скоро ронливо и се яде по-лесно.
въпрос на вкус все пак.
радвам се, че ти е било вкусно  Hug

# 27
  • Мнения: 11 747
Отново го направих! Peace
Искам да сложа някоя снимчица тука,ето го преди печене



а ето го и разрязан,за да се види колко е тъничко



Препоръчвам рецептата горещо! Peace

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пина, супер изглежда, сигурна съм, че и вкусен... Hug

# 29
  • Мнения: 6 017
Това вид пица ли е?

# 30
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Уха, това ще се направи още днес. Отказвам се от заплануваната пица Grinning

# 31
  • Мнения: 11 747
Външния вид наподобява пица,но вкусът и ароматът са съвсем други.Мен лично ми харесва повече от пица,не съм фен на доматеното.
Иначе се прави доста бързо! Peace

# 32
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Какви подправки вървят на сметана и лук? Мисля и малко пиперки да сложа.

# 33
  • Мнения: 11 747
да,виждала съм с малко пипер добавен.Подправките са сол и черен пипер.Аз гледам да слагам това,което се предвижда от класическата рецепта,избягвам безкрайните импровизации,че накрая друго ядене ще стане.Простичко е,с малко продукти,но става хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт