Кръстница на тортата съм аз и есдтествено тя носи името на жената, която ми даде рецептата и за която цял живот ще си спомням с добро.
И така:
Торта "АНЕЛИЯ"
За блата:
6 яйца (8, ако са по-дребни)
1 1/4 чаена чаша захар
2 праха ванилия
2 суп. лъжици брашно
2 1/2 чаена чаша смлени на ситно орехи
2 пакетчета бишкоти
За крем 1:
750 мл прясно мляко (3 чаени чаши)
8 суп. лъжици брашно
1 1/4 чаена чаша захар
2 праха ванилия
За крем 2:
1 пак. масло (125 гр.)
3/4 чаена чаша пудра захар
250 гр. цедено кисело мляко
2-3 суп. лъжици безсолна извара (хубаво е да е по-мазничка и гладка)
сладко от зелени смокини
Приготовление
За блата:
Отделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват до побеляване със захарта. Добавят се ванилията, брашното и орехите. Внимателно без много бъркане се добавят белтъците, разбити на сняг. Блатът се пече в умерена, преварително загрята фурна в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно.
Ако искате тортата да стане по-шарена, можете да добавите в блата и една равна супена лъжица какао.
За крем1:
Брашното, захарта и ванилията се размиват на каша с 1/2 чаена чаша пр. мляко. Когато кашицата е станала гладка, при постоянно разбъркване добавяте останалото мляко, което сте кипнали (трябва да е вряло). Така получения крем варите, докато стане гъст и лепкав. След това го охлаждате в хладилинка.
крем 2
От маслото и пудрата захар разбивате маслен крем, който добавяте към охладения млечен. Към получената смес добавяте и изцеденото кисело мляко и изварата.
Оформяте тортата по следния начин:
Изпечения блат срязватена две хоризонтално (най-лесно е с конец).
Върху едната половина намазвате около 1/3 от крема и наръсвате парченца нарязани смокини от сладкото. Като втори блат нареждате бишкотите, топнати в прясно мляко, смесени с ром (1-2 чаени лъжици). Поливате този пласт със сироп от сладкото и намазвате с още 1/3 от крема и пак слагате праченца смокини. Налагате втората половина от разрязания блат и намазвате тортата от всякъде с останалия крем. Украсявате с фантазия и охлаждате около 8 часа, за да попие и омекне добре.
Ще се радвам престрашили те се да я направят да споделят впечатления!