Какви каши ядат вашите бебете?

  • 3 380
  • 46
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 3 695
Косе Босе, благодаря  Hug
А има ли вариант да го накисна, сваря и после да го пасирам?
Моята мома е на 9 месеца и 1 седмица. Мисля да дам колкото да го въведа, стига да ми се получи домашната каша де  Rolling Eyes

# 46
  • Мнения: 1 449
tini-mini, не съм накисвала предварително зърната, не знам  дали ще съкрати варенето на кашата.

И моята цел беше въвеждане. Пробвах я преди 2 дни от любопитство – да видя какво се получава и дали мога да разчитам на нея от време на време за разнообразие (докато въведа глутена в 10 м.). Обмислям и варианти за комбинация с другите брашна, но засега я оставих. 

Стана ми интересно за кашата от елда - кисне ли се от предната вечер или не? И каква е целта на това киснене?

Накисването не подпомага по-лесното храносмилане. Накисването има за цел по-пълно усвояване на полезните минерали.

В обвивката на някои зърна и семена, както и в бобовите растения се съдържа фитинова киселина. В чревния тракт тя се свързва с калция, магнезия, желязото и най-вече цинка, образува неразтворими комплекси и не позволява тези вещества да бъдат усвоени.
Разграждането и неутрализирането на фитиновата киселина става чрез накисване на зърната или чрез ферментация. Едва тогава полезните минерали могат да бъдат преработени от стомашните сокове и усвоени.

==> Няма проблем зърната/пълнозърнестите брашна да се използват и без накисване – те си изпълняват функцията на "метла" на червата заради по-високото съдържание  на целулоза. Но не се усвояват минералите и е възможен дефицит на калций, цинк и прочие.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2007, 18:30 от Косе Босе

Общи условия

Активация на акаунт