Въпрос за лука?

  • 1 964
  • 32
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 6 017
От известно време се чудя дали да песна тема или не, но ето че се реших и пуснах. Та въпросът ми е как режете лука без да ви люти на очите, и дали въобще може да не люти. Някъде бях чела че лука се мокрел като се режел, пробвала съм няколко пъти-, но без резултат. В последно време ми се случва често да употребявам лук, но то не се издържа. Бихте ли споделили как е при вас?
Предварително благодаря на всички мами дали съвети.

# 1
  • Мнения: 1 934
Накисни ги за малко във вода!

# 2
  • Мнения: 4 111
Ще споделя нещо, не се бъзикам. Задържаш в устата си една голяма глътка вода, докато режеш лука. Действа, но го правя ако имам да режа доста лук, а това се случва рядко.

# 3
  • Мнения: 6 017
Ще споделя нещо, не се бъзикам. Задържаш в устата си една голяма глътка вода, докато режеш лука. Действа, но го правя ако имам да режа доста лук, а това се случва рядко.
Хм....интересно ще пробвам може пък да действа...

# 4
  • Мнения: 845
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин. Никога не люти по този начин.След това си режеш спокойно. Опитай! Дано да съм била полезна.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 816
Ако е повече от 1 глава лук, пускам на кухненския робот. Peace

# 6
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Режа го в блендера Wink.

# 7
  • Мнения: 1 065
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин. Никога не люти по този начин.След това си режеш спокойно. Опитай! Дано да съм била полезна.
А не се ли умирисва фризера на лук?
Една пролет за да не изхвърля стария лук го нарязах и прибрах във фризера ,като мислих да си вадя по малко за готвене.
Фризерът така се умириса ,че се наложи да вадя всичко и да го  мия с препарат и въпреки това някои неща и след това воняха на лук

# 8
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин. Никога не люти по този начин.След това си режеш спокойно. Опитай! Дано да съм била полезна.

Този начин го практикувам от дълго време  Peace

[А не се ли умирисва фризера на лук?

Не.  Поне аз не съм забелязала да се умирисва на лук.

# 9
Четох някъде, че близо до дъската за рязане се слага запалена свещ, или пък се кълца до горещ котлон. Не съм пробвала обаче.

# 10
  • София
  • Мнения: 748
С блендера. Чиста работа!

# 11
# 12
  • Мнения: 25 649
А кой ви го бели?  newsm78
Аз рева повече при беленето, не при рязането.

# 13
  • Мнения: 1 564
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин.
И аз така правя.Наистина не люти като го режеш.  chef

# 14
  • Мнения: 483
Аз използвам тези очила за рязане на лук, така са уплътнени, че нищо не стига до очите  Mr. Green

Същият ефект се постига с очила за плуване!

# 15
  • София
  • Мнения: 35 973
Режа и плача... Cry

# 16
  • Мнения: 9 111
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин. Никога не люти по този начин.След това си режеш спокойно. Опитай! Дано да съм била полезна.
А не се ли умирисва фризера на лук?

Ако те притеснява миризмата, сложи в торбичка и вържи. Така няма вероятност да замирише.

# 17
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Ми не го режа - понеже нямам кухненски робот, използвам мъжо-резачка  Mr. Green

# 18
  • Мнения: 444
Беля и режа под абсорбатора - върши работа!!!

# 19
  • Мнения: 157
От няколко месеца купувам един вид лук, леко издължен и веднага го слагам в хладилника. Там го държа и когато го режа не ми люти. Прагът на чувствителност към лютевината ми е много нисък и съм пробвала какво ли не - и свещ, и във фризера /това помага/, и в резачка за лук /нещо ми го няма навика/...

# 20
  • Мнения: 2 199
Аз използвам тези очила за рязане на лук, така са уплътнени, че нищо не стига до очите  Mr. Green

Същият ефект се постига с очила за плуване!

 Mr. Green и аз

# 21
  • Мнения: 6 017
Благодаря на всички който отговориха на запитването ми...ще пробвам три от съветите...
-в фризера
-във водата
-с плътни очила
...а другите който казаха за блендера, ми е ясно, но аз искам да си го нарежа сама. И все пак благодаря на всички.   bouquet Hug

# 22
  • Мнения: 286
Oще един съвет и от мен: преди да го нарежеш начукай главата лук леко с чук.Така изобщо не ми люти.Знам го от професионален готвач  Laughing

# 23
  • Мнения: 6 017
elesa Благодаря, и така ще пробвам...дано вече не ми люти така, че многоо плача като режа лук   bouquet

Последна редакция: нд, 02 сеп 2007, 16:50 от SlaDk0_i_SoLeNo

# 24
  • Мнения: 7 914
[дано ече не ми бюти така   bouquet
за бюти нямам на идея какво да те посъветвам, че не знам какво е Mr. Green- майтапя се - да не се обидиш Hug
много начини съм пробвала, обаче на мен ми действа един безотказно- беля лука под течаща вода и после веднага го нарязвам и нито ми люти на очите , нито плача Peace

# 25
  • Мнения: 398
Само съм чувала,но не съм го прилагала ThinkingТа така,докато режеш лук,захапваш в уста филия хляб и по този начин миризмата се абсорбирала във филийката и не лютяло на очите newsm78.Казвали са ми , че светлите очи/сини,зелени/ са по чувствителни.Аз като режа нищо не виждам от сълзи ooooh!,а уж гледам на една страна hahaha....кога ли ще остана без пръсти Joy

# 26
  • Мнения: 3 360
Може и странно да ви прозвучи,но има лук, който не ми люти Rolling EyesА има и такъв от ,който ревааааа smile3518 много!Аз не съм намерила решението ,но ще пробвам това със замразяването bowuu
Обикновено кухненския робот я върши тази работа,но когато ми трябва мъничко-режа на ръка Wink

# 27
  • Мнения: 311
Забождате хляб на върха на ножа,докато режете. Така не люти,поне на мен. Simple Smile

# 28
  • Мнения: 6 017
[дано ече не ми бюти така   bouquet
за бюти нямам на идея какво да те посъветвам, че не знам какво е Mr. Green- майтапя се - да не се обидиш Hug
Не, няма да се обидя, защото това е моя правописна грешка, докато пиша бързо и то нали буквите са една до друга л и б и съм объркала....


Благодаря на всички, ще пробвам по всички начини  който ми предложихте с лука, все пак всеки ден готвя с лук, ще има да експериментерам, докато почна училище....

# 29
  • Мнения: 1 799
Чувала съм гореизброените предложения. Но не съм ги изпробвала. Не си представям да режа лук и на върха на ножа да забождам парче лук. Ще ми пречи чисто и просто. А и докато се приготвям с филийки и други, лукът веч е нарязан.
Или с други думу казано моята тайна е... в бързото рязане - цак, цак и готово. Изобщо не обръщам внимание на този, да го нарека никакъв, проблем.
А и малко сълзи правят бласъка в очите неустоим  Wink

# 30
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 373
Много неща съм пробвала. При мен е без успех. Има лук, който изобщо не ми люти и такъв, който направо ми  разказва игрите  Close

# 31
  • В града на хумора...
  • Мнения: 605
В кухненския робот   Peace

# 32
  • Мнения: 5 362
И аз го слагам за малко във фризера преди да го нарежа.Не ми люти след това.

Общи условия

Активация на акаунт