Някой да ме научи как да направя ВКУСЕН ориз, моля!!!!

  • 16 794
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 3 816
Аз само бланширан ориз купувам от доста време и както и да го приготвя все става вкусен. Peace И важното е да има много подправки, чубрицата при мен е задължителна за почти всичко което готвя.  bouquet

# 16
  • Мнения: 1 799
Аз обичам бисерен ориз. Кръгъл, а не издължен.
 Бланшираният ми стои един измит и няма същия вкус. Може и да е въпрос на внушение.

# 17
  • Мнения: 1 818
Основна рецепта за варен ориз

продукти:
1 купичка или 1 ч.ч ориз
1 и 1/2 купичка или 1 и 1/2 ч.ч. вода-забравете пропорциите 1 към две,доро едно към три,които са популярни в много готварски книги

предварителна подготовка:
Почиствам ориза,сипвам го в голяма цедка и го мия в тенджера със студеба вода дотогава,докато стане напълно бистра.Разхищавам толкова вода,колкото е необходимо,въпреки призивите да я пестя.Така ориза се изплаква от нишестето и става бял и лъскав.

готвене:
Слагам ориза в тенджера,доливам водата и го оставям да кипне на много силна температура.След като поври около 3 мин.,намалявам температурата до минимум и покривам тенджерата с капак.Оставям ориза да къкри 10-12 мин.Ако е прекалено изсъхнал,добавям 1-2 лъжици гореща вода.Ако е воднист,го държа още 1-2 мин.при отворен капак,за да се изпари течността и отново покривам тенджерата.След това ориза трябва да е полуготов.Спирам напълно огъня и осравям ориза да се досготви сам 10-15 мин.в собствената си пара....Рецептата ми е от една малка стара книжка на Вагенщайн,от която не се разделям ...

И оттук нататък могат да се ползват всякакви комбинации от зеленчуци,меса и морски плодове...Аз така правя ориз със зеленчуци...и малко бекон...Като запържа бекон,лук,морковче...и каквито зеленчуци имам в хладилника ,чуквам и едно-две яйца разбити като намалям огъня малко...Прибавям сварения ориз и овкусявам със сол и соев сос...Получава се нещо такова
...



Мамо Цоци,такива апетитни оризови кюфтета правиш...и мен научи...че с един ориз ли няма да се справи   bouquet

# 18
  • Мнения: 11 607
Мамо Цоци,такива апетитни оризови кюфтета правиш...и мен научи...че с един ориз ли няма да се справи   bouquet

Да...ориза от вчера стана на кюфтета......И ги изядохме...Ей, това ни е странното на нашето семейство...Ориз не ядем, ама оризови кюфтета - да! Станаха много вкусни!

Та ориза, защото ми бе със зеленчуци и се получи нещо като оризово-зеленчукови кюфтета! Ориза както си бе в тавичката му сложих 3 яйца, подправки, малко кашкавал(че с тези негови цени....)и малко брашно уж за сгъстяване, оформях кюфтета и ги овалвах в брашно и ...в олиото.....После се сетих,че вместо брашно за сгъстяване можех да сложа ако имах сухо картофено пюре.....Ориза наистина става много хубав с чубрица вътре!

ОРИЗОВИТЕ КЮФТЕТА

# 19
  • Мнения: 1 818
Малееее,колко вкусно изглеждат...аз така не мога да ги направя... Цоци,браво! Hug

# 20
  • София
  • Мнения: 3 680
Е с това "животно "така и не се справих #2gunfire #Cussing out
Ориз колкото и пъти да се опитвах да сготвя- все не става вкусен като на свеки и мама Crossing Arms
Затова се отказах...КРАЙ- като ми се прияде впрягам една от двете да ми направи или с мъжлето отиваме на Китайски.А и двамата така обичаме ориииизззз Cry
Много лесно изглежда написано ,а на мен все не ми се получава.... Cry

# 21
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Основна рецепта за варен ориз

продукти:
1 купичка или 1 ч.ч ориз
1 и 1/2 купичка или 1 и 1/2 ч.ч. вода-забравете пропорциите 1 към две,доро едно към три,които са популярни в много готварски книги

предварителна подготовка:
Почиствам ориза,сипвам го в голяма цедка и го мия в тенджера със студеба вода дотогава,докато стане напълно бистра.Разхищавам толкова вода,колкото е необходимо,въпреки призивите да я пестя.Така ориза се изплаква от нишестето и става бял и лъскав.

готвене:
Слагам ориза в тенджера,доливам водата и го оставям да кипне на много силна температура.След като поври около 3 мин.,намалявам температурата до минимум и покривам тенджерата с капак.Оставям ориза да къкри 10-12 мин.Ако е прекалено изсъхнал,добавям 1-2 лъжици гореща вода.Ако е воднист,го държа още 1-2 мин.при отворен капак,за да се изпари течността и отново покривам тенджерата.След това ориза трябва да е полуготов.Спирам напълно огъня и осравям ориза да се досготви сам 10-15 мин.в собствената си пара....Рецептата ми е от една малка стара книжка на Вагенщайн,от която не се разделям ...

И оттук нататък могат да се ползват всякакви комбинации от зеленчуци,меса и морски плодове...Аз така правя ориз със зеленчуци...и малко бекон...Като запържа бекон,лук,морковче...и каквито зеленчуци имам в хладилника ,чуквам и едно-две яйца разбити като намалям огъня малко...Прибавям сварения ориз и овкусявам със сол и соев сос...Получава се нещо такова
...



Мамо Цоци,такива апетитни оризови кюфтета правиш...и мен научи...че с един ориз ли няма да се справи   bouquet

Здравей Мама Цоцоланкаbouquet

И преди съм давала моята рецепта за ориз, които се прави по много подобен начин на този описан от gaby_s !
Научила съм се да го правя така от японци.Този начин на приготвяне на ориза е подходящ за гарнитура и смесване с зеленчуци. Много зависи обаче от качеството и вида на ориза. Аз лично най-много харесвам Басмати и ясминов ориз - вкуса им е страхотен, но за съжаление са по-скъпи! Иначе ще ти кажа един трик как да направиш и най-обикновения ориз вкусен и ухаен. Преди да го сложиш да се вари, сложи по средата на тенджерката една обелена глава лук с набодени в нея 5-6 карамфилчета, която след като се свари ориза изхвърли.

Ако обаче ще правиш пилаф(тоест запържен ориз), не се скъпи и вместо олио сложи масло - става невероятна вкусова комбинация. Иначе процедирай както вече момичетата са написали!

Успех!

# 22
  • Мнения: 11 607
natalyna чувствата са взаимни  bouquet....

Като чета твои рецепти и особено като гледам и снимките към тях.....ми се убива всякакво желание да правя каквото и да било в кухнята! Поздравления за всичко! Ще изям писанията за ориза с кориците и после ще се отчета.....Благодаря и за съвета с карамфилчетата!!!!
Въпреки,че както казва vnd
Много лесно изглежда написано ,а на мен все не ми се получава.... Cry

# 23
  • Мнения: 2 126
Аз го правя така:
Запържвам лук и морков,слагам ориза да се позапържи,ако е с месо първо месото приготвям и после всичко към него.В тавичката на чаша ориз слагам 3 чаши вода,малко черен пипер и бульон или Маги подправка (с тях много ми харесва как става).Глдам да изключа фурната преди да е извряла напълно водата,а ако го готвя на котлона след като поври малко изключвам и той сам си поема водичката.Аз харесвам оризът бял,без много подправки иначе може и малко домат да се настърже вътре,майка ми така го прави.

А относно пропорциите вода:ориз,за мен е много странно...Един от на вкусните ориз-и Mr. Green на фурна които съм яла е било при свеки,която слага на чаша ориз 5 чаши вода (от нейната свекърва го знаела),стои някак по мек,но не е каша и е много вкусен.Та въпрос на вкус и лично предпочитание ...знам ли и аз Thinking

# 24
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аз слагам всичко сурово в тавата - ориз, зеленчуци, мазнина, подправки, сол и бухам във фурната за 1 час. Става супер!  Peace

# 25
  • Мнения: 187
В нашата къща се готви само бланширан ориз-той никога не се преварява,не се слепва и носи повече вода.
Добавям лук, гъби, грах, морков, червена и зелена чушка,зелени листа(спанак, цвекло, целина, лапад) - когато каквото има.

# 26
  • Мнения: 6 017
Много хубаво изглежда, мисля утре да го приготвя...но ще помисля пък... Мерси за рецептата   bouquet

Последна редакция: пн, 03 сеп 2007, 17:00 от SlaDk0_i_SoLeNo

# 27
  • Мнения: 917
ами аз го правя, като леко го запържвам и добавям пикантина, от тази червената опаковка и малко масълце. след което пека на фурна. обикновено го правя с микс зеленчуци замръзени. става бързо и съпруга ми го обожава. прави ми впечатление, че на пазара има един ориз - по тънък и дълъг, дето като се приготвя не се слепва  - за пекане е по хубав и за манджи въобще, но за супи взимам от дребния

# 28
  • Мнения: 1 937
И аз да споделя рецепта с ориз Басмати (basmati - купих го от Билла).
Вари се точно 15 мин. в повече вода, след което се прецежда.
В мазнина за кратко се задушава настърган джинджифил, настърган чесън, моркови, чушки (пак настъргани), ролца от раци или скариди (ако обичате, може и без тях).
Идеята е зеленчуците да останат хрупкави, а да не се размекнат при термичната обработка.
Смесват се с ориза.
Вкусно и бързо. Оризът не се слепва, не пропускайте джинджифилът.

# 29
  • Мнения: 11 607
Да попитам - с бланширан ориз може ли да приготвя пълен пипер? Днес си купих най-накрая бланширан ориз и защото ще пълня пипер само с ориз...та реших да питам първо...Или да карам с обикновен ориз?

Общи условия

Активация на акаунт